Et tilbageblik på læseåret 2018 og mine top 18 bøger

* Reklame: indlægget indeholder anmeldereksemplarer fra CarlsenPuls, Facet, og DreamLitt.

Nu er det igen ved at være tid til årsskifte og i den forbindelse ser jeg tilbage på mit læseår og på de mange læseoplevelser, som 2018 trods alt nåede at byde på. Starten af året var utroligt sløvt med hensyn til hyggelæsning, for der gik totalt specialesump i alt hvad jeg foretog mig indtil den 1. juni. Men derefter begyndte læsningen alligevel at tage fart og selv om årets sidste dag ikke er over os endnu, så gør jeg i dag status over de i skrivende stund 146 bøger, jeg har nået at læse færdig i år.
Først og fremmest vil jeg gerne se lidt på nogle tal for min læsning i år. Jeg har i år læst 146 bøger i alt. Herunder fordeler de sig således, at jeg har læst 111 fysiske bøger, 12 ebøger og 23 lydbøger.  Den længste bog, jeg har læst, var Panteons Prøve* af Boris Hansen, der med sine to bind kommer op på 950 sider i alt. Der er selvfølgelig også mulighed for J. R. R. Tolkiens The Lord of the Rings kunne tage den plads, men på Goodreads er de registreret under hver sin bog og ISBN-nummer, så derfor tæller jeg dem også som værende 3 forskellige bøger. Den korteste bog derimod, er Peters jul af J. Krohn, på kun 32 sider.
I år har været et godt læseår. Faktisk overrasker det mig ret meget at se på mine bedømmelser. Jeg har ikke givet en eneste bog 1 stjerne på Goodreads, og kun 2 bøger har fået 2 stjerner. Jeg har derimod givet 42 bøger de fulde 5 stjerner, mens hele 75 har fået 4 stjerner og altså dermed langt over halvdelen af mine læste bøger, der har været en rigtig god læseoplevelse og endda kun 27 bøger har fået 3 stjerner.
De fleste bøger, jeg har læst, har været på engelsk hvor jeg har læst i alt 84, mens jeg har læst 62 på dansk, så det har faktisk været meget ligeligt fordelt. Det overrasker mig lidt, for jeg plejer at sige, at jeg foretrækker at læse på engelsk, hvis folk spørger, men egentlig drejer det sig mest om fantasygenren og desuden synes jeg, at oversættelserne de seneste år er blevet bedre end de var, da jeg var yngre. Hvis man som mig virkelig er en person med lidt “librarian tendencies”, som min kæreste er begyndt at kalde det når jeg bruger lidt for meget tid på at sortere eller opstille lister over mine bøger, så kan jeg også fortælle, at jeg har læst 66 bøger af mandlige forfattere og 79 bøger af kvindelige forfattere, samt en enkelt, der er skrevet af to forfattere, en mand og en kvinde. De 146 bøger fordeler sig også tydeligt til Young Adult-siden med 59 af bøgerne i hvad jeg vil kategorisere som YA, mens 26 falder i aldersgruppen “middle grade” eller det knapt så dækkende (og i mine øjne gyselige) danske ord “tweens”. Jeg har læst 22 bøger i genren non-fiktion, som jeg har valgt at tælle for sig selv, fordi jeg synes de er svære at sætte en aldersgruppe på, mens jeg kun har læst 5 børnebøger og 19 bøger til voksne. De resterende 15 bøger er New Adult. Disse tal handler dog lige så meget om hvilken aldersmæssig målgruppe passer til som hvad folkene bag bogen reklamerer med, så der kan være glidende overgange imellem målgrupperne.

Og så selvfølgelig intet tilbageblik uden en kåring af de bedste bøger, jeg har læst i år. Jeg har udvalgt 18 bøger, som jeg mener, har været de bedste, jeg har læst i år. Selv om 18 er mange, synes jeg, at det var svært at vælge. Der er ikke udelukkende tale om bøger, der har fået 5 hjerter, men langt de fleste ligger i den ende af skalaen. Jeg har ikke medtaget bøger, som jeg har læst før, således er alle 18 titler, bøger jeg har læst for første gang i 2018. Listen er ikke i en prioriteret rækkefølge.

 • The Letters of Tolkien, red. af Christopher Tolkien og Humphrey Carpenter.
  En af de bøger, jeg brugte til mit speciale, som nørden i mig ganske enkelt ikke kunne lægge fra sig igen. Jeg skal helt klart have indlemmet den i min samling, for der er nogle virkelig skønne formuleringer, sjove reaktioner og gode anekdoter gemt i denne skat af en bog.
 • Juleønsket af Kenneth Bøgh Andersen.
  Den eneste julebog på listen, og også den af dem, jeg blev mest forelsket i, mens jeg lyttede til den. Jeg blev ganske enkelt glad og i julestemning af den.
 • Fjendens ansigt* af Patrick Ness.
  En alt for spændende opfølger til den første bog, som virkelig sætter tingene på spidsen. Især er jeg vild med at man kan se hvordan Todd og Viola egentlig ønsker det samme, men har helt forskellige måder at forsøge at opnå det på.
 • Den Tiende Trone af Boris Hansen.
  En af årets mest ventede udgivelser, der på ingen måder skuffede. Den mere end levede op til mine forventninger og jeg har skrevet meget mere om det her.
 • Stormsøsteren af Lucinda Riley.
  Jeg blev for alvor bidt af serien med denne her bog, og har de næste tre stående klar til det nye år. Mine tanker om denne her anden bog i serien kan læses meget mere fyldestgørende her.
 • Menneskekød* af Nick Clausen.
  En utroligt skræmmende, velskrevet fortælling, der fik det til at løbe mig koldt ned af ryggen. Jeg gøs mens jeg læste og igen, da jeg skrev hele min anmeldelse her.
 • Stalking Jack the Ripper af Kerri Maniscalco.
  En af de bøger, der virkelig overraskede mig i år, og en serie, jeg skal have hjem til mig selv en dag. Lige nu venter jeg på bog 3 fra biblioteket, og indtil da kan man læse min anmeldelse af de første bøger, den første findes her.
 • Coraline af Neil Gaiman.
  Omend jeg så filmen lige bag efter, så var det bogen, der efterlod mig med den mest gennemtrængende, vedvarende følelse af ubehag. Gaimans historie om Coraline er kendt for at voksne nærmest finder den mere uhyggelig end børn gør, og jeg kan måske godt se hvordan.
 • Mørkets sangfugl* af Marie-Louise Rønning.
  En anden af årets mest ventede udgivelser, der kom i foråret og som stadig spørger i mine tanker nu og da. Hele min anmeldelse kan da også læses her, hvis man som mig ikke kan vente på den sidste bog.
 • Winnie the Pooh af A. A. Milne.
  Selv om jeg har set Disneys tegnefilm et utal af gange, så var det først i år, at jeg stiftede bekendtskab med Milnes bøger, og jeg knuselsker denne første bog så meget. Jeg er sikker på, at den bliver et fast indslag i mine fremtidige børns godnatlæsning, indtil da kan man altid læse min anmeldelse her.
 • Wonder af R. J. Palacio.
  Jeg har næsten glemt, at det faktisk var i år, jeg læste denne bog. Det var tilbage i foråret, i specialesumpen og det føles som om det er meget længere tid siden. Jeg tænker stadig tit på den og det er klart en bog, jeg vil anbefale. Læs mere om hvorfor her.
 • The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue af Mackenzi Lee.
  Det her er endnu en af de lydbøger, jeg faldt over og som endte med at overraske mig rigtig meget. Jeg nød de vanvittige eventyr hovedpersonerne kom ud på, men det var især deres udvikling og indbyrdes forhold, der vandt mig over. Jeg har anmeldt bogen her og regner med at gå i gang med den næste bog i det nye år.
 • Provinspis af Ditte Wiese.
  Åh, den her bog. Bogen mit 17-årige jeg ville ønske, jeg kunne have læst. Bogen mit 20-årige jeg ville ønske, jeg kunne have læst. Bogen mit 22-årige jeg ville ønske, jeg kunne have læst. Bogen mit nu 25-årige jeg altid vil takke Ditte Wiese for at have skrevet. Et must-read i mine øjne, både for unge og voksne. Det snakker jeg meget mere om her.
 • Stenløvens brøl* af Sidsel Sander Mittet.
  Denne her bog vidste jeg, hvordan ville ende. I store træk. Sådan mere eller mindre. Troede jeg. Hele denne her trilogi har været en fantastisk læseoplevelse, hvor man virkelig kommer til at tænke over hvordan historie bliver skrevet og hvordan myter opstår. Jeg er kæmpe fan af hele universet og man kan læse meget mere her.
 • Six of Crows af Leigh Bardugo.
  Jeg er ret sent ude med at læse denne her bog, men regn mig bare for en del af Bardugos fanskare. Hun kan virkelig noget med ord, og med at skabe en stemning og et univers, der er fyldt med fascinerende karakterer, dybde og historie.
 • The Hate U Give af Angie Thomas.
  Jeg tænker på denne her bog hele tiden. Jeg tænker på denne her bog, når jeg scroller igennem mit Twitter-feed, jeg anbefalede den varmt til en kunde i boghandlen, som glædede sig meget til at læse den, og jeg får gang på gang en enorm klump i halsen ved tanken om bogen. Fordi den er så god, men så barsk, så rørende, men så knusende.
 •  Giver det mening? Ellers kan man læse mere her.
 • Forest of a Thousand Lanterns af Julie C. Dao.
  Denne her kommer med på listen måske fordi jeg er så fascineret af det twist, Dao giver den klassiske fortælling om Snehvide. Det kan ikke siges bedre end at det er en bog, der kryber ind under huden på en mens man læser og man tager sig selv i at stoppe op og spørge, hvem man holder med. Min anmeldelse findes her.
 • The Bone Sparrow af Zana Fraillon
  Præcis lige som med Angie Thomas’ bog, så er det her en bog, der efterlod mig med en følelse af magtesløshed, forfærdet over den måde, vi mennesker behandler hinanden og med lyst til at græde. Det er en alt for overset bog, der kun bliver mere og mere relevant i disse flygtningetider. Jeg synes virkelig, alle burde læse den – jeg har anmeldt bogen her.
Hvilken bog du har læst i år, har været din favorit?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.