Husk at være glad af Preben Kristensen og Danni Travn

Husk at være glad af Preben Kristensen i samarbejde med Danni Travn. Udgivet af People’s Pess i 2018. 295 sider.

Anmeldereksemplar tilsendt af forlaget People’s Press efter aftale med medforfatteren.

Preben Kristensen er gået på opdagelse i sit liv. For hvordan hænger det egentlig sammen?


Arbejderdrengen fra Skive, der havnede på de bonede gulve.
Folkelig komiker den ene aften, højtagtet karakterskuespiller den næste. Et yderst privat menneske – i offentlighedens skarpe lys.

Preben Kristen fortæller levende og tænksomt om sit livs forunderlige rejse. Om barndomshjemmets stærke værdier, der bar ham frem: flid, nysgerrighed, livsglæde. Om fem årtiers dansk underholdning, komplet med sværdslag i kulissen, hans egen kamp for anerkendelse og ofte morsomme møder med nogle af landets største ikoner. Kort sagt en rørende og varm bog fra et menneske, som gør sig umage med at se livet i lyse nuancer.

Der var overhovedet ikke nogen tvivl om, jeg ville læse denne her bog, da jeg først hørte om den. Jeg er sikker på, at de fleste ikke er klar over præcis hvor mange timer, jeg har brugt på at se Linje 3, da jeg var barn, men det var altid noget, jeg gjorde tit med mine søstre, når vi var alene hjemme. Så jeg har mange gode minder forbundet med Preben Kristensen. Og jeg kan tilføje oplevelsen af at læse denne her bog til de minder.

Preben Kristensen fortæller spændende og varmt om sit liv lige fra barndommen til de senere år og hele vejen igennem er hans fortællerstemme levende og inddragende. Det sidste skyldes helt sikkert også formatet, for hele bogen er skrevet som en slags monolog, fortalt direkte til en modtager (jeg tænker det i processen har været Danni Travn, og i læsningen bliver det læseren), så der er lejlighedsvise direkte henvendelser til tilhøreren/læseren. Det sker meget sjældent, at jeg finder bøger, der er skrevet på den måde, men til Husk at være glad passer det absolut perfekt. Det er også en af grundene til den høje bedømmelse, for problemet med at anmelde en biografi eller erindringer er, at det ikke er historien, eller personen, man anmelder og det adskiller sig ret meget fra den skønlitteratur, jeg normalt anmelder. Men måden det hele fortælles på sugede mig ind, og jeg følte på en eller anden måde en enorm ydmyghed over at en ellers så privat person har valgt at dele øjeblikke og oplevelser fra sit liv på den måde.

Jeg tror også, at jeg læste bogen på det helt rigtige tidspunkt i mit liv. Prebens Kristensens fortælling om sit liv er på mange måder inspirerende og så fuld af liv, og jeg blev ganske enkelt glad af at læse den. Det var skønt at læse bogen på et tidspunkt, hvor jeg selv var ret kørt fast i jobsøgning og ledighed, og det er ikke fordi Husk at være glad er belærende eller noget i den stil, men jeg følte alligevel at jeg lærte noget af at læse den. Noget om at være positiv, at tro på at man er god nok og arbejde hårdt for det man vil på trods af hvad andre siger. Og om at huske at være glad. Det er de to ting, bogen indledes med, noget hans mor plejede at sige og noget hans far altid sagde: “husk at være glad” og “det skal nok gå”. Det er simpelt, men som han selv siger at det fulgte ham hele livet, kan man også mærke det i hele bogen.

Jeg kan kun anbefale denne her bog. Prebens Kristensen fortæller sine erindringer på en nærværende måde, og igennem selv de meget nærgående eller ubehagelige episoder fik jeg en klar fornemmelse af en ukuelig positivitet. Kronologien er nem at følge og bliver kun afbrudt lejlighedsvist og meget kort, mens sproget føles meget dialog-agtig og fortaber sig ikke i svære ord eller lange sætninger. Det var en fantastisk oplevelse at læse bogen og jeg nød den rigtig meget. Et inspirerende fortælling om et rigt liv og vigtigheden af at huske at være glad for det man har, i stedet for at fokusere på det man ikke har.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.