Hvis det er os af Becky Albertalli & Adam Silvera

 
Hvis det er os af Becky Albertalli & Adam Silvera. Oversat af  Randi Bjerre Høfring og Betty Frank Simonsen. Udgivet af CarlsenPuls i 2018, først udgivet i 2018 med titlen What If It’s Us. Læst på dansk, originalsproget er amerikansk. 449 sider.
Anmeldereksemplar fra forlaget CarlsenPuls og Lindhart & Ringhof.
To af tidens største YA-forfattere – Becky Albertalli og Adam Silvera – har sammen skrevet denne YA-roman om et skæbnebestemt møde på et posthus i New York.

Mød Ben og Arthur. Ben er en drømmer – såret og i gang med at sende ex-kærestens ejendele tilbage til ham. Arthur er i New York for første gang – og kæmper for at komme til at føle sig hjemme. Første gang de ser hinanden, støder de bogstaveligt talt sammen på et posthus. Derefter finder de hinanden igen ved hjælp af Craigslist. Er det skæbnen? Det ser sådan ud. Men efter en række katastrofale første dates, bliver Ben og Arthur måske nødt til at se i øjnene, at universet skulle have blandet sig helt udenom.

Hvis det er os er en roman om at tro på kærligheden, selvom skæbnen stiller forhindringer i vejen. For hvad hvis det virkelig er os?

Jeg undskylder på forhånd, hvis den her anmeldelse bliver en smule rodet, jeg er nemlig stadig virkelig ramt af følelser efter at have læst bogen. Lige siden jeg så Adam Silvera på BogForum sidste år, og hørte ham omtale i meget vage vendinger, hvad det her samarbejde med Becky Albertalli handlede om, har jeg glædet mig til at læse den. Og endnu mere fordi jeg har læst dem begge skrive om, hvor meget det har betydet for dem. Med det ude af verden, kan jeg koncentrere mg om bogen.
Bogen handler om de to drenge Arthur og Ben, der mødes helt tilfældigt en eftermiddag i New York. Og der er tale om et vasketægte “meet cute” møde, der fik mig til at smile indeni på en eller anden måde. Faktisk er det gældende for langt det meste af bogen, der fortælles skiftevis fra de to drenges synspunkter og foregår over nogle få uger. Men hvilke uger. Igennem hele bogen havde jeg ikke nogen idé om, hvem af forfatterne der har skrevet hvad, og deres skrivestile går så godt i spænd, at jeg stadig ikke er klar over om det er delt op på den måde og ikke ønsker at vide det.
Hvis det er os er en forfriskende YA-romance, hvor der ikke på noget tidspunkt er tale om lette løsninger, der er en øjeblikkelig tiltrækning mellem de to drenge, men den kammer ikke over i “instalove” som jeg ellers har set i mange YA bøger. I stedet er kærligheden både usikker, nervøs, bange, overvældende, skræmmende, sommerfugle i maven, håbefuldhed, længsel, et nyt håb, en helt ny mulighed og meget meget mere. Jeg nød at læse Hvis det er os og lade mig opsluge af Arthur og Bens tumulte forhold. Efter deres første tilfældige møde, som vel nærmest måtte være et tegn fra universet, forsøger de to helt fremmede at få den perfekte, episke første date. Og selv om det ikke lykkedes, kommer de tættere på hinanden og deres forhold får lov til at udvikle sig.
Men selvfølgelig er der komplikationer, Arthur er ikke i New York efter sommeren er slut og Ben slog op med sin kæreste få relativt kort tid siden og det har skabt enormt splittelse i blandt hans venner. Om bogen har en klassisk Adam-slutning eller en Becky-slutning, det vil jeg lade være 100% usagt, det må man selv finde ud af ved at læse bogen. Alt jeg kan sige er, at bogen virkelig rørte mange følelser i mig: jeg grinte højt og længe, nogle gange så meget at min kæreste så over på mig med et nærmest chokeret udtryk. Jeg græd ikke ligefrem over bogen, men der var mere end en gang, hvor jeg blev ret berørt at scenerne og i det hele taget efterlod bogen mig i et virvar af følelser og det var mere eller mindre det, jeg havde forventet af en bog af disse to forfattere.
Hvis det er os er et forfriskende pust i YA genren, en bog der ikke viger tilbage fra at give sine karakterer nogle mangler eller dårlige sider. Det samme gælder kærligheden, der er svært nok når man er 25, og på ingen måde er lettere bare fordi man er 16 år og forelsket for første gang. Bogen henvender sig ikke kun til teenagere, men folk i alle aldre og hvis man kun skal læse en YA roman resten af i år, så ville jeg vælge Hvis det er os.
Bogen udkommer fra forlaget i dag – og udkommer desuden også på engelsk i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.