Prøven (Den Barske Sandhed om Thor og Loke #1) af Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo

Prøven (Den Barske Sandhed om Thor + Loke #1) af Emil Blichefeldt og Søren Tim Nordbo. Udgivet af Forlaget Calibat i 2016.
 
 Reklame. Anmeldereksemplar fra Calibat.
 
”Jeg retter mig langsomt op. Kaldte Frigg mig for en tåbe? De andre fniser. Tusinder af ord syder på min tunge, men Lokes blik fanger mit. Blinker han? Kun jeg ser det. Nu kommer det til at gå galt. Jeg kender det blik.
Vi har en regel. Ingen pisser på os. Hvis nogen gør det, så går vi hele vejen.”
Du kender Thor og Loke. Du er stødt på dem i sagaer, tegneserier og film, men hvem var de, før de blev voksne guder? Og hvorfor gik det så galt, hvorfor endte det med verdens undergang?
Følg med ind i en verden, hvor du møder aserne som unge. Følg med ind i en anden og mere rå tidsalder.
Det her er Thor og Loke uden filter!

Prøven er en virkelig flot grafisk roman, der tager udgangspunkt i en nyfortolkning af nordisk mytologi og giver læseren en ny vinkel på allerede meget kendte skikkelser fra de gamle sagn. Som ret stor fan af nordisk mytologi, eller i hvert fald glædeligt interesseret i sagaerne, er det for mig rigtig fedt at se, hvordan forfatterne har taget selv små detaljer med og faktisk bruger udtryk og genstande fra mytologien i deres historie. Specielt fordi den ellers godt kan have et snert at modernitet over sig, og nogle gange lidt for meget, når Thor og Loke opfører sig som nærmest almindelige teenagedrenge, der bare vil imponere den smukke pige og gøre deres far stolt. Det skal man måske være opmærksom på, når man går i gang med bogen: det er teenagere, vi har med at gøre, præcis som de selv fortæller på bagsiden af bogen. Det er Loke og Thor før de bliver til den skurk og helt hver især, som man kender, om det så er fra Marvels filmunivers eller de gamle sagaer. Det er et spændende perspektiv på karaktererne og jeg nød virkelig at se dem på et lidt mere løst grundlag. Eller nærmere frit. Ved at hensætte handlingen til tiden før Thor og Loke blev til dem, vi kender i dag, giver forfatteren sig selv råderum og mulighed for at lege mere med karaktererne og universet og det kan man kun sige, at de har gjort. Jeg nød virkelig at læse resultatet af det arbejde, der er lagt i bogen.
 
Selve historien er ret ligetil. Det er tid for Thor og Loke at gennemgå deres Gudeprøve, en prøve, som alle i Asgård tilsyneladende skal igennem for at blive rigtige guder. Det kommer lidt bag på dem, men de drager alligevel ud på deres farefulde opgave for at finde ud af, hvad jætterne er ude på. Undervejs får man mange glimt at de personer, de to senere skal vokse op til at blive til, men deres personligheder er stadig meget teenager-agtige og jeg havde det ret sjovt med at se Thor på den måde. Historien bliver løftet i kraft af de mange karakteristiske streger og tegninger, der i mine øjne gjorde bogen det bedre i sidste ende. Det er en af de bøger, der gør graphic novel genren spændende for mig, for ordene ville ikke være det samme uden tegningerne. Prøven er morsom, og man aner en dybe og fascination af nordisk mytologi, som jeg kun kan tilslutte mig. Jeg håber, at de laver flere bøger i serien, for jeg vil egentlig gerne have mere af disse løsslupne aser Thor og Loke. (Og ja, jeg ved godt, at Loke er en jætte).
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.