Top Ten Tuesday #28

Top Ten Tuesday er et ugentligt indlæg fra The Broke and the Bookish, hvor der hver uge kommer en ny overskift over et bogligt emne, som der skal laves en top ti over. Fra deres arkiver har jeg samlet alle de overskrifter, jeg synes lød spændende, udfordrende eller på anden måde interressant, og nogle uger hopper jeg med på ugens emne. I denne uge er emnet fra arkiverne og det lyder på Top Ten Favourite Criminals/Villains. Enhver historie har mindst lige så meget brug for en “god” antagonist, som en “god” protagonist. Når jeg skriver god i gåseøjne, er det fordi jeg ikke mener god som modsætning til ondsindet, men en god antagonist (og protagonist) er en hvis handlinger og motiver giver mening og hænger sammen. Det er mindst lige så vigtigt at udvikle sine skurke som sine helte. Derfor synes jeg også, at det her emne er ret spændende, for det er ikke noget jeg tænker ret meget på, når jeg læser, men jeg ved, at jeg lægger mærke til det, hvis det mangler. Og jeg er selv meget opmærksom på det i mine egne manuskripter.

#1 Voldemort fra Harry Potter. Jeg skal ærligt indrømme, at han er den første jeg tænkte på og det kan jeg faktisk godt forstå. Den magiske ækvivalent af Hitler må helt klart befinde sig ret højt på listen. Jeg ved selvfølgelig godt at karakterer som Grindewald er mindst lige så ondsindede, men helt ærligt, den ultimative skurk er altså Voldemort.

#2 Mrs Coutler fra His Dark Materials trilogien. Jeg kan stadig huske første gang jeg læste serien og man fandt ud af, at hun faktisk var ond. Ligesom Lyra bliver det i bogen, var jeg også efterhånden begnydt at tro, at hun måske var okay, omend der var noget ved hende, jeg ikke kunne sætte fingeren på. Men der tog man godt nok fejl og måske er det derfor, jeg sætter hende på andenpladsen; fordi hun ikke bare er uhyggelig i sine handlinger men også i og med at hun formår at vinde Lyras tillid.

#3 Milady fra The Three Musketeers. Hun er en kamelæon, hun er snedig, hun er udspekuleret, hun er listig og hun er egoistisk, men jeg kan ikke lade være med på en eller anden bizar måde at holde af hende. Hun er en noget atypisk kvindefigur for sin tid, men måske er det bare med til, at jeg kan lide hende.

#4 Saruman fra The Lord of the Rings. Jeg ved godt, at han ikke er den egentlige antagonist, det er selvfølgelig Sauron, men jeg synes at Saruman-karakteren er virkelig spændende. Man ved ikke meget om ham og hans bevæggrunde, men denne uvidenhed er bare med til, at jeg synes, det er ham, der fortjener en plads på denne liste.

#5 Fantomet fra The Phantom of the Opera. Jeg både hader og elsker ham, men mest af alt har jeg ondt af ham.

#6 Grev Olaf fra A Series of Unfortunate Events. Og jeg har oven i købet kun læst halvdelen af serien. Det er nok derfor, han først kommer på en sjette plads, men helt at lade være med at tage ham med, det kan jeg trods alt ikke.

#7 Mr Hyde fra Dr Jekyll and Mr Hyde. Idéen om at splitte en person op i en god og en ond personifikation er virkelig spændende og selvom man i det meste af bogen kun ser resultatet af Mr Hydes handlinger, så synes jeg stadigvæk, han er en af de virkelig interessante onde karakterer.

#8 Kaptajn Nemo fra Twenty Thousand Leagues Under the Sea. Teknisk set er han antagonisten, men man får en underlig medfølelse med ham og sympati. Jeg gør i hvert fald. Det er en ret magtfuld skurk, eller en virkelig god forfatter, der kan give en læser sympati med skurken. Kaptajn Nemo er en af mine yndlingsskurke.

#9 Dolores Umbridge fra Harry Potter. Selvom hun ikke er decideret Death Eater (jeg mindes i hvert fald ikke at det er tilfældet i Deathly Hallows, ret mig hvis jeg tager fejl), men hun er måske mere skræmmende end mange af de mærkede Death Eaters, fordi hun er “almindelig” – i store gåseøjne. I Order of the Phoenix er det lige før, man hader hende mere end Voldemort, jeg gør i hvert fald, fordi hun burde være menneskelig, men ikke er det. Fordi hun er alle de dårlige lærere man har haft samlet i en. Fordi hun torturerer Harry og de andre DA-medlemmer. Fordi hunser så meget ned på de, der ikke er “fuldblodsmennesker” (og senere fuldblodsmagikere). Derfor kommer hun på listen.

*spoiler warning*
#10 Natasha Ozera fra Vampire Academy serien. Nogle gange er en god antagonist den, man ikke havde set komme. Den man virkelig ikke havde regnet med.

Det var så min top ti over litterære skurke. Nogle andre, jeg kunne have taget med kunne være Galbatorix fra The Inheritance Cycle, Bill Sikes, blandt andre, fra Oliver Twist, Long John Silver fra Trasure Island, både the Magpie og the Adderhead fra Inkworld trilogien, Valentine Morgenstern fra The Mortal Instruments serien eller Lady Macbeth fra Macbeth.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.