Sprækker i virkeligheden af Camilla Wandahl og Caroline Ørsum

Sprækker i virkeligheden af Camilla Wandahl og Caroline Ørsum. Udgivet af Forlaget Facet i 2018.
Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Facet.

“Siri ser sig omkring. Det synger i sivene. En skæv tone, der skærer sig ind i Siris knogler. Og kulden. Det er endnu koldere, end det var før. Fuglene er helt stille. Hårene rejser sig i Siris nakke. Langsomt vender hun sig om mod midten af søen. Så skriger hun.”Siri kan ikke glemme Lina, men så starter en ny pige med mærkelige slangetatoveringer i klassen.

Adams lillesøster går ned til søen om natten og stirrer ned i det grønne lys.

Og Frida sender beskeder på Facebook. Men kan det virkelig lade sig gøre, når hun er død?

SPRÆKKER I VIRKELIGHEDEN er otte noveller, der balancerer på kanten mellem virkelighed og fantasi og inviterer læseren til at tolke med.

Det er altid svært for mig at bedømme en novellesamling, for det at lave en samlet bedømmelse af flere historier betyder, at det bliver lidt af et gennemsnit. Og sådan har jeg det virkelig med Sprækker i virkeligheden. Der er nogle af novellerne, der ramte mig helt rigtig og fik det til at løbe mig koldt ned af ryggen som min fantasi løb af med mig og nogle der ikke sagde mig noget overhovedet og igen nogen, der var midt i mellem. Faktisk havde jeg det så blandet med bogen som helhed, at jeg har læst den igennem tre gange, før jeg gik i gang med at skrive denne her anmeldelse for på den måde at prøve at sætte fingeren på, hvad det er, der gør at nogle af historierne virker for mig og andre ikke gør.
Begge disse forfattere har et ret imponerende bagkatalog af udgivelser bag sig, der er listet i bogen og vidner om, at både Camilla Wandahl og Caroline Ørsum har skrevet meget. Men jeg ved ikke hvor meget af det, de har skrevet, bevæger sig inden for den samme genre som disse noveller. Jeg vil ikke kun klassificere bogen som fantasy, for det dækker ikke over alle novellerne. På trods af at der kun er 8 noveller i bogen spænder de faktisk ret bredt og handler både om søuhyrer, mobning, sysnbedrag, liv og død og vakler alle sammen på kanten mellem virkelighed og fantasi. Sprækker i virkeligheden er en velvalgt titel, for de 8 noveller udgør hver især deres egen sprække, som læseren langsomt kan se ind igennem og åbne op.
Selv om det ikke er hele bogen, der havde samme effekt for mig, så kan jeg godt forstå princippet bag historierne og hvordan de alle sammen ikke bare lægger op til, men på sin vis kræver at læseren er med og selv er med til at tolke, hvordan de alle meget åbne slutninger ender og hvad der videre sker. Nogle gange endda hvad der egentlig er sket i historien. Sådan en tanke faldt mig først ind, da jeg genlæste bogen og lod mine tanker flyve meget mere og på den måde blev mere involveret i forståelsen af plottet. Og derfor vil jeg helt bestemt anbefale bogen til læsere, der elsker fantasifulde fortællinger, til læsere der kan lide at lade sig rive med at plots og åbne slutninger de kan digte med på. For der rammer Wandahl og Ørsum noget rigtig godt, især til de læsere, der er lidt yngre end jeg selv er og for hvem jeg tror at de her fantasifulde idéer vill sætte gang i fantasien.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.