A Modern Detective (Little Black Classics #93) af Edgar Allan Poe

 
A Modern Detective (Little Black Classics #93) af Edgar Allan Poe. Udgivet af Penguin UK i 2016, først udgivet i 1842. 128 sider.

In these two stories gentleman sleuth C. Auguste Dupin, the first fictional detective, investigates the death of a young girl and the grisly murders in the Rue Morgue.

 
Jeg har glædet mig til at læse denne her bog, siden jeg opdagede at det var en del af Little Black Classics serien. Jeg læste en enkelt historie af Poe om detektiven Dupin på universitetet og blev straks mindet om Conan Doyles Sherlock Holmes og vi diskuterede også hvorvidt Dupin har været en inspiration for Sherlock Holmes.
Hvorom alting er, så nød jeg denne her bog på baggrund af den selv. Den første historie om de frygtelige mord på Rue Morgue var i bedste stil mystisk og med en følelse af overnaturlighed. Plottet var svært at regne ud og jeg havde det sjovt med at læse om hvordan Dupin har regnet ud hvem der har slået de to kvinder ihjel på så voldsom en måde. Forskellen mellem de to historier ligger rigtig meget i måden de er skrevet på. Jeg fandt også den anden historie spændende om den mystiske forsvinden af en ung pige spændende og ret mystisk, specielt for det er en af de detektivhistorier, der ikke bliver opklaret. Men den er fortalt næsten som en lang monolog, og derfor kørte jeg flere gange træt i den, simpelthen fordi der aldrig var noget handling. Begge historier handler om Dupins observationer og tankerækker, hans udlægning af puslespillet, men på meget forskellige måder. Hele anden historie handler om at modbevise en udlægning, der er blevet givet i en avis, og bliver derfor meget filosofisk og et tankemylder. Den første historie er grundlæggende det samme, men der bliver samtidig gengivet flere samtaler og avisartikler og lignende som bryder fortællingen op og gjorde den nemmere at læse. I sagens natur er den også mere tilfredsstillende fordi der forekommer en løsning på det bestialske mord, hvorimod der ikke rigtig kommer nogen forløsning på den anden mordgåde.
Jeg kan helt klart anbefale denne her bog til dem, der gerne vil læse de klassiske “deducing detectives” historier, og generelt er interesseret i historier med en lidt overnaturlig, mystisk tone eller vil give sig i kast med klassikere der ikke er for uoverkommelige. Bogen egner sig perfekt til en mørk regnvejrsaften her i efteråret, og jeg har helt sikkert fået mere blod på tanden med hensyn til Edgar Allan Poes forfatterskab. Jeg har tidligere læst flere af hans noveller og et par af hans digte, men hans skriver tilsyneladende mesterligt uanset genren. Meget apropos kom programmet til BogForum endelig i går, og jeg er så spændt på mange af arrangementerne på en ny stand, det danske Edgar Allan Poe selskab. Det skal nok blive godt.

Comments

  1. Hvor godt at du nød historierne, eller i hvert fald den ene! Jeg venter selv på at blive begejstret for Little Black Classics da jeg indtil videre har læst 3 og ikke været videre begejstret. Det kan dog godt være jeg skal nuppe denne med hjem en dag.

  2. Det har også været ret blandet for mig, men generelt har jeg været ret glad for dem jeg har læst ind til videre. Jeg tager dem ret tilfældigt alt efter hvad der lige falder mig ind. Jeg håber da at du finder nogen du kan lide, det andet er da ærgerligt. Men jeg kan i hvert fald anbefale denne her 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.