Top Ten Tuesday #4

Det er tirsdag igen, og det er tid til endnu en top ti. Som altid kommer emnet fra The Broke and the Bookish. I denne uge er emnet Top Ten Reading Challenges. Så det er måske et meget god tidspunkt til også at fortælle lidt om de læseudfordringer jeg deltager i eller har givet mig selv. Det er ikke alle på denne liste, som jeg deltager/har deltaget i indtil nu, nogle af dem er nogen, jeg godt kunne tænke mig at prøve kræfter med, men jeg vil heller ikke have gang i for mange udfordringer på én gang.

1. Goodreads’ årlige reading challenge. Hvert nyt år, betyder et nyt mål indtastet på Goodreads og en årelang udfordring med at finde x antal nye bøger, at læse. For genlæsninger tæller ikke med, da man ikke på samme måde kan registrere dette på Goodreads. Hvis jeg tager fejl og man rent faktisk kan, så hører jeg gerne hvordan! Jeg prøvede for første gang kræfter med denne udfordring sidste år og jeg fandt ud af, at jeg synes rigtig godt om den. Problematikken med genlæsninger gør, at jeg helt sikkert har læst mere end de 200 bøger, som blev mit endelige mål sidste år, men samtidig gør det også at jeg tit fandt mig selv på biblioteket på jagt efter en ny bog eller to, som jeg ikke havde læst før. Og på den måde, kan man godt sige, at denne udfordring var med til et eller andet sted at udvide min læsehorisont. Og til at jeg lærte biblioteket rigtig godt at kende. Et af de mere gængse betænkeligheder ved denne udfordring er, at det kan ende med at handle udelukkende om kvantitet og ikke kvalitet. Det er en af grundene til at mit mål ikke er 200 bøger igen, fro jeg er sikker på, at jeg godt ville kunne nå det, men jeg vil hellere have et lidt lavere mål og tage mig mere tid til bøgerne. Men det er jo som man tager det. Det er uden tvivl min favoritudfordring og det er en, som med lethed kan gentages år efter år.
Jeg deltager i denne udfordring i år, med et mål på 150 bøger.

2. Forfatter/serie udfordringer. Jeg ved ikke, om der er andre der gør det, men jeg har flere forfattere, hvor jeg har en ambition om at læse alle deres værker, eller hele serie, jeg gerne vil læse. Og når jeg så siger forfatter/serie udfordringer, så mener jeg ikke bare at man vil læse alt af eksempelvis Charles Dickens. Jeg mener, når man sætter sig en bestemt tidsramme for, at man skal læse alt af Charles Dickens. Det gode ved denne slags udfordinger er, at der er næsten uendeligt mange muligheder. Man kan også lave en variant der hedder, at læse hele Sagaen om Isfolket af Margit Sandemo eller Pretty Little Liars af Sara Shepard inden for en bestemt tidsramme. Det er fuldstændig op til en selv.
Jeg deltager i to af disse udfordinger. Jeg vil læse alt af Charles Dickens inden 2015 er omme, eller i hvert fald de romaner, som jeg mangler at læse. Og jeg vil læse alt om Sherlock Holmes, alle noveller og hvad der ellers er, inden 2015 er omme.

3. Inkworld udfordringen. Hvis man har læst Cornelia Funkes Inkworld trilogi, Inkheart, Inkspell og Inkdeath, vil man vide, at det er en serie som i høj grad handler om bøger. Før hvert kapitel er der et citat fra en anden bog. Jeg ved ikke om denne udfordring findes et sted ude på internettet, jeg synes i hvert fald ikke, at jeg har kunnet finde den. Så jeg overvejer lidt at starte den selv. Lave en liste over alle de bøger, som citeres eller nævnes i løbet af trilogien og lige så langsomt bevæge mig ned igennem listen og læse dem alle sammen.

4. Popsugar’s 2015 udfording. Popsugar har i forbindelse med det nye år lavet en læseudfording. En liste på 50 emner til 50 bøger. Se listen her. Èt emne per bog.
Jeg deltager i denne udfordring i år.

5. Matilda udfordringen. Denne er også at finde under siden “reading challenges | læseudfordinger” i højre side. Den går ud på at læse alle de bøger, som nævnes i Roald Dahls elskelige bog Matilda.
Jeg deltager i denne udfording, men uden en tidsramme for, hvornår jeg skal være færdig.

6. Rory Gilmore udfordringen. Denne omtaler jeg også på min side om læseudfordinger (link til højre). Helt enkelt går det ud på, at man har samlet alle de bøger, Rory Gilmore, fra tv-serien Gilmore Girls, læser eller taler om i løbet af serien. Det har resulteret i en liste på 339 bøger. Og så går man i gang med at læse.
Jeg deltager i denne udfordring, men jeg har absolut ingen tidsramme. Jeg satser egentlig bare på, at jeg på et eller andet tidspunkt har læst alle bøgerne på listen. Jeg plejer at gå ind og strege de bøger, jeg har læst, ud cirka en gang hver 4. til 6. uge. Jeg har hele listen, med mine overstregninger, under samme link i sidebaren til højre.

7. Reading the World. Jeg lærte først for nyligt denne udfordring at kende. Den går ud på at læse én bog fra hvert land i verden. Det kommer selvfølgelig med sine problemer, som I kan læse meget mere om her. Dette er også linket til skaberens liste over lande og forslag til bøger fra hvert land.
Jeg kunne godt tænke mig at deltage i denne udfordring, selvom den originale er overstået. Men jeg tror, at det ville kræve en del planlægning, og hvis jeg skulle deltage, ville jeg i hvert fald ikke sætte en tidsramme omkring den. Jeg overvejer også lidt, om det skal være én bog, som foregår i det givne land, eller én der er skrevet af en forfatter fra det land.

8. The Chunkster Challenge. Denne udfordring er ret simpelt i sin opbygning, det går ganske enkelt ud på at læse bøger, der er over 450 sider. Hvorfor? Fordi tykke bøger kan være intimiderende og svære at gå i gang med. Det er en meget løs udfordring, man bestemmer selv hvad ens mål er, det kan være alt fra at læse én chunkster til at læse en om måneden. I kan læse om denne udfordring her.
Jeg deltager ikke i denne udfordring i år.

9. Bogbingo. Denne udfordringer minder lidt om Popsugars. Der findes et utal af disse. En “bingoplade” med forskellige beskrivelser eller emner, som “australsk forfatter”, “skrevet af en under 30” eller “road trip”. Og så kan man selv vælge, hvilken bog man vil læse. Alt efter hvilken udfordring det er, og hvem der har lavet den, er det forskelligt om man må krydse flere felter af med den samme bog.
Jeg deltager ikke i sådan en lige nu.

10. Månedsudfordringer. Dette skal forstås som at sætte sig et mål om at læse eksempelvis en digtsamling eller tre dramaer om måneden i et år. Jeg har ikke sådan et mål.

Deltager I i nogle læseudfordringer i år? Har I deltaget i en eller flere af dem, jeg har listet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.