Time of Contempt af Andrzej Sapkowski

Titel: Time of Contempt.
Forfatter: Andrzej Sapkowski.
Serie: The Witcher #2.
Oversætter: Danusia Stok.
Udgivet af: Gollancz i 2014, oprindeligt udgivet i 1995 med titlen Czas pogardy.
Sidetal: 331 sider.
Sådan læste jeg den: fysisk eksemplar fra min reol. Læst på engelsk, originalsproget er polsk.

Læs mine anmeldelser af de første bøger her: The Last Wish (novellesamling), Skæbnens sværd (novellesamling) og Blood of Elves.

Geralt the Witcher has fought monsters and demons across the land, but even he may not be prepared for what is happening to his world. The kings and armies are manoeuvring for position, each fearing invasion from across the river, each fearing their neighbours more. Intrigue, dissent and rebellion are on all sides. The Elves and other non-humans are still suffering under decades of repression, and growing numbers join the commando units hidden deep in the forest, striking at will and then dissolving into the trees. The Magicians are fighting amongst themselves, some in the pay of the kings, some sympathetic to the elves. And against this backdrop of fear and contempt Geralt and his lover Yennefer must protect Ciri, orphaned heir and sought by all sides. For the prophecy rests on her, and whether she lives or dies she has the power to save the world – or perhaps end it.

Time of Contempt er den anden roman om witcheren Geralt og heldigvis for mig, en væsentlig bedre læseoplevelse end den foregående. Hvor Blood of Elves er meget set-up til hele situationen i det her univers, er der i Time of Contempt ikke mangel på handling, snarere tværtimod. Det er lige før at jeg ikke kunne følge med i hvad der sker med både Geralt, Ciri og Yennefer, samt de mange sidekarakterer som fortælleren nu og da skifter over til, for at give læseren et indblik i hvad der sker.

For mig understregede Time of Contempt også, at det godt kan være at Witcher-serien er episk fantasy med mennesker og elvere i krig med hinanden, hekse og fantasymonstre. Det er også politisk fantasy, og i Time of Contempt får man virkelig at se hvordan der bliver trukket i og spundet nye tråde mens Geralt mest af alt bare forsøger at beskytte Ciri mod dem, der vil forhindre hende i at udleve sin skæbne. Det er måske ikke for alle, hvor det kan godt gå hen og blive lidt forvirrende, hvis man ikke passer på, men for mig var det en fryd at læse og jeg nød at forsvinde ind i det fantastiske univers og blive viklet ind i det politiske spil.

Ciri er også lidt mere end bare et navn i den her bog, hun er blevet lidt ældre og har sin egen personlighed og er derfor i langt højere en karakterer der agerer i egen kraft end hun var tidligere. Det nød jeg ret meget at se, fordi det nok var en af de ting der frustrerede mig mest ved den tidligere bog. Det betyder også, at der er endnu flere karakterer at holdestyr på, og nu og da bliver det lidt for meget med de forskellige sidespring. Selv når jeg vidste, at det ville være en vigtig karakter eller oplysning senere, var det en sjælden gang med til at hive mig ud af en spændende del af historien.

Andrzej Sapkowski skriver enormt godt. Godt nok læser jeg den engelske oversættelse, så jeg er bevidst om at der kan være detaljer, der er gået tabt i processen. Men hver gang jeg har sat mig ned med en Witcher-bog, har jeg ikke haft problemer med at forestille mig den her verden, for Sapkowski skriver levende og medrivende, også i oversættelse. Då jeg ved, når jeg åbner en af hans bøger, så får jeg en rig verden og snedige eller sjove karakterer, som jeg ikke kan lade være med at tænke på. Time of Contempt har været med til at fastslå denne forventning og ind til videre tror jeg, at det er min favorit i serien. Karakterer, handling, det politiske spil og fantasy-aspekterne er alt sammen med til at gøre det til en god læseoplevelse. Men det er også først nu, med denne her bog, at jeg for alvor føler mig hooked på Witcher-serien og investeret i historien.

Med Time of Contempt er Andrzej Sapkowski godt på vej til at sætte den helt store historie i gang. Jeg glæder mig personligt til at læse videre i serien og se, hvordan det hele udspiller sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.