The Death of Ivan Ilyich (Little Black Classics #87) af Leo Tolstoy

The Death of Ivan Ilyich (Little Black Classics #87) af Leo Tolstoy. Udgivet af Penguin Books Ltd. i 2016, oprindeligt udgivet i 1886. 128 sider. Læst på engelsk, orignalsproget er russisk.

Der er to noveller i denne her bog og min bedømmelse afspejler derfor min opfattelse af dem begge to. Men de to oplevelser var meget forskellige. Jeg havde regnet med noget helt andet, da jeg læste titelhistorien “The Death of Ivan Ilyich”, der mest af at beskriver det russiske samfund og klassesystem, der var på Tolstoys tid. Historien gik i en helt anden retning end den, jeg havde regnet med, men efter at have tænkt over den i et godt stykke tid, er det gået op for mig at den faktisk minder mig rigtig meget om hans længere værker. Jeg har læst både Anna Karenina og War and Peace, der virkelig også er meget lange, meget kompakte romaner om karakterer og plots centreret omkring en eller flere karakterers indre udvikling, men gerne med mange krumspring og sociale kommentarer. Derfor synes jeg også at historien er en rigtig god introduktion til Tolstoy, hvis man føler sig meget intimideret af hans murstensromaner. “The Death of Ivan Ilyich” tager udgangspunkt i en mands død, sjovt nok Ivan Ilyich, og handler mere om hvordan dem omkring ham håndterer hans død end om Ivan selv. Men den emmer af Tolstoys syn på samfundet og er skrevet og udgivet efter hans religiøse omvending. Dog spiller religion så vidt jeg husker, ikke en større rolle.

Den anden historien derimod, “Three Deaths”, kedede mig bravt og jeg må indrømme, at jeg ikke længere husker den særlig tydeligt. Den formåede ikke at gøre et større indtryk på mig end det. Hvilket faktisk kommer bag på mig, for jeg har generelt været rigtig glad for Tolstoys forfatterskab og har som regel givet hans bøger en ret høj bedømmelse. Men “Three Deaths” føltes rodet at læse og jeg var aldrig særlig investeret i historien eller karaktererne på samme måde som jeg var i “The Death of Ivan Ilyich”

Havde bogen kun indeholdt den novelle, der også har lagt titel til bogen, så havde jeg nok været mere tilbøjelig til at give den 5 hjerter. Men jeg kan ikke slæbe mig op på mere end 3 hjerter til “Three Deaths” i sig selv, så derfor ender jeg lidt i midten. Og det føles helt rigtig for denne her bog. Hvis man er nysgerrig på Tolstoys forfatterskab, så kan jeg bestemt anbefale at man starter med denne her bog. Og så har Penguin også udgivet en anden bog i denne her serie med flere af hans noveller, hvis min hukommelse ikke fejler noget. Det er en udmærket introduktion til et stort forfatterskab, hvor man får en smagsprøve på hans skrivestil og måde at fortælle historier på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.