Etiquette & Espionage (Finishing School #1) af Gail Carriger

 
Etiquette & Espionage (Finishing School #1) af Gail Carriger. Udgivet af ATOM i 2013. 312 sider.
 Fourteen-year-old Sophronia is a great trial to her poor mother. Sophronia is more interested in dismantling clocks and climbing trees than proper manners, and the family can only hope that company never sees her atrocious curtsy. Mrs. Temminnick is desperate for her daughter to become a proper lady. So she enrolls Sophronia in Mademoiselle Geraldine’s Finishing Academy for Young Ladies of Quality.

But Sophronia soon realizes the school is not quite what her mother might have hoped. At Mademoiselle Geraldine’s young ladies learn to finish … everything. Certainly, they learn the fine arts of dance, dress, and etiquette, but they also learn to deal out death, diversion, and espionage – in the politest possible ways, of course. Sophronia and her friends are in for a rousing first year’s education …

Etiquette & Espionage er en genlæsning for mig, og jeg er mindst lige så glad for den her anden gang, som jeg var første gang jeg læste den. Jeg har en svaghed for historisk fantasy, især sat i Regency eller Victorian æraen og det får man også her. Bogen er starten på en morsom og underholdende steampunk serie for de lidt yngre, hvor der er vampyrer og varulve, men også såkaldte flyvaymen (i stedet for highwaymen eller landevejsrøvere), flyvende skoler på dampkraft og midt i det hele en helt vildt skøn hovedperson i Sophronia.
Sophronia er hendes mors hovedpine, i en tid hvor piger skal være ladylike og opføre sig pænt og ordentligt hele tiden, er hun mere interesseret i hvordan ting fungerer og ikke mindst indehaver af en uheldig kombination af nysgerrighed og klodsethed. Det er ikke altid hendes mening at gøre sin mor og familie forlegne, men det er lige som det hele tiden sker. Så til at starte med er det ikke nogen overraskelse, at hendes mor vil sende hende til en skole, hvor hun kan lære at opføre sig som en Lady med stort L. Det er bare ikke den slags skole hendes mor regner med.
På skolen møder Sophronia de andre nye elever og til hendes store forvirring lader det til at timerne ikke kun går ud på manerer, at neje, og andre kedelige ting, men også mere nærmest kriminelle egenskaber så som knivkast, hvordan man skjuler en kniv på sin krop, indsamling af informationer, den fine kunst at kunne konversere og føre en samtale uden egentlig at sige noget og da slet ikke afsløre nogen hemmeligheder og meget mere. For Sophronia er det dog helt perfekt og jeg havde sådan set været helt tilfreds med at følge hendes hverdag på sådan en skole. Men selvfølgelig skal vi også se hvordan hun og hendes medsammensvorne kommer til at få brug for deres nye evner.
På vejen til skolen bliver hestevognen nemlig angrebet og mens hun improviserer en plan for at redde dem, overhører Sophronia dem kræve en prototype på et eller anden ukendt. Og hun er for nysgerrig til at lade det ligge. Det fører til en meget større historie, der sender Sophronia ud på en hemmelig opgave for at forsøge at finde denne ukendte prototype, så den ikke falder i de forkerte hænder. Deres plan er over-the-top, vanvittig og morsom samtidig med at den er godt udtænkt. Efterhånden har denne her bog nogle år på sig og jeg har ikke rigtig set nogen snakke om den før, men jeg kan virkelig godt lide serien og jeg er sikker på, at mange andre vil finde universet lige så fascinerende og de skøre påfund lige så underholdende. Jeg har også langt om længe fået skaffet mig de tre andre bøger i serien, så jeg kan læse den færdig og jeg glæder mig virkelig meget til at følge med i flere eventyr. Jeg tror, det at læse som Sophronia og de andres næsten heist-lignende eventyr var med til at starte en interesse i den slags bøger, og det er stadig en af de mest underholdende, jeg har læst. Bogen er hurtigt læst, det er ikke et svært sprog og karaktererne er nemme at holde af. Jeg er spændt på at lære mere om mekanikken bag den flyvende skole, og til flere hemmelighedsfulde timer. Og så håber jeg, at der måske er flere, der får øjnene op for serien, for jeg synes den har meget at byde på, selv om den efterhånden er nogle år gammel. Flotte kjole, snedige heltinder med skøre planer, hemmelighedskræmmeri og en fin blanding af fantasyvæsner og steampunk-teknologi. Bogen holder hvad den lover og hvad mere kan man bede om?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.