Litterære indrømmelser #3

Min tredje sommerindrømmelse måske lidt af en ikke-indrømmelse. Det handler nemlig om, hvorvidt jeg foretrækker paperback-format eller hardback-format. Hvis man ser på mine bogreoler, så er der langt, langt flere paperbacks end hardbacks og det er der nok mange grunde til. En ting er ganske enkelt prisen, især hvis man køber bøger i udlandet er paperbacks nemlig ofte billigere end hardbacks og økonomi spiller en ret stor rolle i forbindelse med mine bogkøb. Men ofte kommer det faktisk slet ikke an på mig. Hvis man går ind i en dansk boghandler er der virkelig, virkelig mange paperbacks, det er langt fra alle bøger der bliver udgivet i begge formater. Og må indrømme, at jeg ikke er helt sikker på, om det bare skyldes det, at jeg er vant til at paperbacks er lettere tilgængelige der gør, at det er mit foretrukne format. De har også den fine fordel, at de ikke vejer lige så meget som en hardcover, så de er lettere at bære rundt på dem. Og på flere af gangen. For jeg foretrækker faktisk paperbacks og jeg har altid lidt på fornemmelsen, at jeg er en af de få. Det er også besværligt, jeg forsøger altid at undgå at knække ryggen for eksempel, men hvis man så læser Leo Tolstoys 1000 siders lange War and Peace, så bliver det lidt besværligt. At jeg har svært ved at lade mig selv knække ryggen har sådan set ikke noget med formatet at gøre, man kan også sagtens knække ryggen på en hardback.
 
Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan lide hardbacks. Jeg ser ofte, at der bliver kræset rigtig meget for designet, når et forlag udgiver hardcover bøger og jeg er en sucker for en smuk bog eller en gennemtænkt detalje. Og de er fantastisk rare at tage billeder af, selv om jeg på ingen måde kan sætte ord på, hvorfor jeg oplever den forskel. Men hardbacks irriterer mig ofte, hvis de har smudscover på for eksempel. De er noget så upraktisk, når man læser, men hvis man ikke passer på bliver de let krøllede. For at vende tilbage til Tolstoy, så er bogen, selv hvis man læser den i en to-delt udgave, ufatteligt uhandy at sidde med og læse, og sådan oplever jeg det tit, når det er en lidt længere bog.
 
Nogle serier samler jeg på i hardback, nogle i paperback. Mine bøger står blandet i format uden større system, men hvis jeg skal vælge, så tager jeg en paperback. Selv om jeg elsker en skøn hardback, der specielt ser rigtig flotte ud på rad og række, så foretrækker jeg at læse paperbacks.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.