Hvor der er vilje (Clifton krøniken #1) af Jeffrey Archer

Hvor der er vilje (Clifton-krøniken #1) af Jeffrey Archer. Udgivet af Lindhardt og Ringhof i 2016, oprindeligt udgivet i 2011 med titlen Only Time Will Tell. Læst på dansk, originalsproget er engelsk.
Reklame*. Forhånds/anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof givet som gave til bogbloggertræf 2016. Meningerne er mine egne.
 
Den storslåede fortælling om Harry Cliftons liv begynder i England i tiden efter Første Verdenskrig. Harry vokser op i den fattige del af Bristol med en hårdtarbejdende, enlig mor og historien om en far, der blev dræbt under krigen. Harrys far arbejdede på havnen, ligesom Harrys onkel gør nu, og som Harry selv vil gøre den dag, han bliver færdig med skolen. 
Men Harry har et uventet talent, som fører ham en anden vej, og han bliver tilbudt et stipendium på en eksklusiv drengeskole. Gradvist får Harry dog fortalt historien om, hvordan hans far virkelig døde at vide, og den frygtelige sandhed får Harry til at sætte spørgsmålstegn ved alt. 
Er Harry søn af Docker Arthur Clifton, eller er han den uægte søn af arvingen til Barrington Shipping Line? Da Anden Verdenskrig bryder ud må Harry træffe en vanskelig beslutning: Skal han takke ja til tilbuddet om en plads på Oxford University eller skal han lade sig hverve af flåden og kæmpe mod Hitlers Tyskland? 
Clifton-krøniken er en fængslende saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner, der fører læseren fra Bristols baggyder, til New Yorks gademylder, til Stalins Rusland.
 
Det allerførste, man bliver udstyret med, i denne her bog, er et stamtræ, hvilket jeg var meget taknemmelig for, for jeg har det med hurtigt at blive forvirret over, hvem der er i familie med hvem og hvordan, især når der springes i tid og mellem forskellige synsvinkler. Det var en virkelig god hjælp til at holde styr på de forskellige karakterer i Hvor der er vilje. Det var lidt af at sats for mig at læse denne her bog, for historisk fiktion er ikke en genre, jeg gør mig ret meget i. Men jeg har en fascination for litteratur om Første Verdenskrig, hvad enten det er fiktion eller historie. Desværre skulle jeg nok have læst lidt grundigere på bagsideteksten, for bogen starter efter Første Verdenskrig, og der bliver kun refereret til den, oven i købet er meget af det løgn – ikke det historiske naturligvis.

Hvor er er vilje er starten på en lang familiesaga, hvor de forskellige personers liv og skæbner vikles ind i hinanden på tværs af tid og lande. Men for mig endte den med at blive lidt af en skuffelse. Jeg kunne faktisk rigtig godt lide begyndelsen på bogen, og at læse om Harrys opvækst og skolegang, men pludselig går det meget stærkt og han er færdig med universitetet på nogle få sider, mens hans grundskoleuddannelse har fået rigtig meget plads. Det ærgerede mig ret meget, for jeg kom til at føle, at jeg kendte den 10-12 årige Harry meget bedre end den voksne, unge Harry, hvis liv tager nogle ret uforudsigelige drejninger i løbet af de sidste 150 sider af bogen.

Når jeg siger uforudsigelige drejninger, så er det langt fra dem alle, der kom lige meget bag på mig som læser. Det kommer som noget af et chok for Harry, og mange af de andre karakterer, men som læser var jeg aldrig rigtig i tvivl om, hvad lige præcis det mysterium gik ud på. For der er rigtig mange mysterier i denne her bog, og det hænder at løsningen på en gåde ender med at blive grundlaget for en ny og sådan bliver det ved. Det kunne godt gå hen og blive meget ensformigt, men det er faktisk en af de ting, jeg godt kunne lide ved bogen. På det punkt mindede den mig om det virkelige liv: karaktererne ved aldrig rigtig, hvad der sker næst. Man skifter imellem mange synsvinkler, og også lidt frem og tilbage i tid (dog over en ret kort årrække), så man får mange forskellige vinkler på samme sag, og ofte bringer et nyt perspektiv nye detaljer og ny viden. Det kan være forvirrende med så mange spring, men der er gjort meget ud af at strukturere og forme plottet, så man kan følge med, hvis man er opmærksom på årstallene – det var jeg ikke altid, det må jeg indrømme.

Som historisk fiktion bliver bogen i mine øjne lidt tynget af alle de historiske referencer, der især findes henimod slutningen af bogen, da Harry er blevet voksen og Anden Verdenskrig samtidig bryder ud. Måske spænder den ganske enkelt over for mange år i en periode, hvor der historisk set bare skete rigtig meget, jeg skal ikke gøre mig klog på det. For mig fungerede det bare ikke. Derimod er bogen overraskende let at komme igennem, på trods af dens mange sider, for sproget er ligetil og let at læse, hvilket betød, at jeg fløj igennem bogen.

Men kan godt mærke, at den lægger op til en hel serie, så der skal introduceres en masse karakterer og problemer i Hvor der er vilje, men for mig personligt blev det lidt for meget. Og jeg tror ikke, at jeg får læst resten af serien, selv om bogen her ender på den største cliff-hanger og en del af mig ret gerne vil vide, hvad der sker med Harry nu. Men jeg tror ikke, jeg har det i mig til at læse hele serien, når jeg ikke føler mig overbevist af den første bog. Til gengæld er jeg ret sikker på, at fans af historisk fiktion som genre vil finde bogen, og forhåbentligt resten af serien, ret spændende.

*”Reklame”, hvad menes der med det? Jeg uddyber dette i min opdaterede anmeldelsespolitik.

Comments

  1. Jeg var rigtig glad for denne bog, men det gik stærkt nedad bakke i serien – stoppede efter bog 3, der var decideret forfærdelig!

  2. Tja, det lover ikke godt for chancen for, at jeg læser videre så… Jeg synes bestemt også, at denne her havde sine gode sider, men den var ikke lige mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.