Er du okay, Matthias? af Anika Eibe

Er du okay, Matthias? af Anika Eibe. Udgivet af Tellerup i 2017.
Anmeldereksemplar fra Tellerup. Alle meninger er mine egne!
Jeg er bøsse.
Homoseksuel. Bæskubber. Bagdørsindianer. Bøssekarl.
Jeg kan blive ved, for der findes tusind øgenavne.
Problemet er bare at jeg 
1) ikke ønskede at afsløre min hemmelighed, og 
2) jeg havde faktisk slet ikke lyst til at være bøsse.
Alt i mig skreg efter at være normal.
At være ligesom alle de andre.
 
Matthias er homoseksuel.
Ingen må vide det, for hans far vil slå ham ihjel hvis han finder ud af det.
Men så er det godt at han har Thomas.
Thomas forstår alt, og han er så sød og sjov.
Problemet er bare at Matthias aldrig har mødt Thomas … 
Kun på nettet.
 
Bogen om Matthias er egentlig den tredje af Anika Eibe Er du okay-serie, men de kan godt læses uafhængigt af hinanden. Det er også den første, jeg har læst, men selv om hovedpersonerne i de første bøger bliver nævnt, er det ikke noget der forstyrrer læsningen. Men hvis man ikke vil risikere spoilere, er det nok bedst at starte med den første. Er du okay, Matthias? handler om den 16-årige Matthias, der bare gerne vil være normal. Det er bare det, at han ikke er interesseret i piger, men i drenge. I Matthias’ øjne er et problem, især fordi han er bange for, hvordan hans far vil reagere, hvis han finder ud af det. Og så møder han Thomas på nettet. Thomas lader på alle måder til at være den, Matthias har ledt efter og der går heller ikke ret lang tid, før han begynder at forelske sig i ham. Og det er egentlig her, hvor jeg for alvor begyndte at fatte interesse for den historie, Anika Eibe fortæller i denne her bog. Det er nemlig ikke kun en historie om Matthias, der forelsker sig i Thomas, der er rigtig meget andet på spil, især Matthias’ familieforhold fylder rigtig meget i bogen. Der tages emner op, der på ingen måde er lette, PTSD, faren ved at møde folk på anonyme chatsider, venskab og en masse andre ting, som man går rundt med som teenager.

Hvordan skulle det nogensinde blive godt når man ikke kunne være sig selv? Når livet låste én inde i de forbandede kasser man bare ikke kunne komme ud af.

Når man læser bogen, skal man nok være opmærksom på, at det seksuelle fylder en del. Personligt synes jeg det er rigtig godt, at det bliver italesat og ikke ties ihjel i ungdomsbøger, men når jeg siger, at det fylder en del, så mener jeg virkelig en del. Jeg tror ikke, at forfatteren har overdrevet frustrationen, spørgsmålene og så videre, og som sagt kan jeg faktisk godt lide, at det får plads i historien om Matthias, der som alle andre teenagere prøver at finde ud af, hvem han er. Heldigvis fylder det heller ikke det hele og jeg ved faktisk ikke helst, om jeg var mest optaget af Matthias’ forhold til sin familie eller forholdet med Thomas. Det er også lidt skarpt at adskille de to, for Eibe gør et rigtig godt arbejde med at få det hele til at hænge sammen. Sproget er meget ligetil og det tog ikke mig ret lang tid at læse bogen, der sker noget hele tiden og især hen imod slutningen begynder der virkelig at ske meget, så det var næsten umuligt at lægge den fra mig, før jeg var færdig. Jeg er ikke i tvivl om, at hele Er du okay-serien er bøger, der kan læses af alle og bør læses, af teenagere såvel som voksne. Er du okay, Matthias? er både morsom og spændende, samtidig med at den tager fat i vigtige emner. Jeg er i hvert fald overbevist om bogens potentiale.
 

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.