Om genlæsning og nylæsning…

Jeg har tænkt over det her flere gange, men jeg var ikke sikker på, om jeg skulle skrive om det, før jeg satte mig for, at deltage i video-tagget “Would You Rather”. Et af spørgsmålene handler nemlig om, om man helst kun vil læse nye bøger eller kun genlæse ens favoritter. Og det fik mig til at tænke på, hvorfor sætte det op mod hinanden på den måde?
Jeg kan lige så godt sige det, som det er; jeg ved virkelig ikke hvad jeg ville vælge. Jeg elsker at læse nye bøger, lade mig opsluge af nye historier og opleve nye verdener og eventyr sammen med nye karakterer. Jeg elsker følelsen af at fylde mine hylder med nye skatte og nye eventyr, der bare venter på, at jeg får tid til dem. mine boghylder bugner af bøger efterhånden og jeg har jo lige købt en ordentlig stak nye bøger og af en eller anden grund, kan jeg godt lide tanken om, at der er så mange bøger, jeg ikke har læst endnu. Jeg glæder mig til at læse hver og en af dem.
Men samtidig holder jeg også afsindigt meget af at vende tilbage til en “gammel” favorit. Jeg siger ikke, at man skal læse alle bøger igen, men der er bøger, jeg ikke kan forestille mig aldrig at læse igen. Der er noget helt andet over, at læse en bog igen og opdage nye detaljer eller scener, man måske ikke lagde vægt på første gang. Det er noget specielt, at vende tilbage til karakterer, man er kommet til at holde af på en eller anden måde. Jeg vender for eksempel tit tilbage til nogle af mine absolutte yndlingsserier som Harry Potter, Lord of the Rings eller Sagaen om Isfolket. nød hvert øjeblik, da jeg i foråret vente tilbage til Dumas’ fantastiske fortælling i The Three Musketeers.
Jeg tror egentlig ikke på, at man er nødt til at vælge. Det er selvfølgelig op til en selv, men selv efter jeg endelig fik fumlet mig frem til et svar i videotagget, så er jeg glad for, at det bare var en udfordring og ikke en endegyldig beslutning. For jeg vil hverken undvære at vende tilbage til historier, jeg har elsket, eller at opdage og udforske nye forfatterskaber, historier eller verdener. Og nye bøger kan jo også let blive til genlæste bøger.
“If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use in reading it at all.”

Comments

  1. Der var bestemt mange steder i 'Would you rather' tagget, hvor jeg priste mig lykkelig, over at det bare var et 'useriøst' tag.
    Specielt også det omkring genlæsning. På trods af, at jeg valgte svaret, at jeg kun ville læse nye bøger, kan jeg slet ikke forestille mig, aldrig at skulle læse mine favoritter igen.

    Rigtig fint indlæg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.