Læse- og skrivemål for år 2016

En ny kalender er taget i brug, måske er den blank, måske har man som mig allerede skrevet mindst 117 forskellige ting ind bare i januar. Lige som sidste år har jeg igen sat mig en del mål for, hvad jeg gerne vil nå i 2016, både med hensyn til det, jeg vil skrive og det, jeg vil læse. Men lige før jeg deler mine mål for i år, sidder jeg lige og ser tilbage på, hvordan det gik med mine planer for 2015. Nogle af dem gik det godt med, andre gik rigtig godt og nogle fejlede. Men jeg havde også ret mange.

I forgås så jeg også tilbage på de bøger, jeg læste i 2015 og dem, jeg anser for top 15. Den liste kan læses lige her.

Min første mål var at læse alle historierne om Sherlock Holmes. Det gik det meste af efteråret med, for selvom jeg næsten helt ind til slutningen virkelig godt kunne lide historierne, så var en bog på 1200 sider alligevel mere end jeg kunne klare på en måned. Og især fordi den består af så mange mindre historier, gjorde det det let at læse en roman eller en håndfuld noveller ad gangen. Jeg var ret vild med det meste af bogen, men jeg synes godt at man kunne mærke, at Sir Arthur Conan Doyle ikke selv var så begejstret for sin berømte og populære detektiv Sherlock Holmes i den sidste bog af noveller. Men jeg er så glad for, at jeg har læst hele bogen.

Derudover ville jeg gerne læse de 11 romaner af Charles Dickens, som jeg endnu ikke havde læst. Det blev til en meget blandet oplevelse, hvor især Our Mutual Friend og Dombey and Son efterlod et positivt og vedvarende indtryk. Jeg tilsluttede mig koret af læsere, der ærger sig længe og meget over at Dickens døde for han kunne skrive The Mystery of Edwin Drood færdig, for selvom den korte bog havde en del hints om hvem, der havde gjort det, så ville jeg meget gerne have læst mere. Bogen foregår i den fiktive by Cloisterham og ikke i London, som ellers er vanen for Dickens. Og den by og det samfund, der bliver beskrevet – og især “undergrunden”, de mere lyssky steder, affærer og personer ville jeg virkelig gerne have læst mere om. I min udgave af bogen om Edwin Drood findes også en lille samling noveller, hvor den der hedder “Master Humphrey’s Clock’ gjorde sig særligt bemærket for dens mange referencer og sammenfald med flere af Dickens’ romaner, blandt andre The Old Curiosity Shop og The Pickwik Papers. Efter at have læst alle hans bøger, kan jeg uden tvivl sætte Dickens på min voksende liste over yndlingsforfattere. Og der er mange af hans bøger, jeg er sikker på, at jeg vil læse igen.

Jeg fik ikke læst nær så meget lyrik, som jeg havde håbet, men jeg har heller ikke mistet modet og prøver igen i år. Jeg ved heller ikke rigtig, om man kan sige, at jeg fik læst flere danske forfattere, for jeg har faktisk ikke rigtig holdt øje med det, mens jeg har læst.

Mest af alt fik jeg helt sikkert ikke skrevet så meget, som jeg havde håbet på. 1000 ord om bagen ville måske kunne fungere, hvis jeg ikke skulle studere samtidig. Og jeg havde også svært ved at sparke mig selv i gang. Men jeg fik skrevet en hel del alligevel, jeg klarede nemlig at deltage i Camp NaNoWriMo April, Camp NaNoWriMo Juli og ikke mindst NaNoWriMo i november. I juli og august gennemarbejdede og redigerede jeg det manuskript jeg skrev i 2014, så nu er det klart til at rettes igennem igen. Og i både april og november skrev jeg et nyt romanudkast, så jeg har faktisk to mere, jeg gerne vil gennemarbejde inden alt for længe.

Alt i alt føler jeg mig faktisk ret godt tilfreds med 2015, selvom jeg ikke fik opfyldt alle mine mål. Og nu er det tid til at sætte nogle nye.

I 2016 vil jeg:

 • Læse mindst en digtsamling om måneden og anmelde den her på bloggen.
 • Læse en “murstensroman” om måneden, defineret som en bog på mere end 500 sider, og anmelde den her på bloggen. Man vil desuden kunne følge med i min læsning og mine tanker om bogen (dog på engelsk) på Goodreads.
 • Nå op på mindst 80 læste bøger i Rory Gilmore-udfordringen. I skrivende stund er jeg på 47. Og så vil jeg deltage i PopSugars 2016 udfordring, der denne gang kun består af 40 overskrifter.
 • Deltage i NaNoWriMo til november, hvor der skal skrives på efterfølgeren til Måneskin, som ind til videre har titlen Stjerneskær.
 • Færdigredigere sidste novembers projekt Stumme Stemmer, så det kan blive klar til at sende ind til forlaget Carlsens konkurrence “NYE STEMMER” til maj.
 • Gennemrette Måneskin endnu en gang.
 • Jeg kunne også sætte på, at jeg skal skrive bachelorprojekt, for det er egentlig det, der er grunden til at mine mål ikke er så omfangsrige i år.
 • Anmelde 2-3 bøger om ugen her på bloggen. Desuden vil jeg fortsætte TBR Thursday, men jeg har valgt at sætte tiden op til to uger hver gang, fordi jeg alt for ofte kom for sent i gang med at læse bogen.
Har I nogle mål for 2016, I vil dele? Og hvis I havde nogen for 2015, hvordan gik det så med dem?

Comments

 1. Sikke mange og fine mål du har! Jeg kan især godt lide det med 'murstensromanerne' – det er altså en virkelig god måde, at få læst de tungere bøger på!
  Selv har jeg ingen mål, andet end at jeg overvejer en slags 'købsbegrænsning', måske noget ala læs-tre-bøger-køb-en, men jeg kan ikke rigtig finde ud af om det tiltaler mig. Det ville i hvert fald være en god måde at få læst nogle af alle de skønner bøger på reolen på! 😛

 2. Mange tak 🙂 Lige præcis, jeg havde bare for vane at vælge de lidt kortere bøger i stedet for, så tænkte at det var en god måde at komme i gang med de lidt mere intimiderende størrelser.
  Jeg har faktisk overvejet lidt af det samme, mest fordi jeg også gerne vil spare op til en ny telefon og en mulig studierejse. Men jeg tror, jeg i stedet vil sætte et bestemt beløb jeg må bruge, så er det jo op til mig selv om jeg vil købe færre, men lidt dyrere bøger eller flere bøger, der så ikke koster så meget. Men det har jeg heller ikke rigtig bestemt mig for endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.