Top Ten Tuesday #39

Top Ten Tuesday er et ugentligt indlæg fra The Broke and the Bookish, hvor der hver uge kommer en ny overskift over et bogligt emne, som der skal laves en top ti over. Ugens emne er en Halloween freebie. Jeg er ikke specielt god til de her freebies, jeg ved aldrig hvad jeg skal finde på. I dag har jeg besluttet at min Halloween-tematiseret liste bliver over bøger, jeg godt kan lide at læse til Halloween, hvad enten det er på selve dagen, i ugen op til – lige som jeg gør i år, mere om det senere – eller i hele Oktober måned. Det er ellers ikke en “helligdag” jeg går op i, men jeg synes det er sjovt at sidde og finde spøgelseshistorier og andre uhyggelige bøger frem og gøre noget hyggeligt ud af at læse dem.

#1 The Phantom of the Opera af Gaston Leroux.
Det er en af mine yndlingsbøger og jeg forsøger så vidt muligt på at genlæse den hvert år. En gang var det i efterårsferien, men i de seneste par år er den blevet skubbet til Halloween-ugen. Jeg mener, at jeg fik min udgave af den til jul helt tilbage i 2006 eller 2007 og jeg har i hvert fald læst den en gang om året siden da.

#2 Mara Dyer trilogien af Michelle Hodkin (The Unbecoming of Mara Dyer, The Evolution of Mara Dyer og The Retribution of Mara Dyer).
Selv er jeg lige blevet færdig med serien og har jeg de sidste to år læst en af bøgerne i serien i forbindelse med Halloween week. Det er ikke som sådan en horror-historie, men den har ret mange skræmmende elementer og handlinger. Den passer perfekt til noget hyggeligt uhygge her i slutningen af Oktober.

#3 Dr Jekyll and Mr Hyde af R. L. Stevenson.
Jeg læste denne her til Halloween sidste år og var fuldstændig betaget af den. Jeg ville sådan ønske, at jeg også havde til – og overskud – til at læse den igen i år, for den er virkelig en del genlæsninger værd.

#4 The Complete Ghost Stories af Charles Dickens.
Dette her også en jeg læste sidste år. Der sniger sig nogle julehistorier ind, fordi Dickens ofte blandet juletid med spøgelser, men man kan trods alt vælge at springe dem over, hvis man ikke er i humør til noget julegys. Bogen indeholder selvfølgelig den klassiske A Christmas Carol, men der er mange andre små spøgelseshistorier, der altså nogle gange godt at få det til at løbe en koldt ned af ryggen. Min udgave indeholder også kapitler eller scener fra forskellige af hans romaner, hvor der optræder spøgelser, men de fleste af dem giver først rigtig mening for mig nu, hvor jeg har læst den pågældende roman.

#5 Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children af Ransom Riggs (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, Hollow City og Library of Souls).
Jeg har i skrivende stund stadig ikke læst den tredje og sidste bog, men jeg har en idé om, at hvis jeg kan lade den ligge så længe, så kommer hele serien på til Halloween næste år. Jeg ved godt, at nogle mener den ikke er specielt uhyggelig, men jeg synes den har nogle meget velplacerede skræmmende elementer og som med Mara Dyer-trilogien, så synes jeg den passer godt til noget hyggelig uhyggestemning i Oktober.

#6 Dracula af Bram Stoker.
Alt hvad jeg vidste og forventede og alligevel så meget mere, så meget mere kompleks både i sproget og handlingen og så meget sværere at læse, end jeg havde forventet. Det er helt klart ikke en bog, jeg kun læser en gang.

#7 Praktisk talt alt af Edgar Allan Poe, især hans noveller. Ind til videre har jeg kun læst The Tell-Tale Heart, så er det er den, der lige kommer til at stå her. Men at læse alt han har skrevet, står helt klart på min læseliste.

#8 Frankenstein af Mary Shelley.
Hvad jeg vidste om denne her bog, før jeg læste den helt tilbage på første semester, var den klassiske opstilling af et monster, der bliver jaget af landsbyens beboere med fakler og høtyve – og så var der vist noget med en lille pige, der accepterede ham. Noget i den stil. I virkeligheden kser der meget mere og andet og min læseoplevelse var derfor en helt anden. Jeg tror dog, at min oplevelse af bogen blev noget påvirket – negativt – af at det var lige op til de allerførste eksaminer på universitetet, jeg var enormt stresset og nervøs. Så jeg føler den dag i dag, at jeg i hvert fald ikke gav denne roman den opmærksomhed, den fortjener og det er derfor, jeg har tænkt mig at læse den igen en dag.

#9 The Woman in White af Wilkie Collins.
Jeg er faktisk ved at læse denne her bog netop nu, udvalgt fordi den lød til at ville passe godt til tiden. Så nu får vi jo at se, om jeg har taget helt fejl eller om den viser sig at være perfekt som Oktober/Halloween-læsning.

#10 Coraline af Neil Gaiman.
Det her er faktisk den eneste på listen, som jeg ikke har læst bare noget af. Men ud fra hvad jeg har hørt om den, så vil jeg sige, at den passer ret godt til at være Halloween bog. Og den står også ret højt på listen og bøger, og især Gaiman-bøger, jeg godt vil læse snaret.

Hvilke bøger kan I godt lide at finde frem til Halloween? Eller er det ikke noget, I gider sætte jeres læsning efter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.