Dorothy Must Die (Dorothy Must Die #1) af Danielle Paige

Dorothy Must Die (Dorothy Must Die #1) af Danielle Paige. Udgivet af HarperCollins i 2014. Ebog lånt igennem biblioteksappen Libby. 328 sider.
I didn’t ask for any of this. I didn’t ask to be some kind of hero. But when your whole life gets swept up by a tornado—taking you with it—you have no choice but to go along, you know? Sure, I’ve read the books. I’ve seen the movies. I know the song about the rainbow and the happy little blue birds. But I never expected Oz to look like this. To be a place where Good Witches can’t be trusted, Wicked Witches may just be the good guys, and winged monkeys can be executed for acts of rebellion. There’s still the yellow brick road, though—but even that’s crumbling. What happened? Dorothy.
They say she found a way to come back to Oz. They say she seized power and the power went to her head. And now no one is safe. My name is Amy Gumm—and I’m the other girl from Kansas. I’ve been recruited by the Revolutionary Order of the Wicked, and I’ve been given a mission:

REMOVE The Tin Woodman’s heart,
STEAL The Scarecrow’s brain,
TAKE The Lion’s courage,
And then—
DOROTHY MUST DIE!

Dorothy Must Die er en interessant bog. Jeg faldt over den i min søgen efter genfortællinger af eventyr. Som man måske kan regne ud er det en genfortælling af The Wizard of Oz. Eller rettere, det er en fortsættelse af historien, som vender op og ned på det, man kender fra den oprindelige historie. Jeg er faktisk ikke den store fan af historien om troldmanden fra Oz, og jeg har kun læst meget få af den ellers overraskende lange serie, og den eneste film jeg har set var ikke noget videre hit. Så derfor sprang jeg i første omgang over denne her bog, og jeg er virkelig glad for jeg alligevel gav mig tid til at læse den.

Danielle Paige vender nemlig op og ned på alting, så den søde og uskyldige Dorothy med sin snarrådighed og pæne lyseblå kjole bliver til den onde i Dorothy Must Die. Der er lidt svært for læseren præcis at finde ud af, hvad der har forsaget denne her enorme forandring, men forandret, det er hun. Og ikke kun hun, også de klassiske følgesvende, hunden Toto, Fugleskræmslet, Løven og Blikmanden er forandrede og ret så skræmmende. Jeg vil ikke afsløre for meget omkring handlingen, men helt klart understrege, at det ikke er en børnebog længere. På nogle punkter er Dorothys kendte følgesvende meget mere uhyggelige end hende, fordi det er meget mere ligetil. Der er ingen karakterer, der vil tale om hvad der er sket med Dorothy.

Det irriterer ikke kun læseren, men også hovedpersonen Amy Gumm. Som karakter er hun ret forskellig fra Dorothy i den oprindelige fortælling, selv om de ender med at blive fragtet til Oz på samme måde, endda fra samme stat. Men der slutter lighederne også mere eller mindre. Amy er vant til at blive nedgjort og overset, og det at hun pludselig står med ansvaret for hvad der sker med Oz i fremtiden er til at begynde med ikke noget, hun har det godt med. Heller ikke den mission, de insisterer på, at hun skal udføre. De som værende de tidligere onde, der nu kæmper imod Dorothys tyranni og endnu en gang får læseren til at sætte spørgsmål ved betegnelser som “wicked”, “good”, “evil” og lignende.

I sidste ende er jeg meget positivt overrasket over Dorothy Must Die og selv om jeg ikke synes, at sproget måske er det mest velskrevne, så var jeg meget opslugt af plottet og den måde, Paige vender alting rundt i et kendt univers. Og egentlig synes jeg ikke, at det er så meget en genfortælling af den originale historie, som det er en viderefortolkning, og meget Danielle Paiges egen. Jeg blev hurtigt glad for Amy, for hendes sarkasme og hendes viljestyrke. Og de mange overraskende afsløringer, både de positive og de mere grusomme var med til at fastholde min opmærksomhed. Det kan godt være, at Dorothy Must Die ikke er stor litteratur, men det er god underholdning og en velstruktureret historie med et væld af spændende karakterer. Det tegner godt for fortsættelsen af serien og jeg skal i hvert fald vide, hvad der sker efter denne bogs cliffhanger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.