Ti års yndlingsbøger | Top Ten Tuesday #67

Top Ten Tuesday er et ugentligt indlæg fra That Artsy Reader Girl. Hver uge får man en overskrift og så sammensætter man en liste ud fra den. Ti er som regel bare en guideline og ikke et krav, men til dette her emne er ti nok umiddelbart det rigtigste. Emnet er Favourite Books in the Last Ten Years – one for each year. Jeg har valgt at tage det som udgivet i de sidste ti år – 2009-2018 og som en bonus har jeg også en med fra i år. Det betyder ikke nødvendigvis at jeg har læst bogen det år, den er blevet udgivet. Faktisk er det meget sandsynligt at det ikke er tilfældet og derfor var det også ret sjovt at sammensætte listen og se på, hvornår de forskellige bøger faktisk er fra. Jeg har sammensat listen ud fra dem, jeg har givet 5 hjerter på Goodreads og set på hvilket år de blev udgivet første gang.

2009 – Catching Fire (Hunger Games #2) af Suzanne Collins.
I 2009 var jeg 16 år gammel og startede på gymnasiet. Selv om jeg først læste den fire år senere, i 2013, er jeg ikke i tvivl om, at Catching Fire er min yndlingsbog af dem, der blev udgivet i 2009. Det er stadig min favorit i serien også, det overraskede mig faktisk at den var så gammel.

2010 – The Scorch Trials (The Maze Runner #2) af James Dashner.
Jeg kunne godt lide den første bog, men The Scorch Trials er rimelig sikkert min favorit fra 2010. Der var ikke ret mange bøger fra 2010 på min liste over 5 stjernede bøger, så det var ikke fordi der var ret mange at vælge imellem. Det er længe siden jeg sidst har læst bogen og jeg er spændt på, om jeg ville være lige så begejstret for den i dag.

2011 – Ready Player One af Ernest Cline.
Jeg ved godt, at bogen har fået meget delte meninger og jeg har ikke selv spor lyst til at se filmatiseringen af den, men da jeg læste bogen, og genlæste den, blev jeg gang på gang blæst over den verden, den opstiller og jeg kan altså bare godt lide den. Den er heller ikke blevet mindre skræmmende at tænke over, nu hvor det går op for mig at den er 8 år gammel.

2012 – Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe af Benjamin Alire Sáenz.
Her er en bog, der slet ikke var svær at vælge. Denne her bog var virkelig en fantastisk oplevelse at læse om, jeg gjorde den til emne for mit bachelorprojekt og jeg elsker den stadig den dag i dag.

2013 – This Song Will Save Your Life af Leila Sales.
Jeg havde to at vælge imellem fra 2013 og det var virkelig svært at vælge mellem denne her og Rainbow Rowells Fangirl. Men This Song Will Save Your Life var sådan en af de bøger, hvor jeg sad og følte mig så set, jeg følte virkelig at bogen rørte noget dybt i mig og jeg er stadig virkelig glad for den i dag.

2014 – Blue Lily, Lily Blue (The Raven Cycle #3) af Maggie Stiefvater.
Det her er stadig min favorit i serien, selv om jeg for nylig har læst den sidste bog i serien (endelig!). Blue Lily, Lily Blue var en af de bøger i en serie, hvor jeg for alvor vidste, at det er en serie, jeg vil have til mit eget bibliotek.

2015 – Illuminae (The Illuminae Files #1) af Amie Kaufman og Jay Kristoff.
Fra det her år havde jeg ret svært ved at vælge mellem Illuminae og Geminiderne af Nanna Foss. Men Illuminae var en ud-af-denne-verden læseoplevelse og derfor endte det med at blive denne her, jeg ville vælge fra 2015. Jeg lånte den fra biblioteket dengang, men har hele serien nu og glæder mig til at lade mig opsluge af det univers på ny.

2016 – The Bone Sparrow af Zana Fraillon.
Denne her bog var ganske enkelt fantastisk og jeg vil anbefale den til alle. Et strejf af magisk realisme, hjerteknusende realistiske problemer hentet direkte fra vores virkelighed, vores samtid og den kæreste hovedperson.

2017 – The Hate U Give af Angie Thomas.
Denne her bog giver sig selv. Af alle de bøger, jeg har læst, som blev udgivet i 2017, er denne her ubestridt den bog, der gjorde det største og mest vedvarende indtryk på mig. Jeg kan ikke anbefale den nok.

2018 – A Thousand Perfect Notes af C. G. Drews.
Jeg har så sent som i går anmeldt denne her bog og det gik op for mig, at jeg faktisk ikke har læst vildt mange bøger fra 2018, endnu, så måske er der ikke så mange at vælge imellem. Men jeg havde nok valgt den alligevel. A Thousand Perfect Notes fik mig til at græde, og jeg elskede det.

2019 – On the Come Up af Angie Thomas.
Jeg var lige ved at overveje, om det var for meget med to bøger af Angie Thomas på denne her liste, men jeg har ikke læst meget mere end en håndfuld 2019 udgivelser i år, ikke hvis jeg går ud fra oprindeligt udgivelsesår og derfor ikke tager udgivelser af oversættelser med. Der er nogle bøger planlagt til udgivelse her henover sommeren og ikke mindst til efteråret, som sikkert ville kunne få mig til at ændre mening, men for nu er det On the Come Up.

Har du nogensinde overvejet, hvilket år dine yndlingsbøger oprindeligt blev udgivet? Eller har du ligesom mig mindre styr på det og mere styr på hvornår du selv fik dem læst? Hvad er din yndlingsbog fra 2009?

Comments

  1. Det er et sjovt emne og man kan få sig nogle overraskelser.
    Jeg begyndte i 2017 at skrive ned hvilket årstal de bøger jeg læser er udgivet. Intentionen var vist at læse mere end det allernyeste, men jeg kan se at jeg på de sidste 2,5 år har læst klart flest bøger fra 2016 og 2017. Det er ret interessant at følge med i og selvom jeg sjældent kigger specifikt efter udgivelsesår, når jeg vælger bøger, vil jeg egentlig stadig gerne forsøge at læse ældre bøger. Tit er det et tilfælde hvor “gamle” bøger jeg læser, men min liste viser at det er de nyere bøger, jeg ser mest og har forrest i min hukommelse, når jeg skal vælge en bog at læse.

  2. Det er sjovt som man kan blive overrasket over hvor gamle nogle bøger er.
    I 2017 begyndte jeg at skrive ned, hvilket år de bøger jeg læser er udgivet. Intentionen var at læse flere af de lidt ældre bøger, men når jeg kigger henover listen har jeg læste klart flest bøger fra 2016 og 2017. Egentlig har jeg stadig et mål om at læse flere af de lidt ældre bøger, men udgivelsesår er på den anden sjældent noget jeg tænker over når jeg vælger bøger og fordeling på min liste, viser tydeligt at det er de nyere bøger, der tales mest om og dermed dem der ligger forrest i min bevidsthed, når jeg skal vælge en ny bog at læse.

    1. Og så fik jeg skrevet den samme kommentar to gange, fordi jeg ikke troede at jeg fik postet den første 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.