On the Come Up af Angie Thomas

Titel: On The Come Up.
Forfatter: Angie Thomas.
Udgivet af: Balzer + Bray i 2019.
Sidetal: 447 sider.
Hvordan jeg læste den: fra min egen reol.

Sixteen-year-old Bri wants to be one of the greatest rappers of all time. Or at least make it out of her neighborhood one day. As the daughter of an underground rap legend who died before he hit big, Bri’s got big shoes to fill. But now that her mom has unexpectedly lost her job, food banks and shutoff notices are as much a part of Bri’s life as beats and rhymes. With bills piling up and homelessness staring her family down, Bri no longer just wants to make it—she has to make it.
On the Come Up is Angie Thomas’s homage to hip-hop, the art that sparked her passion for storytelling and continues to inspire her to this day. It is the story of fighting for your dreams, even as the odds are stacked against you; of the struggle to become who you are and not who everyone expects you to be; and of the desperate realities of poor and working-class black families.

Hvordan følger man op på et fænomen som The Hate U Give? Jeg var enormt spændt på at læse Angie Thomas’ anden bog, for der var så meget at leve op til. Og jeg kan lige så godt sige det med det samme: jeg synes hun gør det så godt.

Jeg var ikke lige så imponeret over On the Come Up som jeg var med hendes første bog, men jeg tror det har meget at gøre med det følelsesmæssige indtryk. Der var ikke den samme massive mavepuster, men det gør ikke bogen dårlig. Tværimod kunne jeg godt lide, at den føltes lidt anderledes. Jeg kunne stadig mærke Angie Thomas’ personlighed i bogen, der er ingen tvivl om det den omhandler emner, der betyder meget for hende. Og hun får læseren til også at tage disse emner tæt ind til sig.

Bri som hovedperson var ret interessant at læse om. Jeg måtte et par gange minde mig selv om, at jeg ikke helt er målgruppen og jeg blev ret frustreret over hendes reaktioner mere end en gang. Men hun er teenager, hun er 16 år gammel og helt ærligt, jeg tror jeg ville være lige så frustreret over mig selv om 16 årig, hvis jeg skulle læse om mine valg. Bri endte også med at være en karakter, jeg kom til at holde meget af og jeg nød især hvor meget familie endnu en gang fylder i Angie Thomas’ bog. Især fordi der ikke bliver lagt skjul på at familie kan være besværligt og rodet og problematisk.

Inklusionen af rap battles var emminent, man kan godt se at det er noget Angie Thomas har forstand på og erfaring med, for hun får det til at se let ud. Jeg kunne godt lide at der var det her lidt andet fokus, selv om mange temaer går igen fra hendes første bog, og helt ærligt, så har jeg ikke noget decideret negativt at sige om den her bog.

På samme måde som The Hate U Give, så er det her en bog, jeg vil anbefale til alle. Teenager eller ej, jeg tror på at Angie Thomas’ stemme er en af de vigtigste vi har i YA litteratur lige nu og jo mere jeg ser, at hendes bøger bliver bannet eller fjernet fra skolebiblioteker, jo mere har jeg lyst til at anbefale den og få den ud, gøre opmærksom på dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.