Sommerferie: sol, sommerlæsning, skrivetid og alt det der …

Det er nok ikke gået nogens opmærksomhed forbi, at det er blevet sommer. Selvom vejret ikke ligefrem tyder på, at vi allerede er midt i juli måned. Men der bliver holdt ferie alligevel. Og det gælder så sandelig også for mig.

Derfor har der været lidt uplanlagt stille på bloggen. Jeg har ganske enkelt nydt at sove længe og sidde i min seng og se film til langt ud på natten. At læse for min egen skyld og lige præcis det, jeg nu havde lyst til. At tegne eller at tage en cykeltur når det for en gangs skyld var godt vejr.

Men jeg savner at blogge. I løbet af foråret blev det til sidst rigtig nemt helt at lade være, der var så meget andet, jeg skulle og til sidst blev undskyldningerne rigtig dårlige. Og det håber jeg på at lave op på. For jeg kan rent faktisk godt lide BookishLoveAffair og jeg hygger med mig det.

Så i dag vil jeg fortælle lidt om mine planer for sommerferien. Jeg er jo så heldig at have ferie helt indtil 1. september, og det betyder, at jeg har mere end seks ugers ferie endnu. Men måske vil det her indlæg handle om mine læseplaner. For jeg har ret mange.

Som jeg tidligere har nævnt, så er en af mine planer at få læst Garth Risk Hallbergs Byen brænder. Det er efterhånden en del måneder siden, at jeg fik bogen med mig hjem og det er endnu længere siden, at jeg læste den ualmindeligt omfangsrige læseprøve, jeg fik med hjem fra BogForum sidste år. I skrivende stund er jeg godt 400 sider inde i den 1000+ sider store bog og jeg må indrømme, at jeg godt kan forstå de rosende ord, den har fået rundt omkring ind til videre. For så langt som jeg nået, er jeg vild med den. Jeg håber, at de sidste 600 sider er lige så gode!

Naturligvis læser jeg også murstensromaner i sommermånederne, som jeg allerede har afsløret er det i juli Victor Hugos Les Misérables. Jeg er netop startet på volume 2 og det er med ganske meget iver. For jeg har længe været vild med musicalen, og Victor Hugos skrivemåde, som jeg ellers kun kender fra The Hunchback of Notre Dame. Men denne bog vinder altså også indpas hos mig. Jeg kan næsten ikke lægge den fra mig, hvilket også er grunden til, at jeg har ventet et par dage med at gå i gang med volume 2. Der skulle også lige læses lidt andet.

Blandt andet er jeg stadig ved at læse The Book of Lost Tales, nu også del 2, af J. R. R. Tolkien. Det er sjovt, det er meget længe siden, at jeg har læst The Silmarillion, men der er historier, jeg godt kan genkende. Men Lost Tales blev jo også til Silmarillion senere hen. Der er dog mange forskelle på de to værkers udgaver af historierne, hvilket også gennemgås i de essays og noter, der efterfølger hver historie. Og det er meget rart for en, der har læst så meget Tolkien, at det bliver en anelse rodet, når der er gået så længe.

Selvfølgelig genlæser jeg også Sagaen om Isfolket. Hvis man følger mig på Goodreads, vil man nok have bemærket, at jeg anmelder dem der – dog på engelsk, hvilket ikke er helt problemfrit! – hver gang jeg er færdig med en bog. Efterhånden er jeg nået til bog 18 og jeg har derfor ikke ret mange tilbage, jeg ejer nemlig kun de første 22. Men det kommer nok alt sammen.

Men min egentlige læseplan for sommeren 2016 består i høj grad af bøger, jeg i første omgang ikke selv har valgt. For at gå lidt tilbage i tiden, for mindst et år siden besluttede jeg mig for at deltage i den læseudfordring, der kaldes Rory Gilmore udfordringen – og som jeg holder bestandigt øje med her. Tilbage i januar satter jeg mit et mål om jeg gerne ville nå op på 80 læste bøger fra denne liste og før sommerferien var jeg på 51 elller sådan noget.
Så det blev ret hurtigt klart, at hvis jeg skulle nå mit mål på 80, så skulle jeg snart i gang. Så jeg har læst et par stykker fra listen, som jeg selv har stående og så har jeg ellers været på et ret stort biblioteksrov. Og har i øjeblikket 14 bøger hjemme og det ville nok tage lidt for lang tid at liste dem alle.
Men selvom bøgerne er valgt ud fra listen, er det ikke sådan, at det ikke er bøger, jeg ikke vil læse. Med lige omkring 280 ulæste bøger at vælge ud fra, gik jeg først og fremmest og fra forfatteren, hvilke kunne jeg godt tænke mig at læse noget af? Sådan valgte jeg eksempelvis en bog af Charles Bukowski (som jeg desværre ikke brød mig særlig meget om, men det er en anden sag), Daphne du Maurier og Nikolai Gogol. Nogle forfattere var gamle kendinger, som Samuel Beckett og andre var længe ventede bekendtskaber som Walt Whitman og Khaled Hosseini. Andre bøger blev valgt ud fra titlen, hvorefter de blev nærstuderet på Goodreads og bibliotekets hjemmeside. Så selvom jeg ikke valgte bøgerne selv til at starte med, har jeg selv valgt de bøger, jeg vil læse hen over sommeren.
Og så er der endda nogle reservationer, der stadig har to måneders ventetid. Så må vi jo vente og se, om jeg ind i mellem at oversætte – hvilket også indebærer en gennemgående omskrivning – af min elskede fehistorie også kan finde tiden til at få læst alle de bøger. Ind til videre er jeg optimistisk, men lad os nu se hvordan det ser ud om en måned. I hvert fald er det meget anderledes og lidt udfordrende for mig, det med at have planlagt min læsning på denne måde, med en større stak bøger, der bare ligger og venter på mig. Men det er også morsomt.
Kunne I finde på at læse ud fra en liste på denne måde? Ville I så også vælge her og der, eller tage dem i rækkefølge? Eller har I helt andre læseplaner for sommerferien, hvis I da har ferie?
 
Hvis jeg satte mig for at lave en Inkworld reading challenge, med alle de bøger, der nævnes, citeres og lignende, i Cornelia Funkes Inkheart trilogi, ville I så være interesseret i at være med? Jeg ville nok gå til den på samme måde som jeg har gjort med Rory Gilmore udfordringen, men det er jo op til ens temperament.

Comments

  1. Jeg har sat min goodreads udfordring til 100 bøger i 2016. Hvis jeg når dette mål, vil jeg lave et anderledes mål for 2017 og det kunne meget vel være en 'liste' udfordring. Min læsning er dog meget præget af anmeldereksemplar og da de nye bøger sjældent er nævnt på disse lister, så skal jeg nok være kreativ og lave min egen liste! Måske andre vil være med til den tid! 🙂

  2. Det er selvfølgelig op til en selv også, jeg tænkte, jeg lige så godt bare kunne smide spørgsmålet derud nu. For det ville også blive en meget lang liste, så jeg tror ikke, det er noget, jeg vil give mig i kast med lige med det samme – og det kommer nok også til at tage lang tid 🙂 Og tak for input 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.