Bjergtaget 2 – Smagen af aske af Sidsel Sander Mittet

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Bjergtaget 2 – Smagen af aske.
Forfatter: Sidsel Sander Mittet.
Serie: Bjergtaget #2.
Udgivet af: Forlaget Facet i 2019.
Sidetal: 400.
Hvordan jeg læste den: anmeldereksemplar fra forlaget.

“Der er et sagn, et digt, der kan forstås af dem, der har øjne at se med og ører at høre med. Jeg ved ikke, om det gælder for jer. Det er en advarsel og en bøn på samme tid, og jeg vil recitere det for jer, hvis …” Den gamle elverkvinde smilede listigt. I menneskenes verden forsøger Sigrid at finde en måde, hvorpå hun både kan være elver og menneske. Askatla kæmper for at genvinde sin styrke, og Johannes, der er fanget i elvernes rige, må bruge alle tilgængelige midler for at beholde magten over sit eget sind. Ingen af de tre kan tillade sig kun at koncentrere sig om deres egne udfordringer. Elvernes interne magtkampe spidser til, og hver især må de sande, at tingene kun sjældent er, hvad de giver sig ud for.

Jeg er helt vild med denne her serie, det kan jeg lige så godt indrømme. Sidsel Sander Mittet har taget folkeviserne som jeg syntes var så svære i skolen og gjort dem livagtige, spændende og ikke mindst understreget hvor vilde de i forvejen allerede var. I Smagen af aske kommer den lille gruppe af hovedpersoner ud for endnu flere problemer efterhånden som magtsituationen i Bjerget spidser til. Historien blander de forskellige karakterers problemer på en måde, så jeg var lige så opsat på at finde ud af hvad der skete med dem alle sammen, og samtidig havde jeg også en klar fornemmelse af at vi i Smagen af aske bevæger os hen mod en storslået finale. Askatla, Sigrid og Johannes’ perspektiver er meget forskellige, fordi de alle sammen ser elvernes verden fra forskellige sider, men flettes sammen mod en ret vild slutning.

Sidsel Sander Mittet er efterhånden en af mine yndlingsforfattere, hvem jeg vil læse alt af efterhånden. Sproget og skrivestilen taler lige til mig og jeg nød at sætte mig ned og lade mig opsluge af det her univers. Og en af de ting, der især drager mig til bogen er, at jeg nyder den for en gangs skyld mere “ægte” fremstilling af elverne som de her væsner, der reelt set kan og mange gange vil udføre stor skade på menneskernes liv. Det er forfriskende og jeg nyder hvert et øjeblik. Bjerget er et foruroligende sted at læse om igennem Johannes’ øjne, fordi vi som læser kan se manipulationerne og illusionerne som elverne opstiller. Og det fungerer rigtig godt på den her måde, fordi det er en effektiv måde at sætte den her verden op på.

Smagen af aske gør mig virkelig spændt på hvor historien ender henne, og jeg håber ikke at det ender skidt for de mange karakterer som jeg er kommet til at holde så meget af. Jeg elsker hvordan bogen endnu engang er en skøn helhed af fantastiske elementer, folkeviser, uhyggelige elvere, interessante billeder af vores samfund og et bredt karaktergalleri. Det er helt klart en fantasyserie for voksne, og der er da også store seksuelle elementer i Smagen af aske, som man måske skal være opmærksom på inden man læser bogen. Jeg synes det giver et friskt pust til fantasygenren og glæder mig til at læse mere i det her univers.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.