Top 15 bøger i 2015

I 2015 fik jeg læst i alt 168 bøger. Jeg nåede mig mål om at læse alle de romaner at Charles Dickens, som jeg ikke havde læst før og jeg blev også færdig med den store bog med alle historierne om Sherlock Holmes. Jeg lånte bunkevis af bøger på biblioteket og på en eller anden måde formåede jeg få ikke mindre end 119 nye bøger ind på mine hylder i løbet af året. Jeg må indrømme, at det kom noget bag på mig, at det var så mange. Og så tog jeg på en uges ferie til London, hvor bøger i høj grad fyldte meget af vores daglige gøremål. Og jeg savner sådan den by!

Lige som sidste år vil jeg her i starten af det nye år gerne se tilbage samme med jer og se på, hvilke af de bøger, jeg fik læst i løbet af året, der egentlig gjorde det største indtryk. Så her kommer min top 15 liste over bøger, jeg læste i 2015. Bøgerne kommer ikke i prioriteret rækkefølge. Det er heller ikke nødvendigvis bøger, jeg har givet 5 stjerner og ros til skyerne, men bøger jeg har fundet interessante, tankevækkende, hjertevarmende eller på anden måde har gjort et stort og langvarigt indtryk.

This Song Will Save Your Life af Leila Sales.
Jeg troede ikke, at jeg nogensinde ville læse en bog, der ville berøre mig så meget, men da jeg i sommers trak denne her bog ned fra hylden, blev jeg overbevist om noget andet. Jeg har ikke andet en kærlighed til denne her bog og I kan læse min anmeldelse af den her. Det er helt klart en af de bøger, der stadig sidder i mig og som jeg vil tage med mig videre. Der er ingen tvivl om, at jeg vil tage historien om Elise og hendes venner og familie ned fra hylden igen i 2016 og fremover.

Jane Eyre af Charlotte Brontë.
Den første bog til efterårets 24 timers readathon, som var lige på nippet til at give mig en enormt book hangover. En smuk bog med sit grå omslag og dæmpede farver, men med en historie mellem dets sider, som uden tøven sugede mig ind. Jeg tror, de fleste er klar over, hvad omdrejningspunktet er i handlingen, men jeg blev meget glad for at finde ud af, at der sker meget mere end det. I disse dage kæmper jeg stadig for at finde de helt rigtige ord til at anmelde den, men jeg tør godt love, at den kommer i løbet af denne første uge af det nye år. Men uanset hvad, så ved jeg, at det ikke er sidste gang, at jeg har læst den livsbekræftende historie om den viljestærke Jane og hendes liv.

Will Grayson, Will Grayson af John Green og David Levithan.
En af de allerførste bøger, jeg læste i 2015 og en af dem, jeg stadig tænker på. Historien om to drenge, der bærer det samme navn, men ellers er meget forskellige og hvis veje pludselig mødes, hvorefter intet er det samme er en af de historier, jeg har været allermest begejstret for at læse. Selvom det er længe siden, at jeg anmeldte den her, så er min stormende kærlighed til denne her bog ikke blevet mindre. Mon ikke, det også snart er tid til at læse den igen? Jeg kunne også sætte både Looking for Alaska og Paper Towns på listen, men altså det er jo ret meget John Green på en liste.

The Book Thief af Markus Zusak.
Jeg læste den i foråret, til undervisningsbrug i et fag om litteraturhistorie. Og det er om noget den bog, jeg har været gladest for at læse til undervisningen. Eftersom jeg læste den til uni, ligger jeg inde med en del noter til den, men jeg har endnu ikke fået stykket til det sammen til en anmeldelse. Mest fordi, jeg gerne vil læse bogen igen før jeg anmelder den. Men det er også helt klart en bog, der er værd at læse igen og igen.

Crime and Punishment af Fyodor Dostoyevsky.
Den meget psykologiske roman, der fremtiller Raskolnikov’s tiltagende vanvid efter at han har slået nogen ihjel, bjergtog mig fuldstændig. Jeg trak den til TBR Thursday og kom igang med at læse den ret sent. Men da jeg først var kommet i gang, var det meget svært at stoppe igen. Jeg ved ikke, hvad præcis gjorde, at jeg havde det sådan, for som sagt er det en meget psykologisk roman, der er ikke så meget handle-aktion, men der er meget tanke- og spekulationsvirksomhed. Under alle omstændigheder elsker jeg bogen, som man kan se her.

Ready Player One af Ernest Cline.
Vel nok en af de bedste dystopiske romaner, jeg længe har læst. Og jeg kan slet ikke holde op med at anbefale den til alt og alle, når jeg kommer forbi den i en boghandler eller andre steder. Jeg har aldrig været den store spil-person, men Cline formår at integrere alle 80-referencerne og spil-ditto på en sådan måde, at det ikke virker som et fremmed sprog, når man læser den. Og så er der meget mere i den end en stakkels fattig dreng, der spiller computer hele tiden. Det er en quest, en mission, man bliver taget med på. Både på overfladen, efter at finde nøglerne til den store skat i form af kontrol over OASIS, men også i dybden, for hovedpersonen og de andre, for at finde det, der virkelig betyder noget. I kan læse mine tanker om bogen her.

The Raven Boys af Maggie Steifvater.
Denne her liste burde også inkludere de to næste bøger i serien, The Dream Thieves og Blue Lily, Lily Blue. Det univers, Stiefvater får bygget op er så fuld af lag og kringelkroge, at det hele tiden føles som om man opdager noget nyt. Jeg har sjældet været så glad for at læse en fantasyserie, som jeg er for denne. jeg har ind til videre lånt dem på biblioteket, men nu hvor den fjerde og sidste bog udkommer i år, regner jeg med at lede med lys og lygte efter et bokssæt. For det her er uden tøven mine yndlings af Stiefvaters bøger.

Our Mutual Friend af Charles Dickens.
Jeg har læst så mange Dickens romaner i år og det medfører altså en fare for, at man får dem blandet sammen i hovedet. Men især denne her står tydeligt for mig endnu, jeg husker hvordan jeg nød at læse den, nød at forvilde mig ned af kringlede veje og kanaler i nattens mulm og mørke i London med de forskellige karakterer, der alle sammen lader til at holde på en hemmelighed. Jeg har opdaget, at jeg har holdt konsekvent af alle Dickens’ romaner, men måske ingen af dem helt så meget som Our Mutual Friend.

To the Lighthosue af Virginia Woolf.
Endnu en bog, jeg læste til forårets undervisning, endda til samme fag. Bogen gjorde især et stort indtryk på baggrund af den specielle måde, den bliver fortalt på i anden del. Jeg vil dog ikke afsløre, hvad jeg hentyder til, for jeg fandt i hvert fald ud af, at det gav en rigtig god oplevelse af bogen ikke at vide det på forhånd.

Fahrenheit 451 af Ray Bradbury.
Mens jeg læste den var jeg præget af en gru og rædsel over dens litteratursyn. Efter at jeg havde læst den, var jeg i stedet fyldt med en gru over det menneskesyn og det verdensbillede, den opstiller, samtidig med at jeg ikke kunne lade være med at smile berørt og imponeret over slutningens afsløringer. Jeg har anmeldt bogen her.

The DUFF af Kody Keplinger.
En bog jeg læste midt om natten og som jeg siden har tænkt rigtig meget på. Jeg lånte den af en veninde og det har siden ærget mig en del, for jeg savner bogen. Jeg gad nemlig godt læse den en gang til. En af de bedste skildringer af teenagelivet, jeg har læst.

Slaughterhouse-Five af Kurt Vonnegut.
Ja, endnu en bog til undervisningsbrug. Endnu en gang til samme fag. En bog, der slet ikke var, hvad jeg regnede med, men også en bog, der overgik alle mine forventinger og anelser. Jeg kan ikke sige andet end man burde læse den. En fantastisk beretning om mennesket, livet, krig og overlevelse og viderebringelsen af oplevelser. En helt igennem fantastisk bog.

The Giver af Lois Lowry.
Et kort bog i let læseligt sprog. En lille sag, der er alt for let at overse. For mellem siderne gemmer der sig en vidunderligt smuk fortælling, som jeg slet ikke har ord til at beskrive. Læs den. Og læs den igen.

Hounded af Kevin Hearne.
Den første i en lang serie, der blander alle mulige mytologier og sagn. Der er så meget at sige, at jeg ikke ved hvor jeg skal starte. Jeg begiver mig dagligt ind på bibliotekets hjemmeside for at se, om de ikke snart får bog nummer otte hjem, for jeg glæder mig til at komme videre i den mangfoldige handling.

To Kill a Mockingbird af Harper Lee.
Jeg ved ikke længere hvor mange, der har anbefalet denne her bog og efter at have læst den, kan jeg godt forstå hvorfor. Jeg vil til gengæld ikke læse den nye fortsættelse, for jeg har ikke lyst til at ødelægge den flotte historie. Det virkelig smukke er, at den fortælles fra et barns synspunkt, men alligevel skinner det igennem, at der sker en hel masse omkring Scout og hendes familie, som hun lægger mærke til, men ikke forstår.

Hvilke bøger har I læst i år, som har efterladt et større indtryk på jer? Er der nogen af mine bøger, som I også har læst?

Comments

  1. Åh, 'The Giver' er bare så god! Min favorit er dog stadig tredje bog i kvartetten – 'Messenger' var bare så hjerteskærende og smuk!

    Og hvor bliver jeg altså bare nødt til snart at besøge London – alle taler så pænt om byen!

  2. Det er den. Den kom helt bag på, så er så glad for at jeg fik den læst. Skal helt klart læse de tre andre på et eller andet tidspunkt.

    Mit yndlingssted i hele verden, det er en fantastisk by. <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.