“Spring is the time of plans and projects.” | Tilbageblik #19

Citat: Leo Tolstoy, Anna Karenina.

Ikke på billedet: I’ll Give You the Sun af Jandy Nelson og To All the Boys I’ve Loved af Jenny Han.

Marts var: forunderlig. Når jeg ser tilbage, er det en meget blandet måned, jeg husker. Marts var op- og nedture, gentagne ture til biblioteket, der endte med at jeg måtte gå skuffet derfra, for jeg venter stadigvæk på en bog, der kan vise sig at være ret vigtig for mit bachelorprojekt. Og det var netop hvad marts gik ud på: projekter, der skulle planlægges, struktureres og forberedes. Og det gik faktisk helt fint, indtil der så i de sidste par dage alligevel kom meget stress grundet en deadline, der var lidt tættere på end forventet. Men marts har også været en rigtig flot måned, kølige men solskinsrige dage har betydet, at jeg ikke har kunnet lade være med at gå rundt og føle mig glad inden i. Jeg “lider” af det, der kaldes vernorexia, hvilket betyder et romantiske humør/stemning på grund af forår. Sådan har jeg altid haft det, når først solen kommer frem og træerne får grønne knopper og blomster begynder at springe ud, så er det altså bare denne her underlige lykkefølelse, der spirer. Marts har været pludselige indskyldelser og spontane planer, rigtig meget latter og overraskelser – specielt hvor jeg måske har overrasket mig selv mere end andre. Det har været afslappende gåture i solskinnet, familiebesøg og mig-tid. Marts har været en underlig måned, som jeg egentlig ikke husker meget af, men en yndig en af slagsen. Jeg har fået læst flere bøger end jeg selv regnede med, men  næsten halvdelen af dem har så også været genlæsninger og de blev læst meget hurtigt efter hinanden. Meget af motivationen var et forsøg på at indhente min Goodreads challenge, men mest af alt savnede jeg bare at læse. At det så måske kan siges, at det var det forkerte, jeg læste, er en anden sag. For jeg har stadigvæk en mindre stak bøger, der skal læses og tages noter til til BA og en voksende stak artikler til samme formål. Men efter det hæsblæsende kapløb mod tiden i går, er jeg måske endnu mere opsat på, at der skal mere struktur på min læsning til det projekt, sådan at jeg kan få skrevet meget mere i løbet af den næste måned. Marts har været en ret stille måned herinde, og jeg kan lige så godt sige det: det bliver april også. For indtil jeg føler, at jeg har mere styr på mit bachelorprojekt, så bliver det meget småt med fritidslæsningen. Jeg vil gøre et ihærdigt forsøg på at skrive to indlæg om ugen, men jeg lover intet. Det kommer sig af, at jeg i marts har haft det svært med at acceptere, at jeg altså ikke har overskud til BA, blog og skrivekonkurrence oven i de almindelige studier. Så noget er nødt til at give efter og for alt i verden må det ikke være BA og jeg vil meget nødig give op på Nye Stemmer så tæt på målet.

I marts læste jeg: hele 20 bøger, hvilket kom bag på mig. De 14 af dem er Sagaen om Isfolket, min go-to serie, når jeg ikke ved, hvad jeg skal læse – men virkelig, virkelig gerne vil læse. Det er heller ikke helt rigtigt med 20, for jeg har også læst i en del bøger, jeg ikke har føjet til på Goodreads endnu, specielt fordi jeg ikke har læst det hele af dem.. Der gik mere fritidslæsning i den end det var planen, så jeg forventer ikke, at jeg kommer til at læse lige så mange bøger næste måned.

I marts købte jeg: 3 bøger. Jeg benyttede mig af Arnold Busck’s byttebogsindsamling den 1. marts og afleverede en gammel bog, for så at få 50% på en ny. På den måde fik jeg endelig Garth Risk Hallbergs massive bog Byen brænder med mig hjem. Og så skyndte jeg min naturligvis at få fingrene i den nye oversættelse af Jane Austens Fornuft og følelse, selvom det tog lidt langt tid, før de fik den hjem. Endelig har jeg igennem min bogklub købt Paul Austers New York trilogi.

Marts’ bedste læseoplevelse: Jeg har jo genlæst de første 14 bøger i Sagaen om Isfolket og som sådan er det altid en fantastisk læseoplevelse, som jeg holder lige så meget af nu, som jeg gjorde da jeg startede på serien for, hvad jeg kan regne ud, 7 år siden. Ellers kan jeg ikke komme uden om den ottende bog i Kevin Hearne’s Iron Druid Chronicles, Staked, som jeg havde forudbestilt på biblioteket for flere måneder siden og nu kom den endelig  – okay, den blev udgivet i januar i år! Den skuffede ikke, selvom den heller ikke blæste mig omkuld. Det gjorde til gengæld Jandy Nelson med I’ll Give You The Sun. Jeg er stadigvæk ikke klar over, hvordan jeg skal formulere, de tanker jeg har om den bog. Det var ikke den historie, jeg regnede med, men den havde så mange små fine pointer om identitet, søskende, familie, venskab og kærlighed, at jeg er sikker på, jeg vil læse den igen.

Marts’ mest skuffende læseoplevelse: Jeg havde også lånt To All The Boys I’ve Loved af Jenny Han samtidig med I’ll Give You the Sun, men historien fremstod for mig bare som forudsigelige og flad. Den var tåkrummende pinlig nu og da ja, men jeg var i det store og hele ret ligeglad med, hvad der ville ske for de forskellige karakterer. Og derfor blev jeg skuffet over bogen.

Marts’ lyrikvalg: Jeg hev en digtsamling fra min bogreol ud, en lille finblomstret sag, som jeg har købt til et antikvarudsalg sidste år og aldrig fået læst. Det blev til Digte af Emil Aarestrup og jeg er ikke sikker på, hvad jeg skal mene.

Marts’ korteste bog: Digte af Emil Arrestrup og i udvalg ved Reign Dahl på 93 sider.

Marts’ længste bog: Eftersom jeg ikke havde den med i februars tilbageblik, så kan jeg ikke gå uden om Anna Karenina af Leo Tolstoy på 849 sider. Det er også den længste bog, jeg har læst færdig, fordi jeg stadigvæk mangler omtrent 250 sider af The Count of Monte Cristo af Alexandre Dumas, som ellers var denne måneds murstensroman. Jeg er ikke sikker på, at jeg når at blive færdig før weekenden, men jeg ved, at jeg vil læse den færdig så hurtigt jeg kan. Den er nemlig rigtig god!

Marts’ mindeværdige ord: Der er rigtig mange smukke og også ret uhyggelige beskrivelser af naturen, tid og skæbnen i Sagaen om Isfolket, som kunne kvalificere til dette. Men i virkeligheden har jeg ikke noget bud på nogen mindeværdige ord. For de fleste af de bøger, jeg har læst i denne her måned, har jeg læst og glemt igen, skubbet bagerst i mine tanker, fordi der har været for meget andet at se til.

I april vil jeg: Holde op med at presse mig selv så meget. I skulle se min kalender, jeg ville så gerne skrive blogindlæg og de blev meget sjældent til noget. Så jeg vil være mindre hård ved mig selv og skrue ned for forventningerne. Og jeg regner ikke med at få læst stort andet end en masse BA-relaterede tekster – og så aprils murstensroman, som så heldigvis ikke er så tung i de som de to foregående valg. Jeg har faktisk kun to mål for april. Okay, tre men de to af dem hænger sammen. 1.a) læs meget mere, for ikke at sige næsten alt, til BA. I hvert fald alt det, jeg allerede har fundet. og 1.b) nå op på omkring de 15 sider i alt på bachelorprojektet. Jeg har 5 sider nu, så det er absolut muligt, selvom det kommer til at kræve meget tid og arbejde. Mit andet mål er slet ikke i den retning, jeg vil nemlig bare virkelig gerne 2) blive færdig med Tavshed og tankespind. Jeg kommer ikke til at rette det igennem lige så mange gange, som jeg egentlig gerne vil. Men jeg har cirka 8 kapitler, der skal omskrives og alle de rettelser, jeg har skrevet i hånden. Og så burde jeg også være i stand til at aflevere det til Nye Stemmer. Håber jeg. Og så glæder jeg mig til foråret og mere solskin og forhåbentligt noget varmere vejr. Til Jyllandstur for at se hele familien til min kusines konfirmation, til en forventningsfuld tur til København for at aflevere T&T, til slentreture rundt i Odense, mærkværdigt nok til lange dage på læsesale omkring på universitetet og til de uundgåelige, nærmest forventelige, men alligevel impulsive filmaftener med søde veninder og andet godtfolk. Jeg forventer meget af mig selv i april og jeg glæder mig alt for meget til at vende kalenderbladet og tage hul på forhåbentlig en ordentlig forårsmåned.

Hvordan har jeres marts været? Har I også en underlig fornemmelse af, ikke at kunne huske, hvad I har brug tiden på, når I ser tilbage på den måned, der er gået? Det har jeg i hvert fald. 

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.