De 16 bedste bøger i 2016

Goodreads fortæller mig, at jeg har læst 150 bøger i 2016, eller 55.631 sider i årets løb. Selv om det tal på ingen måde svarer til det, jeg virkelig har læst, hvis vi tæller artikler, essays og uddrag af bøger til undervisningen med. Alligevel har det været svært for mig at samle kun 16 bøger sammen, som jeg synes, var de bedste, jeg læste i 2016. Det er ikke nødvendigvis bøger, jeg har givet 5 stjerner alle sammen – selv om de fleste af dem har – men bøger, der efterlod mig tankefuld, imponeret, forpustet eller på anden måde gjorde et virkningsfuldt indtryk. Listen er dog ikke organiseret efter prioritet.
 • Leoniderne (Spektrum #1) af Nanna Foss.
  Det her var en af de første bøger, jeg overhovedet læste i 2016 og jeg faldt pladask for dens nænsomt og udspekulerede univers. Jeg ville også sætte bog 2 på listen, hvis jeg havde plads. Det er en serie, jeg anbefaler ikke kun til fans af fantasy, men også dem, der måske ikke føler sig helt overbevist om genren. Nanna Foss skriver levende og medrivende og jeg glæder mig ufatteligt til den næste bog. Jeg har anmeldt Leoniderne her og Geminiderne her.
 • Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe af Benjammin Alire Sáenz.
  Det ligger stadig i mine fingre at skrive denne meget lange titel. Jeg læste bogen til mit bachelorprojekt og jeg læste den igen og igen og igen. Og jeg tror ikke, jeg har elsket en ungdomsbog så meget, som jeg gør denne her. Det næsten poetiske sprog og de to titelkarakterer borede sig ind under min hud og jeg får stadig gåsehud ved tanken. Jeg har anmeldt bogen her i et forsøg på at forklare, hvorfor jeg knuselsker denne bog selv efter mindst 5 læsninger og en opgave om den.
 • Isla and the Happily Ever After (Anna and the French Kiss #3) af Stephanie Perkins.
  Den tredje bog i Stephanie Perkins’ trilogi kan sagtens stå alene, lige som resten af serien, og den står også alene i mit hjerte. Jeg forelskede mig i Josh og Isla og deres historie, hvilket man kan læse mere om her. Bare at genlæse anmeldelsen giver mig lyst til at genlæse bogen.
 • Gabi, A Girl in Pieces af Isabel Quintero.
  Den anden bog, jeg læste til mit bacchelorprojekt og en bog, jeg vil anbefale til alle YA-læsere, til piger og kvinder i alle aldre og alle etniciteter. Til drenge, til mænd, til feminister og til alle og enhver. For jeg har sjældent læst en bog som denne her og for mig er det meget one-of-a-kind. Da jeg læste den midt i den mest stressede peiode i foråret, fik jeg ikke skrevet en anmeldelse her på bloggen, men det er muligt at læse nogle af mine tanker – på engelsk – på Goodreads her.
 • Oprører (Dæmondræberen #1) af Louise Haiberg.
  Jeg har ikke læst ret meget dark fantasy. Faktisk blev jeg også overrasket over, at denne her bog er i den genre. Nuvel, jeg elskede den. Jeg har læst en del bøger, der kredser om engle og dæmoner, og alt for ofte falder de fladt, fordi karaktererne er totalt endimensionelle. Ikke her. Og derfor ser jeg frem til at læse den tredje og sidste bog på et tidspunkt. Jeg har anmeldt Oprører her og den anden bog, Udvalgt, her.
 • Since You’ve Been Gone af Morgan Matson.
  Den bedste sommerbog, jeg længe er stødt på. Da jeg skrev anmeldelsen her, var det et forsøg på at forklare, hvad det var ved bogen, der gjorde, at jeg elskede den sådan, uden at spoile den. Og det prøver jeg stadig på ikke at gøre. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente, da jeg satte mig ned og åbnede denne her bog, men endte med at finde en historie imellem dens sider, som varmede mit hjerte og fik mig til at smile i lang tid efter.
 • Les Misérables af Victor Hugo.
  Jeg elsker historien om Jean Valjean fra musicalen baseret på denne her berømte roman. Så endelig at læse bogen bag, var en smule angsprovokerende, for der var en risiko for, at den historie, som jeg elsker og tror jeg kender, sagtens kunne vise sig at falde fra hinanden. Det var ikke tilfældet og jeg har skrevet om bogen her.
 • Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr.
  I denne her bog følger vi to børns skæbne under Anden Verdenskrig. Jeg tror, jeg forventede noget i stil med Markus Zusaks The Book Thief, som jeg elskede enormt højt, men det fik jeg ikke. Jeg fik en historie, der blev fortalt af et mylder af stemmer på tværs af tid og sted. Jeg fik en historie, jeg troede, jeg kunne regne ud, men som gang på gang overraskede mig. Jeg fik en historie, der ikke var, hvad jeg forventede. Og en historie, jeg holder inderligt af. Læs mere her.
 • Bel canto af Ann Patchett.
  En bog, jeg valgte til Rory Gilmore-udfordringen, uden at kende noget til den på forhånd. Maskingeværer, operasangere, skak, tyskere, spaniere, japanere og mange flere folkeslag. Bel canto er ikke kun en historie om en gruppe af terrorister, der tager et helt hus af mennesker som gidsler, men en historie om mennesket og menneskets reaktioner på de mest ekstreme ting. Og jeg elskede den. Jeg har ikke anmeldt den på bloggen, men skrevet lidt om den på Goodreads her.
 • Som sendt fra himlen (Losing It #2) af Cora Cormack.
  Jeg har ingen ord til at bekrive, hvad denne her bog fik mig til at føle. Jeg lo, jeg græd, jeg sukkede, jeg heppede på dem, jeg blev irriteret og jeg følte mig fortabt. Jeg elskede hvert øjeblik af den. Den strøg lige ind i mit hjerte og lige ind på listen over bøger, jeg vidste ville ende på denne liste. Læs mere om hvorfor her.
 • Aftalt spil (Off-Campus #1) af Elle Kennedy.
  En af de seneste bøger, jeg har læst, men også en af de få, jeg har læst flere gange i år. Historien holder et specielt plads i mit hjerte og jeg elsker den for dens karakterer, for dens plot og udviklingen i forholdet mellem de to hovedpersoner. Og for dens måde at behandle et stort emne på. Når den fjerde og sidste bog i serien kommer til foråret, kan I godt være sikre på, at jeg vil have fingrene i den. Ind til da planlægger jeg at anmelde de første tre i løbet af de næste par ugers tid. Læs lidt om mine tanker om Aftalt spil på Goodreads her.
 • The Sword of Summer (Magnus Chase and the Gods of Asgard #1) af Rick Riordan.
  Jeg hørte den her som lydbog, for på trods af at jeg er stor fan af Riordans bøger og har læst alle hans serier baseret på mytologier, så har jeg af en eller anden grund ikke fået anskaffet mig denne her serie endnu. Men jeg nød den. Og jeg regner stærkt med, at jeg kommer til at anskaffe mig hele serien, om end det muligvis først bliver når den sidste bog er udkommet – så vidt, jeg ved, er det en trilogi. Ind til da, kan man læse nogle af mine tanker om bogen på Goodreads her. Jeg vil sige så meget, at jeg synes denne her er Riordans bedste mytologi-serie til dato.
 • Vejen til Panteon (Panteon-sagaen #1) af Boris Hansen.
  Det er ikke så længe siden, at jeg læste denne her bog, og derfor er det måske også en af dem, jeg husker bedst. Hvordan jeg slugte den i løbet af ingen tid, hvordan jeg nød at lære mere om ikke bare en men to fremmede verdener, idet Lucas og hans venner også bor i en verden, der minder om vores, men alligevel er så anderledes. For ikke at tale om den verden, Cassandra leder dem ind i. Jeg venter utålmodigt på den næste bog, og ind til den kommer vil jeg blive ved med at anbefale denne her til alle, jeg møder. Læs min anmeldelse af bogen her.
 • Richard III af William Shakespeare.
  En bog, jeg har læst til mit studie og emnet for den eksamensopgave, jeg har kæmpet med hele december måned. Jeg har læst en del af Shakepeares stykker efterhånden, men dette her må være en af mine favoritter. For dens enestående karakterer, for dens mange metaperspektiver. Måske også fordi, jeg nu har brugt så lang tid på at sætte mig ind i den.
 • Carry On af Rainbow Rowell.
  November måneds murstensroman efterlod mig i tårer. Jeg kunne ikke lade være. Jeg nåede ikke at få den anmeldt på bloggen før nytår, men regner med at det nok skal ske.
 • Illuminae (The Illuminae Files #1) af Amy Kaufmann og Jay Kristoff.
  Læs den. Jeg kan på ingen måde forklare denne her bog med ord, den skal opleves. Og jeg bliver nødt til at eje den.
Hvilke bøger, var de bedste I læste i 2016?

Comments

 1. Jeg må hellere igang med Leoniderne før Ursiderne kommer ud! Den har ventet i lang tid på hylden men med så god feedback bliver jeg simpelthen nødt til at tage mig sammen…

 2. Hvor er der virkelig nogle fantastiske bøger på din liste, som jeg virkelig godt forstår er kommet på. Men derudover er der også nogle, som længe har stået på min læseliste, og som du nu har givet mig endnu større lyst til at læse 🙂

  På min egen liste står der bl.a. de tre første bøger i Off-Campus serien (og ja, jeg snyder og sætter dem under et punkt – jeg kan jo ikke vælge ;)), som jo altså virkelig bare er helt fantastisk. Jeg er så glad for, jeg opdagede den serie i 2016 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.