The Hate U Give af Angie Thomas

The Hate U Give af Angie Thomas. Udgivet af Walker Books i 2017.
 
Sixteen-year-old Starr lives in two worlds: the poor neighbourhood where she was born and raised and her posh high school in the suburbs. The uneasy balance between them is shattered when Starr is the only witness to the fatal shooting of her unarmed best friend, Khalil, by a police officer. Now what Starr says could destroy her community. It could also get her killed.

Inspired by the Black Lives Matter movement, this is a powerful and gripping YA novel about one girl’s struggle for justice.

 
The Hate U Give er en af de bøger, jeg hørte allermest om sidste år. Og jeg har nok udskudt det lidt  rent faktisk at læse den præcis af den årsag. For jeg ville for alt i verden ikke risikere, at bogen ikke kunne leve op til mine forventninger. Jeg havde ikke behøvet at være bekymret. Angie Thomas’ bog er et uhyggeligt øjebliksbillede, et skræmmende portræt af tiden i dag og en historie, man har hørt alt for ofte i nyhederne, på sociale medier og som aldrig holder op med at være relevant. Desværre kan man måske sige.

Starrs historie er langt fra ensidig, og selv om hele handlingen omkring Khalils mord er det, der fylder mest i bogen og ikke mindst i bogens budskab, så handler The Hate U Give lige så meget om Starr. Da hun bevidner Khalils mord, kollapser hendes verden på flere punkter. I hendes nabolag er det langt fra første gang, at en uskyldig sort mand er blevet skudt uden grund og man kan mærke frustrationen i de forskellige karakterer både igennem deres handlinger, optøjer, vrede demonstrationer og udtalelser, men også i det, de ikke gør. Selv om det er frustrerende at læse om, hvordan Starr tøver med at fortælle hvad hun vil, og på ingen måde vil stå frem offentligt, så forstod jeg godt hvorfor hun er bange. Starr har i lang tid haft to liv, hun skifter imellem, hun er som to personer og opfører sig på en måde, når hun er hjemme, i sit sort nabolag, med de naboer, hun ikke længere føler sig helt hjemme iblandt, efter hun og hendes lillebror er blevet sendt på en anden skole længere væk. En hvid skole. Som en ud af kun 2 sorte elever på hendes årgang er Starr fast besluttet på ikke at opføre sig som en stereotypisk “black gangster girl”. Så meget, så det kan ses i sproget, hvor Thomas tydeliggør den forskel og den anstrengelse, Starr præsterer. Khalils mord får de to liv til at kollidere, hendes hvide venner hører om mordet i nyhederne og det er lidt af en øjenåbner, når Thomas ganske let viser sin læser, hvordan nyhedernes udsendelser nemt kan vendes og fordrejes og jeg delte Starrs frustration over, hvordan Khalil blev omtalt. Men kollisionen fører også til en ny erkendelse for Starr, omend det tager lang tid, om hvorfor hun prøver at holde de to liv adskilt, de to versioner af Starr. Temaerne og handlingerne fylder meget i bogen, og derfor blev jeg glad for, at Thomas stadig har brug tid på at udvikle sine karakterer og give dem en baggrund, sådan at de ikke er de samme i starten af bogen, som de er i slutningen. Jeg tænkte længe på Starr og hendes brødre, hendes meget sammensatte og indviklede familie, og hendes veninder. Og DeVante og Chris. I det hele taget tænker jeg virkelig meget på The Hate U Give efter jeg har læst den.

Det er en ungdomsbog, og under det store tema, ligger andre ungdomsbekymringer og bliver skubbet til side til fordel for de store spørgsmål. Og jeg vil bestemt mene, at det her er en bog, der kan læses af voksne lige så let som teenagere. Spørgsmålene om retfærdighed, sandhed, familie og meget andet er mindst lige så vigtige for voksne. Man må ikke affeje bogen som en ungdomsbog uden dybde, det ville være en kæmpe misforståelse. The Hate U Give er personlig og politisk og mest af alt en af de vigtigste bøger, jeg længe har læst. Hele bogen er en følelsesmæssig rutsjebanetur, men både vrede og frustration, sorg og skyldfølelse, præger Starrs historie og det smitter af på læseren. Man får lyst til at forsøge at ændre verden. Jeg fik lyst til at forsøge at ændre verden. Men måske skal man starte med at ændre sig selv, sin egen opfattelse. I dag er The Hate U Give en historie, der lige så godt kunne være virkelig. På en eller anden måde er den virkelig, på trods af de fiktive elementer. Det er langt fra sidste gang, jeg har læst bogen og jeg forstår godt, at den har ligget på bestsellerlisten i mere end 30 uger i træk, da den udkom. The Hate U Give er en sjælden skarp og relevant ungdomsroman, og gør ondt præcis der hvor den skal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.