Top Ten Tuesday #30

Top Ten Tuesday er et ugentligt indlæg fra The Broke and the Bookish, hvor der hver uge kommer en ny overskift over et bogligt emne, som der skal laves en top ti over. Fra deres arkiver har jeg samlet alle de overskrifter, jeg synes lød spændende, udfordrende eller på anden måde interressant, og nogle uger hopper jeg med på ugens emne. Ugens emne er Top Ten Books That Would Be On Your Syllabus If You Taught X 101 og det er op til mig selv hvilket “fag”, det skulle være. Og jeg har valgt “Worldbuilding 101”. Bøgerne kommer ikke i nogen speciel rækkefølge.

#1 The Lord of the Rings af J. R. R. Tolkien. Jeg kan ikke komme på nogen bog, hvor hele universet er så veludviklet og gennemarbejdet og ganske overvældende i dets detaljer.

#2 Inkworld af Cornelia Funke. Ikke så meget den verden Meggie og Mo kommer fra, den får man faktisk meget lidt at vide om, men derimod Inkheart-verdenen.

#3 War & Peace af Leo Tolstoy. Jeg er godt klar over, at det ikke er en verden, han selv har bygget op, men for mig er det ret vigtigt, at den historiske verden styr tydeligt frem i en bog som denne.

#4 Harry Potter af J. K. Rowling. Den havde de fleste vel næsten set komme?

#5 The Lunar Chronicles af Marissa Meyer. Ikke bare den første bog, men hele serien. Hele serien. Jeg er vild med, at den dystopiske fantasy serie ikke kun foregår i Amerika og fuldstændig overser resten af planeten.

#6 Fahrenheit 451 af Ray Bradbury er et godt eksempel på., at nogle gange er lidt meget virkningsfuldt. Der er ikke spildt tid på at beskrive denne fremtid, eller hvordan den er blevet sådan, men alligevel er det ikke svært at se det for sig.

#7 The Inheritance Cycle af Christopher Paolini. Man ved det, man har brug for og måske ikke så meget mere. Men det, jeg godt kan lide er, at der er mange forskellige kulturer inden for dette geografiske område og det er let at fornemme med det samme, at de er forskellige.

#8 The Chronicles of Narnia af C. S. Lewis. Igennem hele serien lærer man noget nyt om Narnia og de omkringliggende lande, det er altid nyt, det er altid spændende og jeg burde måske have sat den højere på listen.

#9 Percy Jackson and the Olympians af Rick Riordan. Hvad skal jeg sige, parallelle universer og en “verden” skjult i en anden verden fascinerer mig?

#10 Ready Player One af Ernest Cline. Der bliver givet en beskrivelse af den virkelige verden, men det er især den virtuelle OASIS-verden, bogen foregår i og derfor er det også naturligt, at det er den verden, der beskrives.

Det var faktisk sværere end jeg regnede med, men det kan også skyldes, at jeg ikke har brugt oceaner af tid på at tænke over det. I hvert fald er jeg glad for, at jeg ikke skal planlægge nogle egentlige læseplaner. Hvilke bøger ville I vælge, hvis I skulle unidervise i “Worldbuilding 101”? Eller I et andet fag efter eget valg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.