Verdensflugt og readathons ~ Marts tilbageblik

Reklame: indeholder anmeldereksemplarer fra forlaget Palatium Books, markeret med *.

Hvordan opsummerer man en måned som den her? Jeg har en meget klar deling i “før” og “efter” og i det store og hele er min hverdag ikke engang ret meget anderledes. Marts var en ret speciel måned, både i den store verden og personligt og måneden føltes uendeligt lang. Jeg er ikke helt sikkert på hvad jeg har fået tiden til at gå med, udover en masse læsning og hækling. Så mere eller mindre det, jeg plejer at fylde timerne ud med. Dem der har svært ved at fylde timerne efter arbejde ud lige nu, de mennesker forstår jeg virkelig godt. Sådan har min hverdag været i måneder og jeg tør næsten ikke engang håbe på at jobudsigterne bliver bedre på den anden side af alt det her.

Men nok om det. Det har indlæg skal handle om de bøger, jeg læste i løbet af marts. Det blev til deltagelse i 2 readathon, sequel-athon og The Fantasy Fellowships readathon og begge blev med overvejede god, men ikke vildt prangende succes. I alt blev det til 15 bøger læst, hvilket bringer mig op på 52/100 på min Goodreads Challenge.

Hvis vi skal kigge lidt på tallene, så løber det op i 6.512 læste sider. En smule mindre end sidste månded, på trods af at jeg har læst færre antal bøger. Til gengæld var hele tre af dem på over 500 sider, så det har været nogle lange bøger i marts. De fordeler sig sådan at jeg har læst 2 contemporary, 1 erotic romance, hele 11 fantasy og 1 science fiction. Som altid er jeg ikke overrasket over at fantasy er min mest læste genre, men der har været boget mindre spredning i resten af genrerne end ellers. Målgrupperne er derimod mere ligeligt fordelt med 5 bøger til voksne, 2 middle grade og 8 young adult romaner. Spøjst nok har jeg læst hele 11 bøger i paperback format og kun 4 hardcover. Min læsning har været overvejende positiv, faktisk har jeg læst hele 8 4-hjertefejl bøger og 3 5-hjertede, mens 4 bøger fik 3 hjerter. Jeg gav ingen 1 eller 2 hjerter, så jeg ender med en gennemsnitlig bedømmelse på 3,9 hvilket er helt ekstremt godt.

Og nu til bøgerne. Som jeg er begyndt på, vil jeg skrive lidt om dem i rækkefølge fra den jeg kunne lidt mindst til den jeg kunne lide bedst.

Den bog, der måske skuffede mig allermest car Helvedsmaskiner af Philip Reeve. Bogen er den tredje i serien, så jeg vil ikke sige for meget om selve handlingen. Men det der irriterede mig var først og fremmest manglen på udvikling af karaktererne. Jeg var stor fan af Hesters uforsonlige personlighed i de første bøger, men der var hun følelsesdrevet teenager. Nu skal hun forestille at være voksen kvinde og jeg følte på ingen måde at hun virkede til at være blevet ældre eller mere moden. Det blev kun gjort værre af at hun forsøgte at skjule det for de andre, især Tom, og det endte med at både karakterer og handling skuffede mig. Dog har der punkter i plottet som jeg synes var meget spændende og som jeg håber bliver sat i fokus i den sidste bog.

Næst på min liste er nok Assassin’s Apprentice af Robin Hobb. Det er anmelderrost fantasy der nærmest har klassiker status, men for mig har især den første bog virkelig langtrukken. Det er først de sidste 150-200 sider at der for alvor sker noget og jeg synes strukturen i bogen var ret uheldig. Det betød at jeg kedede mig det første stykke tid og da der endelig kom fart på handlingen, var jeg ikke særlig investeret i hovedpersonerne. Det tegner godt med det plotmæssige og jeg håber bare ikke at alle de andre bøger i universet – der alle er vildt lange – er lige så rodet i strukturen. Det med at kede sig lidt under læsningen gjorde sig desværre også gældende for The Dreadful Tale of Prosper Redding af Alexandra Bracken. Nuvel jeg er helt med på at det er en bog skrevet til et noget yngre publikum end jeg selv, og jeg vil da også gerne indrømme at historien havde sine spændende momenter. Men jeg troede den ville være mere uhyggelig end den er. Jeg var dog vild med Brackens Downstairs verden og det nærmest historiske setting.

*Svømmer mod lyset af Allie Larkin var den sidste bog jeg læste i marts og hold nu fast det var en følelsesmæssig omgang. En ting der slog mig var at hovedpersonen og jeg begge to er 27 år gamle og hvis jeg havde været alt det igennem som hun har oplevet FØR bogen starter, så ved jeg heller ikke hvad jeg ville gøre. Men det er også lidt her jeg er i tvivl, for mig at se fordi nærmest hele handlingen før bogen går i gang, og det handler mere om reaktionerne fra karaktererne og hvordan de bearbejder det, der er sket. Jeg nød dig bogen virkelig meget og var lige ved at græde op til flere gange.

Dream Maker 3 af Audrey Carlan er formodentlig min favorit i serien. Der er rigtig meget action og drama med store bogstaver og et stort mysterium hele vejen igennem, som måske er en blanding af flere hemmeligheder. Jeg følte ikke der var så meget med Parkers arbejde og lidt i stil med Carlans første serie går den her bog lidt væk fra den formulariske opsætning og handler mere om de karakterer vi allerede har mødt og løsningen på gennemgående problemer i løbet af serien. Jeg har nydt serien så meget.
I en helt anden boldgade har vi så middle grade fantasybogen Det frosne teleskop af Jennifer Bell. Jeg har været meget i tvivl omkring den her bog for selv om jeg elsker universet og synes det er så skønt at læse om, så føltes slutningen lidt forhastet og jeg synes bogen var lige kort nok til det den genre ville nå.

Efter flere år har jeg taget mig sammen og fået læst A Court of Wings and Ruin af Sarah J. Maas. Jeg er klart større fan af de sidste to bøger i serien og min gamle anmeldelse/bedømmelse af den første bog holder slet ikke stik i dag. Men jeg kunne i sidste ende bedre lide den midterste bog end denne sidste, som dog er en vild afslutning på serien. Der var et par afsløringer, jeg ikke synes gjorde nogen større forskel men i det stor dog hele så fløj den 700 sider lang bog altså bare forbi. Jeg fatter ikke det har taget mig så lang tid at få dem læst.
Og sådan har jeg det også lidt med Ildstorm af Lene Dybdahl. Jeg var enormt positivt overrasket over den her bog og især hvor nemt jeg havde ved at falde tilbage i universet efter så lang tid. Skyriels rejse slutter på en spændende måde og jeg glæder mig til at genlæse serien i sin fulde længde.

Det blev også til en Tolkien-bog i marts, nemlig The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses. Det var en sjov lille størrelse og flere af digtene kunne jeg genkende enten fra mit arbejde med The Lord of the Rings og The Hobbit, men så sandelig også fra filmene. Jeg er ikke den store poesi-fan og måske spiller min forkærlighed for Tolkien også ind, men jeg havde det virkelig sjovt med at læse disse hobbit-digte.
Helt modsat er World After af Susan Ee. Her er der ikke plads til sjove rim og farverige beskrivelser, det her er med livet som indsats. Dette er også en serie, det har taget mig lang tid at fortsætte, men hvor er jeg glad for at jeg tog mig sammen til det. Jeg er stadig vild med Ee’s portrættering af englene og jeg havde hjertet helt oppe i halsen mens jeg fulgte med i de halsbrækkende ting Penryn kommer ud for.
En bog jeg var tæt på at give fulde 5 hjerter er Elementprøven af Julie Midtgaard. Jeg elskede den verden, hun har bygget op og det var ligeledes en anderledes magisystem. Magisystemer er en af de ting, jeg elsker st nørde og derfor var det fedt at se noget nyt. Men jeg savnede noget dybde i historien, alting er så hemmeligt at det nemt risikerede at føles overfladisk. Jeg er så klar til at følge med i Grys næste eventyr meget snart!
Og en anden bog, der var tæt på 5 hjerter er An Ember in the Ashes af Sabaa Tahir. Skræmmende verdensorden, hemmeligheder på tværs af alle samfundsskel og i familier, vanvittige magtkampe og to karakterer, der hver især stræber efter frihed – men på hver deres måde. Jeg var så opslugt af den her bog og kan kun anbefale den på det kraftigste.

Men, den første bog jeg vil give 5 hjerter til i marts kommer faktisk som en total overraskelse for mig. Efter at have vendt tilbage til universet, er min mening om den første bog nemlig faldet drastisk og jeg overvejede om jeg overhovedet havde lyst til at læse videre i serien. Det er jeg glad for at jeg gjorde, A Court of Mist and Fury af Sarah J. Maas er nemlig så meget bedre end jeg havde turdet håbe på! Det er en slags genfortælling af myten om Hades og Persefone og jeg elskede det. Dramaet, bedrageriet, hemmelighederne, kampene og kærligheden. Jeg er så glad for at jeg gav bogen en chance alligevel.

En bog jeg til gengæld forventende mig meget af er *Hvis jeg skal være helt ærlig af Emily Wibberly og Austin Siegemund-Broka. Denne YA roman er løs baseret på et Shakespeare-skuespil og allerede der var jeg virkelig hooked. Bogen levede også op til mine forventninger på mange punkter og jeg blev rigtig glad for at se den mere kritiske tilgang til et af Shakespeares mere problematiske stykker og hvordan det kunne analyseres (og fortælles parallelt i nutiden) på en god måde. Jeg skal helt sikkert læse mere fra dette forfatterpar.

Men når det kommer til at finde ud af hvilken bog der var min favorit i denne måned, så er jeg ikke i tvivl. Elantris af Brandon Sanderson var den første bog til #cosmerealong og også den første bog i hans kæmpestore univers, som jeg har læst. Og jeg nød det i fulde drag. Egentlig havde jeg delt den op i små bidder, men jeg ignorerede de planer totalt og fløj igennem de sidste 200 sider. Totalt opslugt af hans verdensopbygning, interessante karakterperspektiver og beskrivelser og en fabelagtigt evne til at skrive slutninger. Så det er uden tvivl min yndlingsbog i marts måned.

Hvilken bog var den bedste du læste i marts? Kan du fokusere på at læse for tiden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.