Drømmen går i opfyldelse (Anne fra Grønnebakken #3)

Drømmen går i opfyldelse (Anne fra Grønnebakken #3) af L. M. Montgomery. Oversat af Gitte Nordbo. Udgivet af Høst & Søn i 2016, først udgivet i 1915 med titlen Anne of the Island. Læst på dansk, originalsproget er canadisk engelsk. 266 sider.

Læs mine anmeldelser af de første to bøger her: Anne fra Grønnebakken og Anne bliver lærer.

Nye eventyr venter, da Anne vinker farvel til både barndom og Grønnebakken og starter et nyt kapitel på universitetet. Den første overraskelse bliver et frieri fra den værst tænkelige mand! Derefter følger det første salg og udgivelse af en af Annes tekster, men også en tragedie der lærer Anne en smertelig lektie. Anne flytter sammen med sine veninder og taber sit hjerte til en gammel, sort kat – uden at ane, at også Gilbert Blythe har planer om at vinde hendes hjerte. Anne må pludselig beslutte, om hun er klar til kærligheden.

Drømmen går i opfyldelse er den tredje bog i serien om Anne fra Grønnebakken og helt ærligt, den jeg har været mindst glad for. Og jeg er helt sikker på, at jeg godt kan sige præcis hvor det går galt for mig.

Bogen følger Annes tid på universitet, en stor ting i den tid Anne-bøgerne foregår i og derfor ærgrer det mig, at det er den korteste bog ind til videre, og det meste af Annes universitetstid bliver fortalt i opsummerende retrospekt og det er meget lidt af hendes oplevelser, man faktisk får at se. Det skuffede mig fælt, for den forrige bog opsatte dette som det nye store eventyr, men i stedet for endte det med at blive en historie hvor der ikke sker det store og lange dele af bogen foregår tilbage på Grønnebakken uden at der sker noget. Jeg savnede Annes venskab med Diana, som var en af mine yndlingsting ved de første bøger og i stedet for bor Anne sammen med nogle veninder og en ældre tante, men ingen af de personer føles som deres egne karakterer med deres egne personligheder. I stedet havde jeg en følelse af at bogen var en gentagelse af flere af de centrale temaer i sidste bog.

Men det, der skuffede mig mest, var forholdet mellem Anne og Gilbert. I slutningen af bog to var det som om, de endelig havde fundet sammen og det er et af de par, jeg synes er så søde sammen og jeg elsker dem sammen i de forskellige filmatiseringer. Men i denne her bog bliver deres forhold pillet fuldstændig fra hinanden og det meste af tiden undgår de hinanden hele tiden, fordi Anne ikke kan eller vil acceptere Gilberts følelser for hende fordi hun mener, det vil ødelægge deres venskab. Det var så frustrerende at læse, for det var som om hun gik tilbage til sin afstandstagen fra den første del af Anne bliver lærer, og deres møde i slutningen af den bog kunne lige så godt ikke have fundet sted. Det var forvirrende og virkede unødvendigt og det er hele mit problem med denne her bog.

Den føltes totalt unødvendig. Den bragte ikke rigtig noget nyt til Annes karakter, og store dele af handlingen var gentagelser og førte ingen steder hen. Der var ingen af de nye karakterer, der virkelig skinnede igennem og min helt ærlige mening er, at den her bog lige så godt kunne have været en del af bog to, i stedet for sin egen. Jeg tror faktisk, det havde fungeret bedre, fordi det havde givet en mere helstøbt historie og følelsen af at det hele var en gentagelse uden sin egen historie.

Som sagt, så var det her virkelig en frustrerende læseoplevelse og jeg var faktisk meget tæt på at give den 2 hjerter i stedet for 3, fordi mine frustrationer var så store, da jeg var færdig med den. Jeg har heller ikke nogen stor lyst til at læse videre i serien, men jeg er åben for det, hvis de følgende bøger også bliver nyudgivet. Serien startede rigtig godt ud, jeg elskede den første virkelig meget, men siden da er den gået ned af bakke for mig. Jeg tror, jeg vil blive ved med at elske den første bog, der havde alt, jeg elskede, men nu må vi se. Alt i alt var Drømmen går i opfyldelse en skuffende læseoplevelse og jeg ved stadig ikke helt, hvilken drøm titlen refererer til? Universitet? Kærligheden til Gilbert? Det er et godt spørgsmål. Jeg ville så gerne lide den, men desværre var det ikke tilfældet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.