Mere end veninder (Mere end veninder #1) af Line Lybecker

Mere end veninder (Mere end veninder #1) af Line Lybecker. Udgivet af Calibat i 2016.
 
Anmeldereksemplar fra Calibat.
 
Det er ikke nemt at starte et nyt kapitel i sit liv når man sidder fast i det gamle. Anja på 16 har svært ved at give slip på Nicoline, men da vennen Markus præsenterer hende for hans kusine Catherine, slår det straks gnister. Problemet er bare at Catherine bor i USA, og at Anjas mor er alt andet end begejstret for en lesbisk datter.

Jeg tænkte på Catherine. Hvis bare jeg kunne ringe til hende og høre hendes stemme … Hvis bare hun ville holde med mig og sige at vi var sammen om det her … Men det var vi ikke.

I Mere end veninderlærer man den 15-årige Anja at kende. Bogen handler om seksualitet og det er ret spændende at læse om en unge pige, der ikke er i tvivl om, at hun er tiltrukket af piger og kun piger. Det var bare rart at læse om en, som ikke forsøgte at skjule sin seksualitet fordi hun skammer sig over det eller føler sig utilpas med det på nogen måde, men fordi hun har en (nok ret begrundet) forestilling om, at det ikke er alle omkring hende, der vil acceptere det. Anja føles meget mere moden end hendes 15 år og det blev ærligt talt lidt forvirrende for mig til at begynde med, hvor man hører om hendes tidligere næsten-kæreste var det vel egentlig, der var nogle år ældre og det så viste sig, at Anja var 15 år. Jeg troede, at hun var ældre, for sådan føles hun, når jeg læste bogen. Det ærgrede mig lidt, for jeg kunne godt have tænkt mig en hovedperson, der føltes som en teenager og hun føles nogle gange lidt ældre
 
Når det så er sagt, så kan jeg faktisk godt lide bogen. Det var en skøn læseoplevelse og bare fordi den handler om unge og seksualitet, er det altså ikke det eneste, der tages op. Venskab og familie fylder rigtig meget, og på det punkt kan man godt mærke, at det er en yngre hovedperson. For forholdet til forældrene er bestemt ikke altid godt eller nemt. Det bliver nogle gange en smule overfladisk, i og med at bogen ikke er særligt lang og den foregår over ret lang tid. Så der bliver nogle gange, hvor det går rimelig hurtigt med at opremse hvad der sker og det er en af de ting, der får mig til at tænke, at den er velegnet til et lidt yngre publikum, hvorimod det er en personlig præference fra min side, at man ser tingene ske i stedet for.
 
Line Lybecker skriver godt, sproget er letlæseligt og jeg kom igennem bogen ret hurtigt, og nød at læse en bog, der føltes ny og original, men samtidig indeholder så mange elementer af realistisk ungdomsbøger, som jeg godt kan lide. Det er min opfattelse, at bogen er skrevet til den lidt yngre YA-læser på omkring de 13-16 år, men det er ikke ensbetydende med, at den er kedelig for os, der er lidt ældre. Bogen handler om det svære ved at springe ud over for dem man elsker, og være bange for deres reaktioner, men også om så meget mere og det mener jeg personligt er rigtig vigtigt, for det kan hurtigt blive en ren coming-out story. Dem skal der også være plads til, men jeg kan godt lide, når jeg støder på en bog, der har andet og mere i sig end det. Mere end veninderhandler om modet til at finde kærligheden, særligt når man er ung og aldrig har haft en rigtig kæreste, når man har fået sit hjerte knust og når man har så mange andre ting, der fylder lige så meget. Jeg glæder mig til at læse line Lybeckers næste bog, som berører nogle af de samme temaer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.