Tag Tuesday: Book Buying

 
London-savnet er stort. Covent Garden, de flotte parker og ikke mindst det her sted. Suk.
I denne uge er det igen tag-tid og denne gang er jeg sørme blevet tagget selv. Af søde Rikke er jeg nemlig blevet tagget i “the Book Buying tag” og det siger jeg bestemt ikke nej til. Det er ikke til at sige, hvor langt omkring i blogland, det er kommet, men hvis du endnu ikke har besvaret spørgsmålene, er du velkommen. Også bare hvis du vil kommentere på mine svar.
 
Hvor køber du dine bøger?
Jeg køber nok de fleste af mine bøger online. Nogle gange på SAXO, men for det meste benytter jeg mig af BookDepository, da jeg stadig køber flest bøger på engelsk og jeg er vild med, at man kan vælge mellem flere forskellige udgaver, både britiske og amerikanske. Men jeg synes også, jeg er begyndt at gå mere i de danske boghandlere nu og da.
 
Hvor mange bøger køber du i gennemsnit om måneden?
Det svinger utroligt meget. Hvis vi ikke lige tager BogForum med, hvor det plejer at stikke helt af for mig, så kan der sagtens gå flere måneder, uden at jeg køber nye bøger – jeg forstår det heller ikke rigtig selv. Nogle måneder er det kun ganske tilfældigt, at jeg får købt en bog eller to, andre gange er det planlagt og jeg ender med en kæmpe stak. For tiden ser jeg mig meget om efter bøger med henblik på speciale, så der bliver nok købt lidt flere for tiden end normal. Mine bogkøb er utroligt sporadiske og jeg har faktisk ikke nogen idé om, hvor mange jeg køber i gennemsnit. Måske 3, hvis man ser på de første måneder af 2017?
 
Benytter du dit lokale bibliotek?
Jeg ser det egentlig som, at jeg har to lokale biblioteker: jeg bruger biblioteket på Syddansk Universitet rigtig meget i forbindelse med opgaver og eksamen, og nogle gange også undervisning. Men jeg kan heller ikke komme uden om, at jeg er flittig gænger på Odense bibliotek. Jeg kan så godt lide at være der, at sidde der og læse. Og skrive når der har været NaNoWriMo. Og ja, jeg låner også en del bøger med hjem derfra, som regel i store bunker, som jeg får alt for travlt med at nå at læse.  Jeg låner bøger der, som jeg har set på, men ikke ved om jeg vil kunne lide. Bøger, jeg ikke er sikker på, jeg vil eje. Bøger jeg ikke kan finde andre steder. Eller alt det var i hvert fald sandt indtil de lukkede biblioteket tilbage i december. Det skal godt nok bare ombygges, men der er stadig mange måneder til det åbner igen.
 
Hvis ja, hvor mange bøger låner du så ad gangen?
Her er et godt eksempel på at læse alle spørgsmålene, før man går igang. Men som sagt, så er det som regel en god stak. jeg vil skyde på en 5 eller 6 stykker ad gangen, men jeg havde i løbet af sidste sommer vist nok over 15 bøger forbi udlånsdisken i løbet af de to måneder.
 
Hvad er din mening om biblioteksbøger?
Jeg vil ikke påstå, at jeg elsker dem. Men jeg elsker idéen. Jeg synes det er så fint, at man kan låne bøger på biblioteket, og jeg har selv opdaget ret mange på den måde. Selv om jeg helst vil eje og have bøger, så må jeg også nok erkende, at det er lidt af en umulighed.
 
Står dine læste og ulæste bøger sammen?
Ja, det gør de. Jeg havde en gang overvejet at samle alle mine ulæste bøger på en reol, men jeg kom hurtigt fra det igen, ved tanken om, hvor meget flytten rundt det ville resultere i hele tiden. Så de står samlet og blandet ind i mellem hinanden og jeg har ikke noget problem med at vide præcis hvilke jeg ikke har læst endnu.
 
Planlægger du at læse alle de bøger, du ejer?
Ja. Det kan ikke siges meget kortere, men det gør jeg i høj grad. Jeg har svært ved at se, hvorfor jeg skulle have en bog stående, som jeg ikke har lyst til at læse.
 
Hvad gør du med bøger, som du ejer, men som du ikke føler, du nogensinde vil få læst eller ikke kunne lide?
Dengang Odense bibliotek ikke var lukket for dets langvarige ombygning, havde de en fin sort kasse ved indgangen, hvori man kunne lægge bøger, man ville donere til Læs for Livet. Det har jeg gjort et par gange, ligesom jeg donerede 13 styks i slutnigen af april i deres store indsamling. Ellers kan jeg godt finde på at give dem til venner eller familie.
 
Har du nogensinde doneret bøger?
Flere gange end jeg har tal på. Nogle gange rigtig mange på en gang (som i flere flyttekasser på en gang), nogle gange en enkelt eller to. Men det er også over en lang, lang årrække. Egentlig er jeg ikke særlig god til at skille mig af med bøger.
 
Har du nogensinde været på et bogkøbsstop?
Ikke hvor jeg har aktivt sat mig for, at jeg ikke vil købe bøger. Det tror jeg ikke på kan fungere, for så begynder undskyldningerne at komme frem. Men jeg kan sagtens gå flere måneder uden at købe nye bøger. Jeg tror det eneste tidspunkt, jeg bevidst lod være, var dengang jeg skulle til London, før der vidste jeg, at jeg ville købe bøger.
 
Føler du, at du køber for mange bøger?
Kan man det? Men nej, egentlig ikke. Som sagt så svinger det rigtig meget hvor mange bøger, jeg køber. På det seneste er antallet af ulæste bøger  i min samling vokset helt eksplosivt, så jeg føler ikke et stort behov for at købe nye hele tiden. Jeg tror helt sikkert, at der nok skal være nogen der synes, jeg køber for mange, men sådan har jeg det ikke selv.
 
Hvordan står det til med dine bogkøbsvaner?

Comments

  1. Nej vel? Jeg har heller ikke nogen tiltro til den metode, så vil jeg hellere overveje hvert køb lidt længere, frem for at skulle rationalisere eller undskylde det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.