Elleskudt (Tågespind #2) af Signe Fahl

 
Elleskudt (Tågespind #2) af Signe Fahl. Udgivet af Ulven og Uglen i 2018. 423 sider.
Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Ulven og Uglen og forfatteren.
Læs min anmeldelse af den første bog her: Ellekongen*.
Karen skal vænne sig til en ny hverdag i skoven sammen med Daniel, og sammen med ellepigerne. Mosen giver intet fra sig uden at få noget igen, og prisen for Karens nye liv udfordrer både hendes menneskelighed og hendes kristne livssyn. Men mosen er ikke den eneste modstander, for Daniel har en hemmelighed. En hemmelighed, der går tusind år tilbage, og som truer med at brænde skoven ned.
Hvis man er på udkig efter en stærk dansk fantasy, så vil mit bud helt sikkert være Tågespind-serien. Elleskudt er anden bog i serien og her formår Signe Fahl at hæve niveauet fra den første bog. Især bliver der fortalt meget mere om Daniels historie, og det var nok noget af det, jeg savnede mest i den første bog. Selvfølgelig er Karen hovedpersonen i begge bøger, men i kraft af at Daniel netop er den her mystiske figur som drager Karen væk fra hendes ellers typiske 1700-tals hverdag i en meget lille dansk landsby, så ved man som læser ikke ret meget om ham. Det bliver der lavet om på nu – og jeg er så vild med det. Daniels historie er fuld af ulykkelige forsøg på at hjælpe og sammen med Karen lærer vi hvordan Daniel blev ellekonge. Og som læser indser man også, at historien har meget mere at byde på en en ung piges fortryllelse af en ellekonge.
Jeg er vild med Daniels historie, der strækker sig over meget, meget, meget længere tid end jeg havde regnet med. Faktisk er jeg lidt i tvivl om, hvilken periode han egentlig stammer fra, for selv om man får ret meget af tidens samfund at se, så føltes det ikke som noget, jeg genkendte. Det generede mig dog slet ikke mens jeg læste, jeg var alt for optaget af at følge med i Daniels skæbne og hvordan en tidligere ukendt trussel hænger over skoven hvor han og ellepigerne holder til. Til at begynde med forvirrede det mig lidt, at der var sådan en større historie at tage fat på, men da jeg først tænkte lidt over det, var det præcis hvad serien har brug for hvis ikke Elleskudt skulle blive for tynd en historie.
I denne her bog blev jeg virkelig også fan af Karens karakter, som får lov til at udvikle sig til så meget mere end det, hun kunne være blevet til i sit gamle liv. Og samtidig også på en helt anden og ikke nær så tiltalende måde, som hun havde regnet med, heller ikke i slutningen af den første bog. Karen kæmper med konsekvenserne af hendes valg, ikke kun på grund af religion som ellers fylder meget i den tid hun kommer fra, men også bare fra et personligt synspunkt, da det går ud over en hun kender. Men det jeg så godt kan lide ved Karen er, at på trods af at hun kæmper med sine egne problemer, så er hun stadig opsat på at hjælpe. Hjælpe Mikkel, hjælpe Daniel, Aud, drengen i søen, Kirstine, Nikoline og så videre og så videre. Det føles naturligt, det er ikke fordi hun udsletter sig selv for at hjælpe andre, det er bare sådan hun er. Og så er jeg mega vild med at hun stadig strikker, selv når alt andet i hendes liv ramler og blandes rundt i en stor forvirring, så er det det, der holder sammen på hende – og hun er enormt badass til at strikke med tåge.
Udover at historien udfolder sig til at være så meget større, så er det, jeg har bidt mest mærke i, selve skrivestilen. Signe Fahl researcher rigtig meget til sine historier og det kan man godt mærke i denne her, hvor historien tager os til forskellige tidsperioder og ret forskellige kulturelle eller religiøse omstændigheder. Det er småting og detaljer, men det er med til at skabe et spændende univers baseret på sagn om ellepiger og andre figurer fra overtro og myter. Jeg hørte hende læse de første par kapitler højt til BogForum, og det gjorde oplevelsen endnu bedre. Det hang ligesom ved og jeg var virkelig spændt på at opdage hvad det første kapitel betyder for historien. Man bliver fortryllet af Signe Fahls tråde af fantasy, historie og kærlighed spundet sammen til en fængende fortælling om en drengs lang kamp mod en ildvætte og en piges kamp for at forme sit nye liv på sine egne præmisser. Jeg håber, der kommer mange bøger i den her serie endnu, for jeg er ikke klar til at slippe karaktererne endnu.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.