Tag Tuesday: Reading Habits

I denne uge handler det om læsevaner. Tagget ‘Reading Habits’ er lavet af The Book Jazz på YouTube og har efterhånden bevæget sig rundt i det danske blogland et stykke tid. Derfor tagger jeg heller ikke nogen, for jeg er ikke sikker på, hvem der allerede har svaret på tagget. Jeg har selv oversat spørgsmålene.
 
#1 Har du et bestemt sted derhjemme, hvor du læser?
Jeg læser hovedsageligt i min seng, for som jeg tidligere har nævnt, har jeg ikke en lænestol eller en sofa at læse i. Jeg har dog en puf, som jeg godt kan lide at sidde og læse på, når det er godt vejr, så står den nemlig foran min terrassedør.  
 
#2 Bogmærke eller et tilfældigt stykke papir?
Bogmærker. Altid bogmærker. Jeg har rigtig mange bogmærker, og når jeg vælger en bog, vælger jeg også et bogmærke. Det sker dog ofte, at jeg ikke får brug for bogmærket, fordi jeg læser bogen færdig i en omgang.
 
#3 Kan du stoppe med at læse, når du vil, eller skal det helst være ved et kapitel, del eller sidetal?
Det passer godt i forlængelse af sidste spørgsmål. Jeg forsøger altid at stoppe ved et kapitel, sådan at jeg ikke vender tilbage til bogen midt i et kapitel. Nogle gange glipper det dog, men det er ikke noget, der generer mig.
 
#4 Spiser eller drikker du mens du læser?
Jeg er som regel rigtig dårlig til at spise imens jeg læser, så holder jeg hellere en læsepause og spiser. Men jeg drikker som regel altid et eller andet, for det meste vand eller te.
 
#5 Kan du læse, imens du hører musik eller ser TV?
Ja og ja. Jeg bliver mindre distraheret af at høre musik end af TV, men jeg kan godt abstrahere fra begge dele for at koncentrere mig om bogen. Det er dog også hændt, at jeg har lagt en bog fra mig, for at se hvad der har været i fjernsynet på det givne tidspunkt.
 
#6 En bog ad gangen eller flere på en gang?
Jeg har intet problem med at læse flere bøger på en gang og gør det ofte. Faktisk tror jeg jeg næsten altid er i gang med mindst 2 bøger, især efter at jeg er begyndt at høre flere lydbøger. Jeg forsøger lidt at holde det i forskellige genrer, når jeg er i gang med flere bøger på en gang. Der er rigtig mange bøger, jeg læser færdig i en omgang. Oftest er det i forbindelse med studielæsning, at jeg har været i gang med rigtig mange bøger på en gang.
 
#7 Læse derhjemme eller alle steder?
Jeg tror, langt det meste af min læsning foregår hjemme, men jeg læser eksempelvis også når jeg rejser med tog – kun tog dog, bliver vanvittigt hurtigt køresyg af at læse i bus eller bil. Jeg kan også godt sidde på biblioteket og læse, eller ude på universitetet imellem forelæsninger.
 
#8 Læse højt eller stille inde i hovedet?
Jeg læser kun højt, når jeg skal læse noget for andre. Når jeg bare sidder og læser, læser jeg inde i mit hoved. Jeg tror, den eneste undtagelse er ved navne på personer eller steder, der på papiret kan være svære at regne ud, hvordan man skal sige dem. Så kan jeg godt finde på at sige det højt for mig selv et par gange for at få en anden fornemmelse for det. Jeg kan dog godt lide at læse højt for andre, det sker bare ikke så tit.
 
#9 Læser du forud eller springer sider over?
Aldrig. Jeg ved, at jeg vil blive irriteret på mig selv, hvis jeg læste forud. Men jeg er ret sikker på, jeg nogle gange har sprunget sider over, særligt dengang jeg var yngre, hvis det gik for langsomt eller der var lidt for mange digte og sange, ja det er Lord of the Rings jeg mener. Det er dog noget, jeg er vokset fra.
 
#10 Knækker du bogryggen eller ej?
Jeg forsøger ikke at knække ryggen på mine bøger. Selv om jeg godt kan lide tanken om en bogreol fyldt med bøger, der tydeligt er blevet læst, måske flere gange, og elsket, så kan jeg også godt lide, at selv mine tykke paperbacks med over 600 sider ikke er knækkede i ryggen. Jeg har godt nok en del bøger fra dengang jeg var yngre, som vidner om, at jeg ikke altid har haft det sådan.
 
#11 Skriver du i bøger?
Det kommer helt an på, hvilke bøger det er. Jeg holder mig ikke tilbage med bøger, der er til studiet, især ikke hvis det er teori-bøger eller tekster, men heller ikke hvis det er skønlitteratur. I alle andre bøger foretrækker jeg dog at sætte små index mærkater, i stedet for at skrive i dem.
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.