This Song Will Save Your Life af Leila Sales

This Song Will Save Your Life af Leila Sales. Udgivet af Macmilliam Children’s Books (UK) i 2013, først udgivet i 2013.

Jeg ved ærligt talt slet ikke hvor jeg skal begynde med denne bog. Så jeg vil starte med at anbefale den til alle og enhver. Helt seriøst. Det er længe siden jeg har læst en bog, der er rørt mig så meget, der har fået mig til at både grine og græde og være så opslugt af historien, at jeg helt glemte tid og sted. Den er helt klart læseværdig og 5 stjerner er egentlig slet ikke nok.

“Sometimes people think they know you. They know a few facts about you, and they piece you together in a way that makes sense to them. And if you don’t know yourself very well, you might even believe that they are right. But the truth is, that isn’t you. That isn’t you at all.”

This Song Will Save Your Life handler om den 16 Elise, der hele sit liv har været en outsider. Og nu skal det være slut. Fast besluttet på, ikke at blive populær, men på at passe ind, forbereder hun sig hele sommeren ved at læse blogs, se film, læse ungdomsmagasiner og så videre, for at vide, hvad man skal vide. Hun føler sig parat til første skoledag, og da hendes omfattende forsøg på at lave sig selv om falder igennem med et brag, er hun parat til at give helt op. Og så sker der noget, hun ikke havde forventet, men som kommer til at ændre hendes liv.

Historien om Elise Dembowski fik det til at løbe mig koldt ned af ryggen. 16-årige Elise kunne lige så godt have været 16-årige Regitze. Hvis man udskifter DJ-ing med det at skrive, og til en hvis grad musikken med bøgerne, så mindede Elise mig så meget om migselv at det blev svært for mig at se, hvordan jeg skulle skrive denne anmeldelse.

“People are who they are and, try as you might, you cannot make them be what you want them to be.”

Jeg elskede alle karaktererne i denne her bog. Elises forældre var modsat mange andre forældre, der ofte optræder i bøger og serier, det, jeg kalder “julekalenderforældre” (fordi de alt for ofte optræder i julekalendre), forældre, der ikke lægger mærke til noget som helst af hvad deres børn foretager sig, selvom det ofte er ret ekstremt. Men Elises forældre prøver. De prøver at hjælpe hende, men de gør det på forældremåden, med regler og forbud og de gør det i den bedste mening, noget Elise godt ved. Men det virker ikke, det vil ikke hjælpe. Men de prøver. Og jeg synes det var vidunderligt, selvom deres forsøg ikke virker. Elises forhold til hendes forældre er som de fleste teenageres (går jeg ud fra): fyldt med usagte ting og følelser.

Romantik-delen i This Song Will Save Your Life er egentlig ret lille. Elise har et eller andet kørende med den anden DJ “Charm”, men det bliver aldrig til et rigtig forhold og da det løber ud i sandet er Elise ikke fuldstændig knust over det. Det var på en eller anden måde rart at opleve, at det altså også kan lade sig gøre ikke at falde fuldstændig fra hinanden fordi ens kæreste går fra en! I stedet er det venskab-temaet, der får meget plads, men måske især identitetstemaet, temaet om at kunne lide og acceptere sig selv for den man er. De “onde” piger viser sig også at være både menneskelige og venlige og gør overrasende gode ting, mens de søde piger også viser sig at have en hemmelig side. Det viser bare meget godt, at ingen er rendyrkede ondskabsfulde eller søde, de er bare mennesker. Det gælder også Elise. I sidste ende er det som sådan ikke musikken, der redder Elise, der er ikke en bestemt sang, der gør det. Det er heller ikke hendes nye venner eller hendes familie. De leder hende måske derhen, hvor hun indser, at hun ikke skal forsøge at lave sig selv om, for at passe ind. Men i sidste ender er det Elise selv, der redder sig selv.

“Throughout it all, you are still, always, you: beautiful and bruised, known and unknowable.And isn’t that – just you – enough?”

Så derfor vil jeg anbefale alle at læse This Song Will Save Your Life. Den er det værd.

Comments

  1. Det lyder virkelig som en fantastisk bog! Du har afgjort skubbet den på min læse-liste.

    Og i øvrigt – det er så længe siden, jeg har været herinde, men hvor er her dog bare blevet fint. Yndige billeder og jeg elsker dit design!

  2. Det synes jeg også, at det er. 🙂 kan ikke sige andet end: orv, så håber jeg virkelig, du kan lide den.

    Mange tak! 😀 Jeg har også brugt meget tid på at finde et design, jeg kunne lide. Og jeg er glad for, at du kan lide mine billeder, jeg håber nemlig at jeg er blevet bedre til at tage nogle ordentlige af slagsen. 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.