Top Ten Tuesday #5

Top Ten Tuesday er et ugentlig meme fra The Broke and the Bookish. I denne uge er emnet: Top Ten Books I Wish I Had Read As a Child. Det burde i realiteten være ret ligetil, for selvom jeg har været en meget aktiv læser hele mit liv, så er der mange af de mere klassiske børnefortællinger, som jeg ikke fik læst som bart og først er gået i gang med i slutningen af mine teenageår og her i starten af tyverne. Så der er nok mange bøger, som jeg ville ønske jeg havde læst som barn. Listen er i prioriteret rækkefølge.

1. Alice in Wonderland af Lewis Carroll. Jeg er godt klar over, at denne bog på mange punkter ikke er en typisk børnebog, og den har mange lag, som et barn ikke ville forstå. Jeg læste den som teenager, og kan virkelig godt lide historien. Og jeg ved med mig selv, at jeg ville have elsket den som barn.

2. Peter Pan af J. M. Barrie. Selve historien om en dreng, som aldrig vil blive voksen er langt de fleste børn bekendt, men jeg læste faktisk først bogen bag denne velkendte og højt elskede barndomsfavorit sidste år.

3. The Jungle Book af Rydyard Kipling. Lige som med Peter Pan læste jeg denne historie for første gang sidste år, og det selvom det også er en historie jeg kender ganske godt. Men det er også et udtryk form in stædighed, for min søster ejede bogen på dansk, dengang vi var yngre. Men den nægtede jeg at læse. Tydelig har jeg allerede dengang været mere interesseret i at læse på originalsproget.

4. The Secret Garden af France Burnett. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor meget jeg ville ønske, at jeg havde læst denne yndige og rørende fortælling som barn.

5. The Little Prince af Antoine de Saint-Exupéry. Jeg har faktisk stadig ikke fået læst denne bog.

6. The Wonderful Wizard of Oz af L. Frank Baum. I det hele taget ville jeg gerne have læst hele Oz-serien som barn.

7. Matilda af Roald Dahl. Jeg har nok set filmen på VHS flere gange end jeg kan huske, men indtil sidste forår var jeg faktisk ikke klar over, at der var en bog bag ved en af mine absolutte yndlingsfilm. Jeg ved dog, at hvis jeg havde vist det som 10-årig, så havde jeg med garanti fundet mig en udgave af den og læst den lige så ofte som jeg så filmen. Hvilket var ret meget.

8. The Wind in the Williows af Kenneth Grahame. Jeg sad, da jeg læste denne bog i efteråret, med følelsen af, at jeg uden tvivl ville have nydt den bog (endnu) mere, hvis jeg havde læst den som barn.

9. Bog 8 – 13 i Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events. Jeg fik de første 7 bøger på dansk med en af de mange bogklubber, jeg har været medlem af. Men efter den syvende bog holdt de op med at oversætte dem til dansk og jeg har aldrig fået læst den sidste halvdel af serien. De første syv bøger i dansk oversættelse står fortsat på min bogreol og jeg finder stadig glæde ved at genlæse dem. Men jeg gad godt have slutningen med en dag.

10. The Chronicles of Narnia af C. S. Lewis. Jeg ville virkelig ønske, at jeg havde læst disse bøger allerede som barn og ikke midt i teenageårene. Til gengæld er det nok en serie, som jeg så kommer til at genlæse hele livet.

Det var min ret hurtigt opsatte list. Hvad med jer, er der nogle bøger I har læst, som I ville ønske I havde læst allerede som børn?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.