The Invisible Library (The Invisible Library #1) af Genevieve Cogman

The Invisible Library (The Invisible Library #1) af Genevieve Cogman. Udgivet af Tor UK i 2015. 329 sider.

Irene is a professional spy for the mysterious Library, which harvests fiction from different realities. And along with her enigmatic assistant Kai, she’s posted to an alternative London. Their mission – to retrieve a dangerous book. But when they arrive, it’s already been stolen. London’s underground factions seem prepared to fight to the very death to find her book.

Adding to the jeopardy, this world is chaos-infested – the laws of nature bent to allow supernatural creatures and unpredictable magic. Irene’s new assistant is also hiding secrets of his own.

Soon, she’s up to her eyebrows in a heady mix of danger, clues and secret societies. Yet failure is not an option – the nature of reality itself is at stake.

Præmisset for denne her bog er virkelig interessant, men det der faktisk fik mig til at tage bogen op i første omgang, var forsiden. Den er simpelthen så flot, og jeg købte denne her bog for flere år siden, og elsker stadig forsiden. Jeg kan også godt lide, at det er så simpelt, men alligevel fyldt med så mange detaljer, som viser sig at referere tilbage til historien. Og de følgende bøger har forsider i samme elegante stil. Og så skinner den! The Invisible Library har en af de flotteste forsider ever.

Historien handler om parallelle verdener. Egentlig alternative virkeligheder, uendeligt mange, og uden for alle disse er det mystiske “Library”, et usynligt bibliotek, der på uforklarlig vis er forbundet til alle disse alternative virkeligheder. Jeg var ret nervøs for, at det ville være forvirrende med så mange forskellige verdener, men da det meste af denne her bog foregår i den samme verden, var det faktisk ikke så slemt og min forvirring bestod mere i at selve mekanikken bag The Library ikke bliver forklaret ret meget, fordi hovedpersonen er vokset op med kendskab til stedet og ikke har brug for en introduktion. Hendes nye assistent kunne godt bruge det, men hvis jeg skulle beskrive The Library og dem der arbejder der med et ord, så er det hemmelighedskræmmeri. Alting er en hemmelighed, og ingen stoler helt på andre.

Bogen handler om Irene, en ret junior level Librarian som får til opgave at rejse til en bestemt London for at anskaffe en særlig udgave af Grimms eventyr, men knapt nok er de ankommet, før de har andre problemer. Deres kontaktperson er blevet myrdet, nogen forsøger at slå dem ihjel også, en Fae forsøger at underlægge Irene en eller anden fortryllelse, en anden Librarian forsøger at stjæle deres opgave og som om det ikke var nok, er der nogen der har stjålet bogen før dem. Det er en meget tætpakket bog, hvor der sker mange ting, og der er ikke mangel på overnaturlige væsner, steampunklignende opfindelser men baseret på Fae magi frem for teknologi og mere hemmelighedskræmmeri og konspirationsteorier. Jeg nød det virkelig meget, det med at der hele tiden sker noget og den alternative London, som Genevieve Cogman har skabt og det er helt sikkert også verdensopbygningen, der vandt mig over.

Bogen er fortalt fra Irenes synspunkt – hendes navn er i øvrigt selvvalgt som alle Librarians gør, og er en reference til hendes forkærlighed for detektivhistorier. Jeg synes det var en morsom lille reference og denne her interesse i detektivromaner er noget, der bliver bragt på banen igen og igen. Men det er godt, at Irene får hjælp af sin mystiske assistent Kai og omend lidt uvilligt også af en efterforsker fra denne virkelighed. For hun er til tider virkelig langsom til at regne tingene ud og finde ud af hvordan tingene hænger sammen, nu og da var det ret frustrerende, når man som læser var ret sikker på at man havde regnet det ud.

Hvis jeg skal opsummere, så kan jeg virkelig anbefale denne her bog. Jeg elsker når jeg støder på bøger eller serier om bøger, biblioteker eller lignende, og The Invisible Library er en af mine favoritter. Historien er fuld af magiske væsner, og jeg kan især godt lide den måde hun bruger de forskellige mytologier omkring drager, Fae, vampyrer og lignende til at skabe et helstøbt samfund, og hvor det ikke bare er en normal menneskeverden med tilfældige magiske væsner. De har en betydning og en effekt. I jagten på den mystiske bog kommer Irene og Kai ud for mange udfordringer og svære valg, men der er fart på hele tiden, og jeg kunne ret godt lide, at handlingen ikke lod til at stå stille på noget tidspunkt.

Jeg glæder mig til at læse videre i serien, og mit håb er, at jeg kommer til at lære mere om The Library og dets hemmeligheder, også fordi det virker som et både mystisk og skræmmende sted.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.