Six of Crows (Six of Crows #1) af Leigh Bardugo

 
Six of Crows (Six of Crows #1) af Leigh Bardugo. Udgivet af Henry Holt and Company i 2015. 464 sider. Lånt på biblioteket. 
Jeg har også anmeldt den forgående Grisha-trilogi, Shadow and Bone, Siege and Storm og Ruin and Rising, samt Grisha-verse eventyrsamlingen Language of Thorns.

Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price–and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can’t pull it off alone…
A convict with a thirst for revenge.
A sharpshooter who can’t walk away from a wager.
A runaway with a privileged past.
A spy known as the Wraith.
A Heartrender using her magic to survive the slums.
A thief with a gift for unlikely escapes.

Six dangerous outcasts. One impossible heist. Kaz’s crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don’t kill each other first.
Det der med at læse en virkelig hypet bog kan været ret så farligt. Især hvis man som mig i denne her situation får rigtig høje forventninger. Jeg har set rigtig mange være endnu mere begejstret for Six of Crows og den duologi end for den første Grisha-trilogi og derfor var jeg også ret spændt på, hvad mine tanker ville være. For jeg endte med at blive stor fan af Grisha-trilogien og især den sidste bog, så der var bare rigtig meget at leve op til, da jeg satte mig ned til sidste efterårs 24 timers læsemaraton og mødte Crows-holdet for første gang.

Og hvilken oplevelse! Jeg er vild med det her setup i en anden del af Grisha universet, en vi kun har hørt om i forbipasserende vendinger indtil nu og med et nyt hold af vidunderlige misfits. De 6 hovedpersoner er så forskellige som nogen kan være og efterhånden so holdet bliver samlet, begynder man at blive lidt nervøs for, hvordan det hele skal ende, om de ender med at myrde hinanden frem for at arbejde sammen. Lidt for lidt lærer man meget mere om de fleste af karaktererne, nogle af dem har en fælles fortid, der påvirker deres nuværende samarbejde helt vildt meget, andre afslører helt nye sider af sig selv og det er lidt af et imponerende arbejde, Bardugo har sat sig for. 6 hovedpersoner er mange på en gang, det er mange nye karakterer at introducere sin læser for og forsøge at udvikle nok til at ens læser ikke bare glemmer dem igen. Der er ikke en af de 6 personer, som ikke på en eller anden måde gjorde et indryk på mig, især Nina og Mattias og deres fælles fortid, der har forandret dem meget og stadig påvirker deres liv. Og selvfølgelig Kaz og Inej som lader til at være fanfavoritter og jeg forstår absolut hvorfor. Jeg glæder mig til mere af dem alle sammen, også Wylan og Jesper, som ender med at spille nogle overraskende roller i plottet.

Apropos plottet, så er det skruet rigtig godt sammen. Jeg kan godt lide en god heist-historie, især på film, men det var medrivende og forsigtigt skruet sammen, så der langsomt bliver afsløret planer, hemmelige planer og ikke mindst forræderiske planer, der holder karaktererne og læserne på spidsen. Man får en fantastisk historie, der i den grad er karakterdrevent langt det meste af vejen og som så mange andre er jeg vild med Crows-holdet. Historen bevæger sig hurtigt frem ad og man får lov til at se nye sider af Bardugos Grisha univers, nogle få år efter den første trilogi. Man kan godt læse den uden at have læst de andre bøger, og som mange andre er jeg endnu mere vild med denne her bog. Six of Crows er en af de bedste fantasy-bøger. jeg har læst i lang tid, selvfølgelig bygger den lidt videre på de allerede etablerede regler for for eksempel magi, “The Small Science” i det her univers, og det hjælper at have læst de andre bøger, hvor universet blev forklaret mere i detaljer. Der er spænding, vidunderlige karakterer og jeg er klar på mere. Jeg kan ikke komme i tanke om noget ved denne her bog, som jeg ikke nød mens jeg læste den, og selv efter jeg for længst har afleveret bogen på biblioteket, tænker jeg stadig på den og har nogle af mine yndlingsøjeblikke kørende i hovedet. Six of Crows er perfekt til fans af veludviklede karakterer og indbyrdes forhold, et magisk univers, stemningsfyldt skrivestil og fantasy generelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.