Buzzword Readathon læseliste

Da jeg i starten af måneden postede min læseliste for marts, nævnte jeg at jeg havde planer om at deltage i dette her readathon. Det er styret af Kayla fra BooksandLala på YouTube, og går i al enkelthed ud på at man får typisk et ord og læser bøger, med det ord i titlen. Denne gang er det en hel gruppe af ord, de klassiske hv-ord: who, what, where, when, why og how (eller, man kan jo også vælge bøger med danske titler med ordene hvem, hvad, hvor, hvornår, hvorfor og hvordan). Man bestemmer selv hvilke ord man vil gå efter i denne her omgang og hvor mange bøger med et givent ord, man vil læse. Selv er jeg gået efter en bog til hvert ord, og jeg har 4 fysiske bøger fra mine hylder og to lydbøger fra Mofibo, som jeg håber på at læse.

Who/hvem:
Okay, måske er dette her lidt snyd i nogens øjne. På dansk bruges ordet “hvem” nemlig ikke i titlen, men “der”. Men på engelsk er det “who” og derfor har jeg altså valgt at tage den med alligevel. I den danske titel har ordet “der” betydningen af hvem, og jeg synes ikke selv at det er snyd. Til dette ord har jeg valgt at læse Den hundredeårige, der kravlede ud af vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson.

Efter et langt og begivenhedsrigt liv havner Allan Karlsson på det plejehjem, han tror skal blive hans sidste opholdssted på denne jord. Problemet er bare, at helbredet nægter at svigte, og en dag går det hverken værre eller bedre, end at han fylder trecifret. Pomp og pragt venter med borgmester, lokalavis og hele personalet, men Allan vil ikke være med. Han kravler ud ad vinduet.

“Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” handler om Allan Karlssons månedlange rejse gennem Sverige. En rejse, der kompliceres af, at han kommer på kant med både politiet og en bande på jagt efter den kuffert, han kom til at tage med fra bus- og jernbanestationen. Men bogen er også en rejse gennem 1900-tallet, den uendeligt sorgløse Allan Karlssons livrejse. Det viser sig, at Allan ikke alene har været med til, men også er årsag til mange af 1900-tallets betydningsfulde begivenheder. Han har været indblandet i udviklingen af atombomben, været gode venner med formand Maos unge hustru, både planlagt og afværget et mordattentat på premierminister Winston Churchill og meget mere.

I hundrede år har Allan Karlsson gjort verden usikker bare ved at være til. Og nu er han løs igen.

What/hvad:
Dette er den første af to lydbøger, jeg har valgt ud fra min lange liste på Mofibo. Jeg er rigtig glad for mit abonnement der, og da jeg selv betaler for det, forsøger jeg at sørge for at jeg virkelig får noget ud af det og har gerne gang i mange bøger på en gang. Til dette ord faldt jeg over en bog, jeg har haft svært ved ikke at gå i gang med med det samme, nemlig What Would Beyoncé Do? af Luisa Omielan.

You know when you find yourself approaching thirty and your dreams are broken? You’ve got a temping career going nowhere, a student debt that’s mounting and you’ve just had to move back into your mum’s house. Then to top it all off, you get absolutely annihilated with heartbreak because of an ex, who is just ‘not ready’ but then manages to be ready, a week later, with someone else. And it is here, at your lowest point, that one of your best friends decides to remind you that you are the same age as Beyoncé.

Luisa Omielan is a stand-up comedian who turned her life around after she answered the mantra every person needs in their life: What Would Beyoncé Do?! Hilariously funny, wonderfully uplifting and brutally honest, Luisa’s memoir shows us all that there is no situation in which Bey can’t save the day.

Where/hvor:
Her har jeg valgt en bog, hvor “where” er en del af et ord, hvilket også blev forklaret i annonceringen, at det må man gerne, da alle ordene ofte bliver sat sammen med noget andet. Bogen bringer noget YA til denne her liste, for til ordet har jeg valgt at læse The Sky Is Everywhere af Jandy Nelson.

Seventeen-year-old Lennie Walker spends her time tucked safely and happily in the shadow of her fiery older sister, Bailey.

But when Bailey dies abruptly, Lennie is catapulted to centre stage of her own life – and suddenly finds herself struggling to balance two boys. One boy takes Lennie out of her sorrow; the other comforts her in it. But the two can’t collide without Lennie’s world exploding…

When/hvornår:
Den anden lydbog, jeg har valgt til dette readathon er den, jeg faktisk har haft svært ved at finde. Det er nok det ord, der har voldt mig mest besvær og de var først for et par dage siden, da jeg så Natasha fra Myreadingisodd fremvise sin TBR, at jeg faldt over den og fandt ud af at jeg havde den på min liste på Mofibo, bare meget langt tilbage. Så til dette ord har jeg valgt When We Caught Fire af Anna Godbersen.

It’s 1871 and Emmeline Carter is poised to take Chicago’s high society by storm. Between her father’s sudden rise to wealth, and her recent engagement to Chicago’s most eligible bachelor, Emmeline has it all. But she can’t stop thinking about the life she left behind, including her childhood sweetheart, Anders Magnuson. Fiona Byrne, Emmeline’s childhood best friend, is delighted by her friend’s sudden rise to prominence, especially since it means Fiona is free to pursue Anders herself. But when Emmeline risks everything for one final fling with Anders, Fiona feels completely betrayed.

As the summer turns to fall, the city is at a tipping point: friendships are tested, hearts are broken, and the tiniest spark might set everything ablaze. Sweeping, soapy, and romantic, this is a story about an epic love triangle—one that will literally set the city ablaze, and change the lives of three childhood friends forever.

Why/hvorfor:
Jeg synes, at det lyder ret voldsomt med 6 bøger på en uge, så jeg gik på jagt i mine korte bøger efter de sidste to tiler på listen. Til dette ord har jeg derfor valgt en bog, jeg ikke ligefrem havde regnet med at jeg ville få læst lige med det samme. Og det er Why I Am so Clever af Friedrich Nietzsche.

‘Why do I know a few more things? Why am I so clever altogether?’

Self-celebrating and self-mocking autobiographical writings from Ecce Homo, the last work iconoclastic German philosopher Nietzsche wrote before his descent into madness.

How/hvordan:
Den sidste bog på listen er til gengæld en hvis titel alene har været ret så spændende siden jeg fik den. Og det er endnu en kort bog. Her har jeg nemlig valgt How to Use Your Enemies af Baltasar Gracián.

‘Better mad with the crowd than sane all alone’

In these witty, Machiavellian aphorisms, unlikely Spanish priest Baltasar Gracián shows us how to exploit friends and enemies alike to thrive in a world of deception and illusion.

Og det er så min læseliste til denne omgang Buzzword readathon, der starter i dag. Jeg kan godt lide, at det er en god blanding af genre, format og længde, så jeg forhåbentlig ikke kommer til at gå helt i stå. Det var også en sjov ting at prøve at gennemgå mine hylder for at finde disse ord og jeg kunne helt sikkert godt finde på at gøre det igen, jeg er spændt på hvordan det vil gå med kun ét ord eller variationer af et ord.

Kunne du finde på at deltage i et Buzzword readathon?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.