Legend (Legend #1) af Marie Lu

Legend (Legend #1) af Marie Lu. Udgivet af Penguin i 2012, originalt udgivet i 2011.
 
I Legend følger vi June og Day, to 15-årige, der ikke kunne være mere forskellige og alligevel minder om hinanden. June er født ind i en af de rigere familier, i et velstående distrikt og siden hun fik den første topscore nogensinde ved den test, der skal bedømme børn (eller unges) evner og beslutte deres fremtid – til samfundets bedste, som den første, der fik 1500/1500, er hun blevet formet til succes. Modsat har vi Day, også 15 år men født i en af de mere fattige områder i byen, i et decideret slumkvarter. Hvor Day er street smart og kriminel er June styrets kæledægge, der mest af alt gør sig i småoprør fordi hun keder sig. Deres veje krydses, da Junes bror bliver myrdet og Day står øverst på listen over mistænkte. Faktisk er han det eneste navn på listen. Og June sværger hævn.

“Each day means a new twenty-four hours. Each day means everything’s possible again. You live in the moment, you die in the moment, you take it all one day at a time.”

Denne her bog overraskede mig på flere måder. Først og fremmest var jeg virkelig glad for at opleve, at June og Day ikke på et splitsekund kaster sig over hinanden. Faktisk er de i lang tid meget mistænktsomme over for hinanden, også selvom de kan lide hinanden. Ikke alene er det langt mere sandsynligt, givet deres baggrund og alting, men det var også på en måde ret forfriskende. Specielt fordi de naturligvis ikke kan undgå at komme ud for situationer, hvor de er nødt til at gøre ting eller opføre sig på en bestemt måde, der ikke nødvendigvis er positiv selvom det er forventet af dem.
 
Familie spiller en stor rolle i denne her bog, hvilket jeg synes var skønt at opleve. Alt hvad Day gør, gør han for sin familie. Og familien, det hun har tilbage, er selve driftkraften bag Junes handlinger i det meste af bogen. Og lige så meget som jeg synes, det var forfærdeligt at June mister sin bror – og eneste familie, men jeg havde faktisk endnu mere ondt af Day, hvis familie lever, men han har afskåret fra dem, dels på grund af sine kriminelle aktiviteter og dels på grund af hans testresultat.
 
Marie Lu fortæller en spændende og interessant historie igennem de to karakterers øjne, to karakterer som føles meget som rigtige mennesker, der er ingen af dem, der er uden fejl og måske er det derfor, jeg så godt kunne lide dem begge to. Men hvad jeg allerbedst kan lide, er hvordan historien hurtigt og uden problemer går fra at være en historie om June, der vil have hævn over Day, til at handle om så meget mere. Jeg ved ikke, hvordan det lykkedes hende, men Marie Lu får i Legend fortalt en velkendt historie om et dystopisk samfund og en undertrykkende regering, men på en ny måde. Eller rettere, regeringen styrer samfundet på en måde, jeg ikke er stødt på før og som er så nederdrægtig og lusket, at jeg lige måtte rette mig op en gang, da jeg læste det. Men det er også der, hullet er for mig og grunden til, at jeg ikke er helt oppe at ringe over denne her bog. For samfundets struktur virkede for mig meget løst beskrevet og småforvirrende. Der var flere ting, jeg godt ville vide mere om, men jeg håber, at det kommer i de næste bøger. For dem vil jeg helt klart læse, jeg er så spændt på at se, hvad June og Day finder på at gøre, med de oplysninger, de har fået.

“It’s strange being here with you. I hardly know you. But…sometimes it feels like we’re the same person born into two different worlds.”

 

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.