Fjeldgænger af Julie Clausen

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Fjeldgænger.
Forfatter: Julie Clausen.
Udgivet af: Turbine i 2019.
Sidetal: 237.
Hvordan jeg læste den: uopfordret anmeldereksemplar fra forlaget.

Rebekka har taget orlov fra religionsstudiet og skal være et halvt år i Aasiaat i Grønland.

”Det bliver så godt for dig,” siger Rebekkas mor, men hvad er det egentlig, hun er taget derop for? Det står mere og mere uklart for Rebekka, som dagene går i det gamle kristne hotel Gudhjem, hvor hun arbejder i receptionen og afholder bibelaftener. Samtidig begynder der at ske mystiske ting omkring hende. Den gamle dame Hanne mener, der er noget helt galt på hotellet, rengøringsdamen nægter at gøre rent på værelse 209, en ung mand dukker både op på hotellet og i Rebekkas drømme, og folk i byen snakker om fjeldgængeren Paalu, der er kommet ned fra fjeldet og nu leder efter et offer.

Rebekka forsøger at holde fast i sin kristne tro, men langsomt mister hun fornemmelsen for, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi. Noget tyder på, at hendes fortid og alle de hemmeligheder, hun har efterladt hjemme i Danmark, er ved at indhente hende – med fatale konsekvenser til følge …

Der er noget over den her bog, som jeg ikke kan beskrive med ord. Det er noget magisk og mystisk over den atmosfære, som Julie Clausen formår at skabe. Selvom bogen er kort, havde jeg en vild oplevelse af at blive opslugt af historien og mysteriet om, hvad der har fået Rebekka til at tage til Grønland i første omgang, for slet ikke at tale om de ting hun oplever der.

Jeg ved ikke ret meget om Grønlandsk kultur og det er en ting, jeg faktisk gerne vil lære mere om, for en af de ting der tit slår mig, er hvor ignorante vi danskere er, når det kommer til hvad vi har gjort og stadigvæk gør i Grønland og over for den grønlandske befolkning. Der er nogle elementer af det her i bogen, men jeg kan ikke sige ret meget om hvorvidt det er god eller dårlig repræsentation af de lokale myter, det er ikke op til mig at bestemme det. Men jeg vil sige, at det forstærkede min lyst til at lære og forstå mere. Kombineret med Rebekkas meget religiøse baggrund, som jeg kan genkende fra så mange især i min barndom, bliver der lagt en ret solid bund for en historie der trækker på mange ting for at fortælle sin historie.

Måske kunne man sige, at det ikke var særligt godt at jeg kunne gætte afsløringen på forhånd, men jeg havde faktisk ikke noget imod det som sådan. Der er stadigvæk rigtig meget payoff ved slutningen, selvom man har regnet ud hvorfor Rebekka er i Grønland til at begynde med. Hele historien er så godt fortalt i en blanding af billedrig atmosfære, interessante karakterbaggrunde og ikke mindst et par gode mysterier. Det er en kort bog, men selvom den er hurtigt læst, er det en bog jeg kommer til at huske længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.