Ink and Bone (The Great Library #1) af Rachel Caine

Ink and Bone (The Great Library #1) af Rachel Caine. Ebog udgivet af NAL i 2015. Ebog lånt igennem bibliotekspapen Libby.
In an exhilarating new series, New York Times bestselling author Rachel Caine rewrites history, creating a dangerous world where the Great Library of Alexandria has survived the test of time.…

Ruthless and supremely powerful, the Great Library is now a presence in every major city, governing the flow of knowledge to the masses. Alchemy allows the Library to deliver the content of the greatest works of history instantly—but the personal ownership of books is expressly forbidden.

Jess Brightwell believes in the value of the Library, but the majority of his knowledge comes from illegal books obtained by his family, who are involved in the thriving black market. Jess has been sent to be his family’s spy, but his loyalties are tested in the final months of his training to enter the Library’s service.

When he inadvertently commits heresy by creating a device that could change the world, Jess discovers that those who control the Great Library believe that knowledge is more valuable than any human life—and soon both heretics and books will burn.…

At det tog mig ret lang tid at læse denne her bog, har ikke rigtig noget at gøre med selve bogen, det var ikke fordi den var dårligt skrevet eller ikke fangede min interesse. Men jeg er virkelig dårlig til at læse ebøger på min telefon, fordi skærmen er for lille, og jeg bruger den derfor mest til lydbøger, når det er. Men Ink and Bone og resten af serien er ikke til at opstøve som lydbøger og jeg ville virkelig gerne læse den første bog her og se, hvad serien er for noget. Allerede fra beskrivelsen var min interesse vakt, bøger om biblioteker? Jo tak. Og Rachel Caines The Great Library serie, som den egentlig hedder, bygger på et ret specielt præmis. Historien bliver lavet om og det univers, Caine skaber ud fra et  meget lille præmis, er så gennemført og varieret, at jeg ikke kunne lade være med at blive suget ind.

Det er sådan, at i det her univers er der en ting, der der gjort anderledes, end det skete i virkeligheden. Og det er at det store bibliotek i Alexandria blev bevaret, det mystiske, sagnomspundne bibliotek, som siges at have været fyldt med alt mulig viden. I vores verden er det bibliotek gået tabt, men i Caines univers er det blevet bevaret igennem en ret mystisk, alkymistisk kraft, som gør at tekster kan blive kopieret til blanke bøger. Godkendte tekster, naturligvis. Og ud fra dette lille præmis er meget historie derefter blevet forandret. Størst og vigtigst af alt er trykkekunsten aldrig blevet opfundet, så bøger og viden er kun tilgængelig igennem disse blanke bøger, men styret med jernhårdt greb af The Library. Jeg kunne godt savne noget mere opbygning af hvordan dette “kopieringssystem” foregår, for det virkede nogle gange lidt rodet og det er en af de ting, jeg ikke er helt sikker på hvordan virker i denne her verden, hvilket er ærgerligt, fordi det er så essentielt. Men på grund af denne jernhårde styring af viden og distribution, er bøger naturligvis blevet forbudte og det er her, vores hovedperson Jess kommer ind i billedet. Hans familie er bogsmuglere, og ville alle sammen blive hængt, hvis det blev opdaget.

Indtil den dag, hvor Jess på sin fars ordre, søger om optagelse i The Library, med den mening, at han skal være spion og komme med nyttige oplysninger til farens smuglervirksomhed. Men livet inden for The Library er ikke nogen leg og Jess får hurtigt både nye fjender og nye venner, og jeg kunne virkelig godt lide denne her samling af elever fra rundt om i verden. De er forskellige personligheder i sig selv, veludviklede og så betyder de forskellige baggrunde at der bliver præsenteret rigtig meget af Caines univers. Således hører man lidt om livet i Tyskland, hvor nye elever klarer optagelsesprøverne væsentligt bedre end i England, om en vedvarende krig mellem England og Wales, og meget andet.

Jess og de andre opdager langsomt, at der er noget, der ikke stemmer helt inden for The Library, og før de ved af det, bliver det ikke kun et spørgsmål om at klare sig igennem alle prøverne for at få en af de 6 eftertragtede pladser, men for at overleve, mens de bliver kastet ud i livsfarlige opgaver og bliver jagtet af andre Library-soldater og overhoveder, fordi nogen af dem ved noget eller tænker noget, som kan bringe The Library i fare. Hele bogen er actionfyldt, og der sker hele tiden noget, og plottet er virkelig godt skruet sammen. Jeg savnede nogle gange noget mere forklaring af, hvordan de vigtigste dele fungerede, men det tog ikke noget væk fra min oplevelse af denne her historie, så jeg håber at der bliver forklaret mere som serien skrider frem ad.

Caine har skrevet en spændende alternativ-historie roman, med fantastiske elementer ind over, men mest med fokus på handling og karakterer. De forskellige karakterer udvikler sig ikke så specielt meget over bogen, men der er visse oplevelser, der selvfølgelig påvirker dem, men det kan mærkes, at Caine har udviklet sine karakterer grundigt inden historien og derfor virker de ikke flade. Ind i mellem kapitlerne var der små tekstafsnit, der blandt andet var gamle breve, memorandums og notater, der fortæller mere om The Librarys historie, hvad der for eksempel skete med Guttenberg, da han opfinder trykkepressen, og alkymisternes historie. Begge de er super relevante for plottet i Ink and Bone, og det tilføjede lidt nervepirrende spænding til min læsning, da det begyndte at gå op for mig, hvad disse tekstafsnit indebar. Og jeg bliver nødt til at læse videre snart, og se hvad der sker med Jess og de andre efter den overraskende slutning på bogen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.