Godnathistorier for rebelske piger (Godnathistorier #1) af Elena Favilli og Francesca Cavallo

Godnathistorier for rebelske piger (Godnathistorier #1) af Elena Favilli og Francesca Cavallo. Oversat af Elisabeth Kiertzner. Udgivet af People’s Press i 2017, først udgivet i 2016 med titlen Good Night Stories For Rebel Girls. Læst på dansk, originalsproget er engelsk (forfatterne er italienere). 212 sider.

Godnathistorier for rebelske piger blev oprindeligt udgivet i USA ovenpå en usædvanlig succesfuld Kickstarterkampagne. Projektet opnåede den højeste fondstøtte nogen original bog nogensinde har modtaget inden for crowdfunding, da det lykkedes at rejse over en million dollars på rekordtid.

Bogen består af 100 portrætter af usædvanlige og exceptionelle kvinder, der har haft indflydelse på deres tid, og som har inspireret andre. Fra Astrid Lindgren til Aung San Suu Kyi, fra Coco Chanel til Marie Curie, fra Cleopatra til Frida Kahlo – hver eneste kvinde præsenteres med et smukt maleri samt en lille historie formet som et eventyr. De fleste historier indledes med ”Der var engang”, for netop at understrege, at disse mange kvinder levede et eventyr på grund af deres bedrifter og evner – og altså ikke fordi de giftede sig med en prins.Bogen er en spændende og inspirerende rejse gennem meget forskellige kvinders historier på tværs af tid og landegrænser, og den fortæller om astronauter, forfattere, politikere, kunstnere, økonomer, videnskabskvinder, aktivister, musikere, opdagelsesrejsende, sportsudøvere og så videre og så videre – hver og en udfordrer kvinderne de klassiske kønsstereotyper og inspirerer børn og unge til at gå efter deres drømme.

Bogen er bygget op som et opslagsværk, og den er rigt illustreret i farver med 60 smukke malerier malet af kvindelige kunstnere. Forfatternes projekt er at skabe fokus på stærke kvindelige karakterer, dels for at fortælle historierne og dels for at inspirere børn over hele verden med stærke kvindelige forbilleder inden for alle felter.

Denne her bog er så inspirerende at læse, at jeg vil starte med at anbefale den. Og dernæst med at sige, at den altså ikke kun er for piger, man kan sagtens læse den selvom man er en dreng og finde inspiration i disse menneskers bedrifter.

Jeg kan på mange måder godt lide denne her bog, men jeg har også et par problemer med den. For at starte med det positive, så er jeg helt vild med selve konceptet: at bringe forskellige kvinders bedrifter og liv frem i lyset og måske fortælle nogen historier, der ikke er så kendte. I hvert fald var der en del af dem, jeg ikke havde hørt om og det gjorde kun bogen mere spændende at læse. Jeg kunne godt lide at blive overrasket, og det blev jeg tit især når jeg stødte på nogen, der var yngre end mig, som allerede har gjort noget ekstraordinært. Det fik mig både til at føle mig gammel, men også virkelig glad for at se, at der også i dag kan gøres store ting.

Der er blevet gået grundigt til værks, og bogens 100 personer spænder virkelig bredt, både i tid men så sandelig også i sted, hvilket er så fedt, at det ikke kun er fra de side to århundrede, men fra alle mulige tidsaldre og perioder. I det hele taget er bogen et virkelig tydeligt bevis på hvor mangfoldig vores verden er. Jeg kan virkelig godt lide den måde, bogen er “effortlessly” mangfoldig, selv om jeg ikke tror, det har været uden research eller arbejde, men det føles så rigtigt, når man læser den. Når jeg siger “effortless” så mener jeg, at det ikke føles som om forfatterne har inkluderet personer fra forskellige steder bare for at gøre det, men fordi deres historie er vigtig. Samtidig er der også et væld af forskellige “erhverv”, som politikere, aktivister, malere, sangere, dansere, forretningskvinder, regenter, forfattere og meget mere.

Jeg kan også virkelig godt lide de illustrationer, der følger med hver eneste person, og her er der også stor spændvidde, for der er virkelig mange forskellige kunstnere og ikke mindst stilarter, og jeg kunne bruge lige så meget tid på at studere illustrationerne som at læse teksten. Desuden var det en så fin måde at få et billede eller en idé om hvem det handler om, uden at det var et fotografi.

Men så kommer vi også til det, jeg måske ikke synes fungerer så godt og det er ganske enkelt selve teksten. De er meget simplificeret, alt for meget til mig, og virker meget rosenrøde og romantiseret nogle gange, jeg blev ret træt af at de starter med “der var engang” hver eneste gang, selv om jeg ved at der er en mening med det. Det gjorde mig i tvivl om målgruppen, for det virkede næsten som om det var blevet “fordummet” eller dumbed down for at appellere til et yngre publikum og jeg synes, at det er så synd. Når det så er sagt, så er det en ting, jeg godt kan forene mig med, for det tager ikke noget væk fra at bogen fortalte mig om en masse vidunderlige mennesker og deres spændende liv, en masse jeg aldrig havde hørt om og en hel del jeg blev inspireret af. Derfor vil jeg også helt sikkert anbefale bogen, nok fra omkring 10 års alderen, for jeg synes altså ikke, at den fungerer for de helt små. Som godnatlæsning vil jeg nok vælge noget andet, for selv om fortællingerne inspirerer til at gå efter sine drømme og være modig, så synes jeg der er en masse at snakke om bagefter, som er mindst lige så vigtigt.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.