Mareridt & Myrekryb af Nick Clausen

Mareridt & Myrekyb af Nick Clausen. Udgivet af Facet i 2016.
 
Mange tak til forlagt Facet for anmeldereksemplar. Alle meninger, holdninger og tanker er naturligvis mine egne!

 

Mareridt & Myrekryb er en samling af 7 noveller af Nick Clausen. I stil med bogen Drømmeland, som jeg anmeldte i sidste uge, er det historier, der lige så stille sniger sig ind på dig og får det til at løbe dig koldt ned ad ryggen. Det gjorde den i hvert fald for mig.
 
Siden det er en samling af flere, uafhængige historier, jeg finder det en smule underligt at forsøge at gøre en samlet bedømmelse, da mine tanker om historierne varierer. Mens der ikke var en jeg kunne virkelig ikke lide, var der dog en eller to, som jeg virkelig ikke kunne lade være med at elske, selvom de gav mig kuldegysninger. En sådan historie er den første, Blod på tanden, der gav mig en slags surrealistisk følelse af at gentage den samme mareridt igen og igen og igen uden rigtig at komme nogen vegne. Eller Læderhud, som ikke var åbenlyst uhyggelig til at begynde med, men emmede af ubehag hele vejen igennem til slutningen. Flere af historierne ender ret open-ended, men alligevel ikke. Selvom det ikke skrives direkte, får man som læser alligevel en fornemmelse af, hvordan historieren ender. Også selvom ikke alle karaktererne har opdaget, hvad der er sket. Men jeg vil ikke sige for meget, for jeg tror helt bestemt at historierne har den mest virkningsfulde effekt, hvis man ikke ved hvad der sker.
 
Der er mange små detaljer i historierne i denne bog, som jeg elsker. Ting som i Alle fugle hader mig, er alle karakterer opkaldt efter fuglearter – alle, selv katten! Og det giver anledning til en interessant tanke, når historien er slut – eller det gjorde det i hvert fald for mig: er det kun dyret fugle, der hentydes til, eller kan der ligge mere i titlen? Eller ting som det faktum, at efter hver historie giver forfatteren Nick Clausen en slags kommentar til, hvad der inspirerede ham til at skrive denne historie, ofte et mareridt, en barndomshændelse, der bliver vendt og drejet i takt med at gøre det til en historie eller blot en tanke. Selvom det måske ikke er noget, man ville mene, var nødvendigt, blev jeg ret glad for denne måde at sætte historien i perspektiv.
 
Forestil dig et lejrbål midt ude i skoven, mørket er for længst faldet på og der er ikke længere nogen fugle, der synger. Det eneste du kan høre er ildens knitren og vinden, der rasler i trætroppene. Måske er det koldt og du rykker tættere på ildens varme og knuger et tæppe omkring dig. Det er ikke sikkert, du er alene, måske afspejles dine bevægelser og behov for varme i dine venner eller din familie. Det er det helt rigtige øjeblik til at hive Mareridt & Myrekryb frem og læse, hvis nu du ikke selv skulle kunne finde på en historie, der kan give jer alle sammen gåsehud. For det kan denne her bog.
 
Bogen udkommer fra forlaget Facet i dag!

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.