Everless (Everless #1) af Sara Holland

 
Everless (Everless #1) af Sara Holland. Udgivet af  Orchard Books i 2018. 361 sider.
In the land of Sempera, the rich control everything – even time. Ever since the age of alchemy and sorcery, hours, days and years have been extracted from blood and bound to iron coins. The rich live for centuries; the poor bleed themselves dry.

Jules and her father are behind on their rent and low on hours. To stop him from draining himself to clear their debts, Jules takes a job at Everless, the grand estate of the cruel Gerling family.

There, Jules encounters danger and temptation in the guise of the Gerling heir, Roan, who is soon to be married. But the web of secrets at Everless stretches beyond her desire, and the truths Jules must uncover will change her life for ever … and possibly the future of time itself. 

Everless er en ret speciel fantasyroman, og jeg vil sige, at selv om den ikke helt var den historie, jeg havde regnet med, så endte jeg med at kunne lide den rigtig godt alligevel. Til at begynde med så er det et meget specielt magisyatem, som Sara Holland præsenterer sin læser for. Det er specielt fordi det man får at vide i synopsen godt nok er det centrale i magien, men der er så meget mere i det end det. Bag hele alkymien med at binde levetid til metalmønter befinder sig en nærmest mytologisk historie, som hovedpersonen først ikke engang er sikker på er en virkelig hændelse og ikke bare en glorificeret fortælling skabt for at gøre hele systemet mere mystisk og mere “sådan hænger det afgjort sammen”-agtigt. Man stiller ikke spørgsmål ved hvordan eller hvorfor de mystiske figurer The Queen og så The Magician eller noget i den stil (jeg kan ikke huske hvad han bliver kaldt) overhovedet begyndte på at binde livsår til metalstykker ved hjælp af blod.
Når det så er sagt, så er denne overordnede baggrundshistorie ikke det, der bliver lagt mest vægt på i læbet af bogen. Det er derimod Jules’ historie, da hun i desperation efter ikke at miste sin far tager et job på det store Everless-gods, hvor hun voksede op som barn. Det er meget modvillig, at hun vender tilbage, og som læser får man langsomt er billede af, hvad der er sker dengang hun og hendes far stak af fra godset. Men om det Jules husker, også er det, fer virkelig skete, det er ret uvist.
Jeg følte mig ret forvirret over den måde historien bliver fortalt på, hvor megrt af Jules’ oplevelser bunder i den mystiske fortælling om the Queen og thr Magician. Det føltes nogle gange lidt rodet, men det var svært ikke at lade mig rive med. Og det er bestemt en spændende historie, der byder på overraskede afsløringer, uventede skurke og allierede, dybe hemmeligheder, en ældre kvindes syriske skæbne i en mystisk forladt by, alkymi og magi i fascinerede samspil, skjulte identiteter og rigeligt med handling. Jeg er vild med bogen og især med den hæsblæsende afslutning, der får det til at krible i fingrene på mig efter at læse bog to. Så vidt jeg ved, er det en duologi, så det er ikke fordi man skal ud og have fat i en lang serie. Jeg skal i hvert fald læse videre, for Everless er anderledes og unik fantasy med mange spændende karakterer og figurer og ikke mindst et helt fantastisk magisyatem, som jeg kun kan beundre vidt.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.