Fahrenheit 451 af Ray Bradbury

Fahrenheit 451 af Ray Bradbury. 50 års jubilæumsudgave udgivet fra Voyager i 2004, udgivet første gang i 1953.
Jeg trak Ray Bradburys berømte roman hen imod slutningen af min eksamensperiode i forrige måned og derfor glædede jeg mig måske ekstra meget til at læse den, efter en måned, hvor hyggelæsning stort set var udelukket. Og selv nu, ved jeg ikke rigtig hvordan jeg skal formulere mine tankerne om denne bog. Jeg vidste, at den foregik i en fremtid, hvor bøger ses som noget nær det farligste og brændes i stor stil. Og det var sådan set det. Og på sin vis er det også rigtigt nok, men der er også meget andet i denne her bog. Kritiske observationer af mennesket og den måde, vi lever vores liv på – bøger er blevet stemplet som noget, der får folk til at leve i en uvirkelig verden og få urealistiske idéer om virkeligheden, men i fraværet af bøger er der “bare” noget andet, der har overtaget – karakterer, man ville ønske, man hørte mere til, men som man aldrig får at vide, hvad der egentlig skete med. Og en slutning, der fik mig til at smile lidt.

“Stuff your eyes with wonder, he said, live as if you’d drop dead in ten seconds. See the world. It’s more fantastic than any dream made or paid for in factories.”

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at den verden, Fahrenheit 451 foregår er meget skræmmende for mig. Men det tror jeg ikke, man behøver at være bogelsker, bibliofil eller læser i det hele taget, for at synes. Måske er det med til, at jeg synes det var næsten rørende, når Guy i slutningen af bogen møder de andre, der ikke vil undvære bøgerne. I det hele taget kunne jeg godt lide Guys personlighed og efterhånden som bogen skrider frem og han rent faktisk får en personlighed, blev jeg også mere og mere optaget af, hvad der mon ville ske med ham. Der var jo en reel chance for, at han ville komme til at dø for sin lille bogsamling, som så mange andre allerede havde gjort.

“There must be something in books, something we can’t imagine, to make a woman stay in a burning house; there must be something there. You don’t stay for nothing.”

Jeg er rigtig glad for, at jeg har fået læst Bradburys meterværk – for det er det i mine øjne helt klart – og jeg er ret sikker på, at det ikke er sidste gang, jeg læser den.

Har I læst Fahrenheit 451, og hvis I har, hvad synes I så om bogen? Og om idéen, der bliver præsenteret til sidst, med at en person “bliver” til en bog, så de ikke bliver glemt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.