Magelige maj | Tilbageblik #31

Maj var en rigtig fin måned på rigtige mange måder. Der er kommet langt mere gang i den på bloggen, måske dels fordi jeg har fået læst en del mere på det seneste, men også fordi jeg har langt mere overskud til at blogge regelmæssigt. Et meget langt semester sluttede i maj måned, det lykkedes os faktisk at få overstået alle undervisningsgange inden for en rimelig tid, før der gik læseferie og eksamensopgaver i den. Jeg har allerede skrevet den første færdig for en uge siden, i ualmindeligt god tid endda og har siden haft travlt med at få styr på efterårets praktikophold, som jeg virkelig glæder mig til. Solen kom frem og jeg styrtede praktisk talt udenfor, lige så snart det blev muligt, så jeg kunne nyde den så længe det varede. På mange måder har maj ikke være en super speciel måned, jeg har læst bøger og skrevet opgave, men det har været en god måned alligevel. Antallet af eksaminer, jeg har tilbage er lavt, og jeg glæder mig til sommeren, forhåbentlig til solskinsdage. Der er stadig et godt stykke tid til jeg har sommerferie, men jeg tror juni nok skal blive en helt fin måned.
 
Jeg fik læst 11 bøger i løbet af maj måned og er halvvejs mod mit Goodreads mål på 100 bøger. Jeg kastede mig først over en ebog, Skytsånden af Margit Sandemo. Det er den første bog i hendes korte serie Kiaras saga og jeg havde ingen idé om, hvad jeg skulle forvente. den foregår i Irland, og irsk mytologi er en, jeg ikke kender noget til, så det var nogle gange lidt vanskeligt at forstå, hvad der foregik. Jeg kunne godt lide bogen, men den havde ikke den samme mag, som hendes mange andre bøger har for mig. Den er hurtigt læst, især fordi det er skrevet i Sandemos vanlige stil, der på trods af dens maleriske beskrivelser ofte ender med at være en hel delfortælling af, hvad der sker, og ikke så meget at vise det. Jeg har helt sikkert planer om at læse trilogien færdig inden alt for længe.
 
Til min første eksamensopgave om krig og litteratur læste jeg Watching War af Jan Mieszkowski. Vi havde arbejdet med nogle af kapitlerne i undervisningen, så en del af det havde jeg læst før, men det var meget rart at få læst det hele denne gang. Det er en ret interessant bog, der udforsker hvordan vi ser på krig og hvordan det bliver medieret til os igennem nyheder og internet, litteratur og meget andet. Det var også lidt svært ikke at se emnets relevans i vores tid, hvilket gjorde det okay interessant at skrive opgave om. I samme omgang læste jeg Empire of Chance af Anders Engberg-Pedersen, også til min opgave, men det handlede langt mere om krigens natur og hvordan tilfældigheder spiller ind, så selv om det var et spændende emne, var det ikke en bog, jeg benyttede mig ret meget af i min opgave, hvilket også blev reflekteret i min bedømmelse af bogen.
 
Ind i mellem de sidste undervisningsgange fandt jeg tid til at læse The Robber Bridegroom af the Brothers Grimm fra Penguins Little Black Classics serie. Den indeholdt kun et eventyr, som jeg kendte i forvejen, nemlig Snehvide, men de andre eventyr indeholdt den samme markabre og fantasifulde fortællinger, som man forbinder med Grimms eventyr, i hvert fald de originale. Jeg var især glad for “The Devil’s Three Golden Hairs”, der havde alle de klassiske eventyrelementer; overnaturlige væsner, utallige referencer til tallet tre, en helt der rejser ud og sidst finder hjem og så videre. Jeg nød dem.
 
Efter at have læst Snehvide i den form, var det ret interessant at læse Skyggernes dronning af C. J. Redwine, der er en genfortælling af det klassiske eventyr i en dark fantasy-setting. Jeg havde nogle problemer med bogen undervejs, men i sidste ende kunne jeg godt lide den helt anderledes fortolkning af en historie, jeg har kendt så længe. Jeg fik også læst den første bog i Sarah J. Maas’ serie Throne of Glass, Kongens forkæmper, som jeg har fået anbefalet et utal af gange. Det er helt tydeligt, at bogen lægger op til en længere serie og en historie, der indeholder rigtige mange forskellige karakterer og sidehistorier. Det er en god begyndelse på serien, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil læse videre.
 
Fantasy var tydeligvis på programmet i maj måned og jeg fik endelig læst De 7 synder af Katja Berger, der har stået på min læseliste siden marts. Bedre sent end aldrig, ikke? I hvert fald nød jeg at læse bogen, jeg nød at den klassiske fantasy historie om det godes kamp mod det onde alligevel kunne indeholde nogle overraskelser, især hen mod slutningen, der gjorde, at jeg ikke var helt sikker på, hvordan den ville ende. På samme måde tog Snow Like Ashes af Sara Raasch også lidt røven på mig med dens store plottwist, som jeg ikke havde set komme. Jeg hørte den færdig på en bustur til og fra Aarhus, og endte med at blive rigtig glad for den. Men som så mange andre fantasy-serier, der foregår i et andet univers, så har den helt sikkert brug for et kort. Det er muligt, der er et kort i den fysiske udgave af bogen, men som lydbog blev det ofte forvirrende at holde styr på de forskellige racer og nationer. Det problem havde Skyriel af Lene Dybdahl ikke på samme måde. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente af bogen, jeg har læst en del bøger om Udvalgte og profetier, og jeg var bange for at det skulle blive endnu en af dem. Men sådan blev det ikke, faktisk var det en overraskende kringlet historie, hvor jeg virkelig fik følelsen af, at karakterenes handlinger, tilfældige eller ej, har indflydelse på, hvad der sker.
 
Jeg læste Simple living af Nadia Plesner på en lun tordensvejrsdag og blev mindet om, hvor inspirerende og også ret provokerende hendes historie er. Hun kom og talte til mit første bogbloggertræf i 2015, og det er den samme historie, som fortælles i bogen, så jeg tror, det er derfor, jeg ikke har læst den før nu. Det er svært at bedømme den på samme måde som de andre bøger, jeg har læst. Man kan ikke tale om karakterer og plotstruktur, når der er tale om en virkelig fortælling. Men den er vigtig. Den handler ikke kun om kunst og ytringsfrihed, men om at tro på sig selv, professionelt og personligt. Den er ikke let at læse, selv om sproget flyder let, men det er en barsk historie, om at føle sig magtesløs, men alligevel forsøge at gøre et eller andet.
 
Og til allersidst har jeg hørt Amarda af Ernest Cline som lydbog. Jeg var kæmpe fan af hans første bog Ready Player One, så jeg havde ret høje forventninger til denne her bog. Forventninger, der slet ikke er fair, for det kunne jo ikke være den samme bog igen. Jeg kunne virkelig godt lide set up’et, det mindede mig om RPO, men var alligevel anderledes. Og til sidst så jeg den da også som sin egen, frem for ubevidst at sammenligne den med en af mine yndlingsbøger. Omtrent samtidig med, at den overraskede mig og det, jeg troede, der ville ske, ikke skete. Den er god nok i sig selv, selv om det er svært at leve op til ens favoritter.
 
I maj måned fik jeg også min første FairyLoot boks. Jeg har set på dem længe, så jeg besluttede mig for, at jeg ville give det et skud, så jeg fik fat i maj måneds boks med temaet “Warriors & Legends”. Jeg havde gættet af bogen ville være Flame in the Mist af Renée Adhieh på forhånd, men jeg vil alligevel gerne have fat i den bog, så for mig var det win-win.
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.