Ildkamp (Fortropperne #2) af Brandon Sanderson

 
Ildkamp (Fortropperne #2) af Brandon Sanderson. Udgivet af DreamLitt i 2015, oprindeligt udgivet i 2015. Læst på dansk, originalsproget er amerikansk.
Denne bog blev sponsoreret af forlaget til bogbloggertræf i 2015, Alle meninger er mine egne.
Jeg har anmeldt den første bog her: Stålhjerte.
Stålhjerte er død. Dræbt af den unge David Charleston. Newcago er under beskyttelse af Fortropperne, men landet er stadig underlagt de magtfulde episkes styre, så jagten på at finde og dræbe episke fortsætter for David og Fortropperne. I Babylon Genopført, det tidligere Manhattan, regerer den højere episke Regalia nådesløst, og hun truer med at sprænge byen i luften, hvis ikke Fortropperne handler hurtigt. Derfor rejser Fortropperne til Babylon Genopført for at konfrontere Regalia, men der er flere episke fra Fortroppernes fortid, der lurer i den oversvømmede by.
Ildkamp er bind to i Brandon Sandersons bestsellertrilogi om ”Fortropperne”, og igen bliver læseren draget ind i en unik dystopisk verden, som kun Sanderson formår at skabe.
 
Ildkamp havnede på mine hylder samtidig med den første bog, Stålhjerte, og selv om det trak i mig efter at dykke ned i den med det samme, efter jeg havde læst den første, så gik der overraskende lang tid, før jeg åbnede dens sider og vendte tilbage til David og Fortroppernes verden. Mest fordi, den første bog var så god, at jeg var lidt nervøs for, om to’eren kunne leve op til den. Men Ildkamp lider så absolut ikke under at være “den svære to’er”. Jeg læste den til langt ud på natten og sad målløs tilbage, for Brandon Sanderson evner virkelig at skrive en bog, der er hurtig og action-præget, samtidig med at han får skabt et uhyre komplekst univers og interessante karakterer.

Han var præcis den type, som jeg havde lært at undgå i Newcago – den type person, der ikke ser farlig ud, indtil du kigger i hans øjne og opdager, at noget meget vigtigt ikke er til stede der.

Helt ærligt, David er en vidunderlig hovedperson. Han er fuldt ud “adorkable”, hans metaforer er ikke blevet et hak bedre siden den første bog og når hans ellers urokkelige, mange årige had til alle Episke, reagerer han på en måde, der er ret typisk for ham, måske fordi han voksede op med en far, der troede på tilstedeværelsen af gode episke: han forsøger at hjælpe. Og finde ud af grunden til deres kræfter og deres svagheder, for det bliver tydeligere i Ildkamp, at de Episkes svagheder ikke er helt så tilfældige og måske er nøglen til at overvinde dem.
 
Men David er også en virkelig stærk person, han har været på egen hånd så længe og selv om han er omgivet af en gruppe af karakterer, der er mindst lige så spændende som ham selv, så er jeg stadig glad for, at det er ham vi følger og hans problemer med at finde sig til rette i Fortroppernes system, frem for at gøre som han vil. Når han vil. Ikke at det altid lykkedes for ham.
 
Apropos de Episke: der er et tidspunkt i bogen, hvor jeg, på trods af hvor sent det var, næsten råbte af bogen. Ikke af frustration, men lutter overraskelse og måben. Jeg skal nok lade være med at spoile, hvad der sker, og nøjes med at sige, at dere var et øjeblik, hvor jeg lige måtte gå tilbage og læse den sidste halvanden side igen og så næsten ikke turde læse videre til næste kapitel.

“Denne gang, da hun havde sigtet på mig, var sikkerheden slået til. Hvis det ikke var ægte kærlighed, så vidste jeg ikke hvad var.”

Spørgsmålet om Ildkamp er virkelig spændende. Hvis man allerede har læst Stålhjerte, vil man godt kende Ildkamps identitet, men der bliver alligevel føjet rigtig meget til karakteren i denne her bog og det var virkelig en fornøjelse at lære mere om både Ildkamp og de Episke generelt, samtidig med at man får en nede på jorden, hurtig historie, som på bedste vis lever op til den følelse af at være en flue på væggen, som jeg sad med igennem Stålhjerte.
 
Vidste I i øvrigt, at den tredje og sidste bog i serien, Kalamit, netop er udkommet? Den står uden tvivl meget højt på min ønskeliste.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.