Top Ten Tuesday #8

Top Ten Tuesday er et ugentligt indlæg fra The Broke and the Bookish. Jeg gennemgik deres arkiver, noterede de emner, jeg fandt interessante og trækker hver uge et nyt fra et glas. I denne uge er emnet Top Ten Pretty Covers. Åh, det er svært. Jeg ved ikke, jeg er typen som bruger lidt ekstra tid på at finde en pæn eller interessant udgave af bøger, jeg gerne vil have. Der findes rigtig mange flotte bøger. Jeg er på denne liste kun gået ud fra dem jeg ejer, selvom jeg har læst rigtig mange bøger med skønne forsider som jeg har lånt af venner eller familie eller på biblioteket. Derfor er de 10, som jeg lister nedenfor ikke nødvendigvis de 10 allerflotteste jeg ville kunne finde, men de 10 flotteste af dem jeg har stående. Det betød dog ikke at det blev det lettere.
 
1. Inkworld trilogien af Cornelia Funke. 

Jeg fik disse bøger i julegave for flere år siden, men helt ærligt, er de ikke vildt flotte? Designet er virkelig godt gennemført, der er så mange detaljer som man ikke lægger mærke til lige til at starte med, men som er med til at gøre forsiderne til en oplevelse i sig selv. Og så “føres designet også videre” eller hvad man skal sige, på bogryggene og bagsiderne. De er så vidunderligt flotte disse tre bøger. Og så skinner de lidt! Altid et plus, eller hvad?
 
2. Sagaen om Isfolket serien af Margit Sandemo

Her kun vist i udvalg, for jeg har 20 af dem og det er lidt svært at få dem alle med på ét billede. Jeg elsker coverne for de danske udgaver af denne serie, de er egentligt rigtigt enkelt opbygget, med en næsten maleri-agtig forside af en eller flere af bogens hovedpersoner og en enkel farve på bagsiden. Og så titlen øverst på forsiden i guldskrift. Åh jeg elsker disse forsider. 
 
3. Shatter Me trilogien af Tahereh Mafi. 

Jeg kan ikke komme uden om disse bøger. Jeg lærte først serien at kende på Instagram, hvor jeg så billeder af dem og jeg kan huske, at jeg tænkte “jeg er nødt til at vide, hvad det er før en bog”. Jeg ved slet ikke hvordan jeg skal beskrive disse tre forsider. De er så smukke.
 
4. Harry Potter serien af J. K. Rowling. 

Der findes rigtig, rigtig, rigtig mange udgaver af Harry Potter, på tværs af landegrænser og selv inden for det samme land findes der flere forskellige udgaver, alle med forskellige covers. Jeg kan slet ikke overskue hvor mange forskellige der er, hvis man begynder at undersøge det på verdensplan. Den udgave jeg har, er den som kaldes “Signature Edition” og jeg går ud fra, at det refererer til den måde “Harry Potter” er designet. Jeg er vild med det enkle og alligevel så detaljerige design og det er også derfor, at dette er den eneste serie, hvor jeg har inkluderet et foto af både for- og bagsiden. Bogryggene er ret enkel med titlen i hvid skrift på en farvet baggrund, forskellig fra bog til bog. Og så en lille tegning af en ting fra bogen som en tidsvender, en slange, et gyldent lyn eller en føniks. På for- og bagsiden af hver bog er det også en tegning af noget fra bogen og i det hele taget er helhedsindtrykket virkelig gennemført. Jeg er rigtig glad for, at det er denne udgave jeg ejer. (Men derfor sidder jeg nu alligevel tit og sukker over de mange nye designs der bliver lavet hele tiden).
 
5. Percy Jackson & the Olympians serien af Rick Riordan. 

Jeg lånte bøgerne og så besluttede jeg mig, at jeg også gerne ville eje dem. Kort før jeg købte dem, blev dette paperback boks sæt så annonceret med nye cover designs. Jeg besluttede derfor helt bevidst at vente med at købe dem, til denne udgave blev udgivet, for helt ærligt, jeg er totalt forelsket i dette design. Det er mest forsiderne, for selvom bogryggene tilsammen danner er billede af New York i hvad der for mig ligner en form for gammel græsk billedhuggeri, så er det forsiderne, som virkelig tager kegler. De danner også et langt motiv, hvis man lægger dem ved siden af hinanden sådan som jeg har gjort oven for. Og det er så fuld af detaljer. Men ikke nok med det, designet er virkelig gennemført, med romertal, Poseidons trefork og jeg ved ikke hvad. Jeg er så glad for, at jeg ventede med at købe serien. 
 
6. The Nutcracker af E. T. A. Hoffmann. 

Hele denne serie har vidunderligt smukke forsider. Jeg ved egentlig ikke hvad mere jeg kan sige, ud over at designet af virkelig gennemført hele vejen igennem bogen.
 
7. The Invisible Library af Genevive Cogman. 

Dette er en bog jeg lige har købt og den er kun lige udkommet i år. Det var faktisk forsiden som fik mig til at samle den op. Guldmotivet går igen på bogryggen og på forsiden er der en del detaljer, som jeg slet ikke lagde mærke til tidligere. Også denne bog skinner lidt.
 
8. Sense and Sensibility af Jane Austen. 

Der findes langt flere udgaver af alle Jane Austens bøger, end jeg har styr på. Jeg købte denne bog på bogudsalg sidste år og efterfølgende var jeg rigtigt skuffet, da jeg fandt ud af at den eneste anden Austen-bog der er udgivet med matchende design er Pride and Prejudice. Jeg havde lige håbet, at jeg ville kunne samle dem alle sammen i denne yndige, grå udgave. På bogryggen er titlen påskevet i et lignende “tekstfelt” som det er på forsiden. Jeg kunne slet ikke stå for denne udgave, med enkle blomster op ad siden og dens gennemførte, nærmest sofistikerede, tidsløse design. Åh jeg ville virkelig ønske, at de også ville udgive de andre Austen-bøger i denne udgave. De ville se så yndige ud ved siden af hinanden.
 
9. Lorien Legacies serien af Pittacus Lore. 

Farverige, men ret enkle i deres design. Og så synes jeg, at det er en fin detalje, at mønsteret på forsiden er den pågældende Garde’s tegn/nummer. Jeg går altid efter at købe bøgerne i denne udgave, og ikke kun fordi forsiderne er så kraftfulde, men fordi bogryggene også matcher. De er uhyre simple: der står kun titlen, med samme orangegule skrift som på forsiden, men på skiftevis sort og hvid baggrund. Sådan at når de står ved siden af hinanden, så står de skiftevis sort, hvid, sort, hvid og så videre. Og så har de den lille ekstra detalje, at der på selve siderne i bogen, helt ude i kanten er disse sorte mærker, som, når bogen er lukket, danner ordene “Lorien Legacies”. Det ser rigtigt flot ud. 
 
10Wordsworth Editions. 

Hvad skal jeg sige, alle disse sorte eller sandfarvede klassikere er nogle af de mest enkle bøger jeg har, når det kommer til design. Jeg har kun medtaget et lille udvalg, jeg tror, jeg ejer langt over de 50. Når det kommer til de sandfarvede børneklassikere, er jeg især vild med at det ikke er malerier, fotos eller grafik som er på forsiden, men tegninger. Det gør bare helhedsindtrykket så meget mere virkningsfuldt. Med hensyn til de sorte klassikere, så har jeg medtaget nogle af mine absolutte favoritter. I det hele taget er disse bøger nogle af de pæneste, når de står side om side og pryder flere af ens hylder.
 
Jeg kunne sikkert godt være kommet frem til flere eller andre, men dette er min liste over de ti smukkeste forsider på bøger, jeg ejer.
 
Kender I nogen af disse bøger? Hvad synes I om de forsider jeg har valgt? Hvilke forsider ville I have valgt?

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.