En kærlighedserklæring #1

I dag handler det om bogdesign. Eller mere præcist om en detalje, som jeg er begyndt at holde mere og mere af. Jeg er også begyndt at se mere og mere til det og specielt med de mange “collector’s edition”, eksklusive udgaver og meget andet. Nemlig farvede sider, eller det er på engelsk oftest bliver kaldt “sprayed edges” eller “stained edges”, eller endda “colored edges”. Der er mange ord for at sige det samme, nemlig at siderne er farvede rundt i kanten.
Jeg kan godt lide det ekstra, det tilføjer til en bogs design og har efterhånden fået samlet mig en lille samling. De nyeste af dem har jeg fået i min FairyLoot bokse, der de sidste fire måneder har haft bøger med farvede sider, og i flere forskellige farver, en ting jeg vil vende tilbage til. Og så selvfølgelig de nye House-editions af Harry Potter bøgerne i grønne Slytherin farver. Jeg glæder mig til den dag, jeg har samlet alle syv bøger i den udgave, og siderne på denne her måde kommer til at matche hinanden mens ryggen og forsiderne skifter farve.
Apropos farver, så har de helt usandsynligt flotte Barnes and Nobles læderindbundne bøger også farvede sider, som regel vist enten guld- eller sølvfarvede. Jeg ejer kun to af dem ind til videre, men den skarpe kontrast mellem de guldfarvede sider og resten af coveret er blot en af grundene til, at jeg synes det er så pænt. Det tilføjer lidt ekstra detaljer til en bog, men som sådan er det ikke fordi det ændrer en bog på nogen anden måde ens æstetisk. Men jeg er også ret æstetisk anlagt med hensyn til min bogsamling, måske mere end de fleste og helt sikkert mere end jeg var for bare 5 eller 10 år siden. Ligesom jeg samler på matchende udgaver af serier, og nogle gange endda forfattere, så går jeg også op i hvordan en udgave ser ud, og her er jeg begyndt at lægge meget mere mærke til farvede sider.
Derfor synes jeg også, at selve farverne er spændende. Som man kan se på billederne, er virkelig mange af bøgerne med farvede sider, som jeg har ind til videre, sorte. Mange af dem jeg har set på nettet er også sorte og i det hele taget er sort en farve, der går utroligt meget igen i bogdesign. Men jeg har også fået nogle i flotte, friske farver og det er faktisk dem, jeg allerbedst kan lide. I det hele taget er farverne på de mere spraglede bøger rene og jeg er vild med den grønne nuance, de svagt forskellige røde farver og da jeg så at septembers FairyLoot bog havde lilla sider, blev jeg ret så glad. Lilla er nemlig min yndlingsfarve og egentlig ret svær at finde bøger i. Ligeledes drømmer jegfor eksempel en dag om at finde en bog med gule sider, en frisk og klar gul, især hvis bogen er sort eller brun eller en anden mørkere farve, for jeg tror, det kunne være en smuk kontrast. Og gul er en farve, der slet ikke bliver brugt nok i designs af bøger.
Farvede sider er en lille detalje, men for mig tilføjer de lidt ekstra æstetisk, lidt ekstra detaljer og skønhed. Jeg er ganske enkelt vild med dem, med den måde de ser ud på og jeg ved, at jeg kommer til at se mig om efter flere af den slags bøger, måske kan jeg en dag samle en hel regnbue i farvede sider.
Hvordan har du det med farvede sider? Er det noget, du kan lide? Noget du går meget op i? Eller noget, der slet ikke siger dig noget?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.