Zack (Herkules #1) af Mons Kallentoft og Markus Lutteman

Zack (Herkules #1) af Mons Kallentoft og Markus Lutteman. Udgivet fra Politikens Forlag i 2014, først udgivet i 2014. Læst på dansk, originalsproget er svensk

Jeg fik Zack som en adventsgave sidste år og jeg vidste derfor ikke noget om den på forhånd. Derfor var jeg også lidt spændt på, hvad jeg ville synes om den, da jeg så gik i gang med at læse den. Jeg var nemlig ikke sikker på, at det var en bog, jeg selv ville have valgt at tage ned fra reolerne i boghandlen.

Men jeg fik mig noget af en overraskelse. Der gik nemlig ikke mange sider, før jeg var meget opslugt af Zack og jeg læste den meget hurtigere end jeg forventede.

Zack er en svensk krimi og foregår i Stockholm. Krimi-tropen med den usympatiske, men latterligt dygtige kriminaldetektiv eller lignende, er så brugt i disse dage, at jeg var bange for, at Zack Herry ville vise sig at være lige som Robert Hunter eller Carl Mørck. Men det var han ikke. Ligesom Carl Mørck (fra Jussi Adler Olsens Afdeling Q serie), og Robert Hunter (fra Chris Carter serie af samme navn) er Zack Herry plaget og hjemsøgt af en smertefuld fortid, men han håndterer det på en markant anderledes måde. Han er heller ikke specielt usympatisk, faktisk afsløres det at han er gør rigtig mange gode og uventede ting for sine kollegaer. Jeg kan rigtig godt lide Zack Herry, for mig virkede han ikke som endnu en ikke-udviklet kliché, men derimod meget kompliceret og sammensat (dermed ikke sagt at dette ikke gør sig gældende for de to, jeg har sammenlinet ham med!) og selvom hans kollegaer ikke får helt så meget “taletid”, så er den brogede skare, der udgør Den Særlige Enhed en spændende blanding af forskellige karakterer og jeg håber, man får mere at vide om de andre i de næste bøger i serien.

Krimier er ikke min stærke side. Jeg bliver hurtigt distraheret og begynder at kede mig, hvis det bare gælder om at finde ud af, hvem forbryderen er. Måske er det derfor, jeg ikke er helt oppe og køre over Zack, selvom jeg synes det var en spændende og medrivende bog: fordi det ganske enkelt ikke er min type bog, om man så kan sige. Men jeg er glad for, at jeg har fået den læst, for den er god.

Ifølge hvad jeg har læst om serien, så skulle den være inspireret af myten om Herkules og de 12 prøver, men jeg må ærligt indrømme, at jeg har noget svært ved at se det i Zack.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.